• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wyciek oleju ze skrzyni biegów?

mmax88

Użytkownik
Auto
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA
Witam,

wygląda na to, że mam wyciek ze skrzyni biegów - pod autem była plama oleju, a biegi wchodzą cholernie ciężko (szczególnie 1, 2 i wsteczny) - jak się wkręci na obroty, to wchodzą nawet nawet.

Jakiś miesiąc temu miałem wymieniane sprzęgło (nie wiem, czy to ma znaczenie), przy czym robił to bardzo polecany krakowski warsztat, więc wątpię, żeby coś spieprzyli.

Moje pytanie jest następujące: co to może być (czytałem kilka wątków, więc podejrzewam o co biega) i jaki będzie mniej więcej koszt naprawy i nowego oleju?

Pozdrawiam

Może pochyl się i zobacz z skąd jest ten wyciek. Wysprzęglik masz w skrzyni czy na zewnątrz? Jeśli wewnątrz to czy był wymieniany razem ze sprzęgłem? Spróbuj podpompować sprzęgłem i dopiero spróbuj wcisnąć bieg. Jeśli wejdzie gładko to pada wysprzęglik lub jest zapowietrzony. Jeśli bez różnicy to może być wadliwe sprzęgło.

Szczerze mówiąc, co jeden wariant przez Ciebie podany, to gorszy... O ile pamiętam, wymieniana była tarcia sprzęgła z łożyskiem oporowym.

Zapomniałem dopisać bardzo ważny objaw: podczas puszczania sprzęgła, nie zawsze odbija ono do końca - czasem zostaje w położeniu, w którym jest w pełni zasprzęglone, samochód normalnie jedzie, przyspiesza itd. Lekkie szturchnięcie stopą od spodu powoduje powrót do normalnego położenia.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót