AR 147 JTD 8v 115KM ,,GLOW PLUG ERROR"

Auto
Alfa Romeo 159 JTD 130 KM 8v~155 KM
Witam,
Wczoraj odpaliłem silnik i zaraz po checku i wyskoczeniu OK okazało się że jednak Ok nie jest bo wywaliło mi ,,GLOW PLUG ERROR", czyli problem ze świecami, albo jakąś duperelą która nimi steruje. Błąd wyskakuje na kilkanaście sekund i znika, ale przy każdym odpaleniu. Silnik pracuje normalnie. Doszło do tego że zamiast cieszyć się piękną bellą, to się jej po prostu boję, bo za każdym razem kiedy przekręcam kluczyk boję się czym mnie tym razem ,,przywita", a jazda co tydzień żeby podpiąć do kompa wcale mi się finansowo nie uśmiecha...

A świece zmieniłeś - jak tak będziesz odwlekał to sobie dopiero narobisz problemów....

No jeszcze nie, wczoraj dopiero wieczorem wywaliło mi ten błąd...wymiana kompletu też mi się zbytnio nie uśmiecha, bo już i tak sporo wydałem w tym miesiącu na wymianę amorów, zbieżność, diagnostykę i podpięcie do kompa w celu usunięcia błędu poduszek...

Przy kupnie każdego auta trzeba sie liczyc z wydatkami. Mało kto sprzedaje auto, które ma wszystko dopieszczone i wymienione jak nalezy. Takie wydatki bolą, ale to kwestia spokoju i bezpieczeństwa na drodze. Dla pocieszenia powiem Ci, ze po zakupie mojej Alfy swiece też w krótkim czasie okazały sie do wymiany;)

Kup sobie kabel 50 zł i sam sobie błędy sprawdzaj i kasuj.jedno podłączenie i kabel się zwraca.

Kup sobie kabel 50 zł i sam sobie błędy sprawdzaj i kasuj.jedno podłączenie i kabel się zwraca.

Kabel kablem, a oprogramowanie?

- - - Updated - - -

Przy kupnie każdego auta trzeba sie liczyc z wydatkami. Mało kto sprzedaje auto, które ma wszystko dopieszczone i wymienione jak nalezy. Takie wydatki bolą, ale to kwestia spokoju i bezpieczeństwa na drodze. Dla pocieszenia powiem Ci, ze po zakupie mojej Alfy swiece też w krótkim czasie okazały sie do wymiany;)

No w sumie racja, tak to jest jak się kupuje oczami :)

Jak dobrze rozumiem na płytce jest oprogramowanie? Czy same stery do USB? Mimo wszystko warto się zainteresować, a póki co sprawdzę jeszcze dzisiaj przewody i kabelki może gdzieś coś nie łączy

Sterowniki pod FES'a, a FES'a ściągniesz z neta, licencja na niego (50euro) nie jest Ci potrzebna do diagnostyki, ale zarejestrowanego też w necie powinieneś znaleźć . ;)

Byłem wczoraj u znajomego mechanika, sprawdziliśmy wszystko pod kompem dla pewności i rzeczywiście wyszło że świeca. Nie pamiętam dokładnie kodu, oraz komunikatu błędu, ale było coś w nim o obwodzie świecy. Po krótkim instruktażu sam sprawdziłem w domu która to dokładnie świeca i okazało się że 4 patrząc od rozrządu. Same świece sprawdza się bardzo prosto. Postanowiłem więc podzielić się prostym i skutecznym sposobem, może komuś się przyda:

* należy zaopatrzyć się w kontrolkę napięcia, najlepiej coś takiego:
http://allegro.pl/probowka-tester-napiecia-probnik-do-samochodu-198-i3366546987.html

* odkręcamy centralkę sterującą świecami kluczem nr 10
* pod nią znajdują się dwie wtyczki więc odpinamy tą po prawej stronie patrząc od przodu na silnik.
* do wtyczki dochodzą przewody od świec w różnych kolorach (każdy odpowiada innej świecy)
* podłączamy kontrolkę do plusa np od aku
* wtykamy po kolei kontrolkę w styk każdej świecy, jak się zapali lampka świeca ok, jak nie wiadomo która zjarana

Dzięki wszystkim za cenne uwagi i powodzenia :)

Kolego przerabiam ten sam temat, "wożę się" ze spaloną świecą już pół roku i się zabrać nie mogę.
Dostęp do świec jest tragiczny czy mógłbyś jakoś podzielić się zdjęciem od czego zacząć żeby dostać się do świec i je wykręcić?
Jakiego klucza używaliście? Jakiś specjalny dynamometryczny?

Dział "Zrób to sam " rozwiaże twoje problemy

Przez tydzień mi wywalało ten komunikat przy starcie tak jak pisałem w pierwszym poście, a po tygodniu przestąło i cisza do dzisiaj.

Amortyzatory
Powrót