Alfa Romeo 147 zamek klapy tylnej

izych

Nowy
Auto
ALFA ROMEO 147 1 .9 JTD 8 V 115 KM
Kupię siłownik otwarcia zamka bagażnika . Sam zamek mam sprawny. Ewentualnie kupię samą przekładnię zębatą do tego siłownika.Pękła mi ta przekładnia w miejscu jak zaczyna się gwint slimakowy. Jest za mała powierzchnia i zbyt duże siły aby można to było skleić.
W niedzielę obszedłem całą giełdę samochodową w Gliwicach i nikt nie miał tego siłowniczka.
Serdecznie pozdrawiam i liczę na pomoc.

Załączniki

• 20130707_123746.jpg
    20130707_123746.jpg
    58 KB · Wyświetleń: 450
  • 20130707_124004.jpg
    20130707_124004.jpg
    60.4 KB · Wyświetleń: 485
Po naprawie ( klejenie ) wytrzymał do dzisiaj. Pilnie kupię sprawny siłownik lub zamek z siłownikiem.
Nowy w ASO kosztuje 311 zł. Nie mogę nic znaleźć w necie , zna ktoś z forum nr. katalogowy ?

Ostatnia edycja:
Mam to samo. Szukałem i szukałem i się poddałem. Robię adaptację z innego samochodu. Trzeba mieć nieźle zjarany beret by przy takich siłach i momencie robić tak cieńką spirale. W dodatku z kruchego plastiku. No, ale kilka lat pochodziło. I takie pewnie było zamierzenie producenta. Spirala nie przeżyje auta.

Witam,

Też pojawił mi się problem z zamkiem i nie chce rozkręcać bo pewnie jest to samo co u Was. Objaw jest taki, że obecnie przy otwieraniu z pilota jest więcej hałasu i samo otwarcie jest poprzedzone długim zgrzytem, czasem nie otworzy za pierwszym razem. Problem jest też z zatrzaśnięciem klapy - muszę poruszać zapadką albo tym "dingsem" który chyba jest od awaryjnego otwierania. Nie wiedziałem, ze jest taki problem z kupnem takiej używki;/

Pisałem do izycha, że jeśli jest problem ze znalezieniem tego siłownika to o ile tak jak u niego elementem uszkodzonym jest ślimak z kołem zębatym to jestem w stanie przygotować model 3D do wydrukowania na drukarce 3D. Nieodpłatnie, dla mnie jako konstruktora to kolejne ciekawe wyzwanie, a kilku osobom jak widzę prawdopodobnie by to pomogło. Należałoby ten element uszkodzony do mnie wysłać lub bardzo dokładnie ściągnąć pomiary.

Witam, dziś u mnie to samo się pojawiło w alfie 147 2002, troszkę dłuższy zgrzyt zamiast dwóch "cyknięć" lecz bagażnik się nie otwiera, możliwe jest to tylko przez awaryjne otwieranie ze środka bagażnika.

Kolego przez rok czasu nie kupiłeś? :P

Ja kupiłem cały zamek z tym siłownikiem za 50zł (jeżeli dobrze pamiętam). Allegro albo olx. Czas poszukiwań ok. miesiąca max. dwóch :P

Mialem ten sam problem i po dlugim czasie poszukiwan kupilem nowy silownik uniwersalny koszt 8 zl na allegro. Adaptacja polega na wywierceniu jednego otworu w seryjnym mocowaniu tak zeby dostosowac mocowanie. Nastepnie lutowanie 2 kabli ew. Montaz jakiejs kostki dziala juz rok idealnie.

Sklejony jeszcze działa , ale wolałbym go wymienić. Po sklejeniu przestałem szukać.

Poszukiwany silniczek zamka centralnego klapy bagaznika. Zebatka cała lecz silniczek nie wytrzymal.

Amortyzatory
Powrót