Problem z tylnym zaciskiem, czyżby ręczny?

Vivaldi

Nowy
Auto
AR 147 1.9JTD 16V
Witajcie.

Mam problem z tylnym prawym zaciskiem, tłoczek nie zawsze odbija do końca. Ostatnio przed dłuższą trasą miałem dylemat, bo po kilkunastu kilometrach felga była ciepła, na szczęście po podniesieniu okazało się że koło kręci się jak trzeba. Na końcu podróży felga była chłodna. Tak więc wczoraj zacisk został odkręcony, tłoczek rozruszany i nasmarowany. To już drugi raz w przeciągu ostatnich 2 miesięcy więc nie łudzę się że to podziała na dłużej. Wydaje mi się że problem tkwi w mechanizmie hamulca postojowego, ponieważ wczoraj po zaciągnięciu ręcznego i jego zwolnieniu piasta znów kręciła się z większym oporem niż powinna. Skończyło się na tym, że musiałem jeszcze raz odkręci zacisk, wepchnąć tłoczek i na razie zamierzam ręcznego nie używać :cool: Linki chodzą jak trzeba, a sprężynka spokojnie odpycha dźwignię od ręcznego przy zacisku, czyli problem chyba jest w samym zacisku. Czy ktoś z Was zetknął się z podobnym problemem i ma na to "patent"?

Będę też wdzięczny za polecenie warsztatu w okolicach Warszawy zajmującego się regeneracją i malowaniem zacisków.

Nie do końca się zgadzam. Wina wcale nie musi leżeć po stronie hamulca ręcznego. Tłoczki w zaciskach się zapiekają (bród, korozja, itp.) i wymagają regeneracji. Tak przynajmniej było w moim przypadku na obydwu tylnych kołach. Problem pojawiał się mimo sprawnego działania mechanizmu hamulca ręcznego.

Zacisk do regeneracji. Są tak zbudowane że każdy brud w środku powoduje zapiekanie się ręcznego. Pomaga tylko pełna regeneracja i rozebranie zacisku, inaczej problem zaraz wróci. Koszt części niewielki, nie wiem ile robocizna.

Ja zapłaciłem ostatnio za regenerację 110 zł w cenie było piaskowanie i pomalowanie na nowo zacisków, nie polecam jechać z tym do norauto koszt 250 zł przy czym miły pan stwierdzić, że trzeba aby było dobrze i porządnie jeszcze wymienić klocki i tarcze kosztorys dostałem na grubo ponad 900 zł :D

Ostatnia edycja:
Dzięki za informacje. 110 to dobra cena. Problem jest podobno z dostaniem nowych tłoczków dobrej jakości, ale może kompletne wyczyszczenie załatwi sprawę.

Amortyzatory
Powrót