użytkowanie klimatronika

jaro1984

Nowy
Auto
Alfa 147 2.0 TS Selespeed
Mam pytanie dotyczące prawidłowego używania klimatronika. Czy klimatyzacja może być zawsze włączona ? Mam na myśli taki przykład... ustawiłem sobie temp. itp i wcisnąłem "auto" wtedy też załączyła się klima i tak sobie jeżdżę. Czy wtedy przed wyłączeniem silnika najpierw muszę wyłączyć klimę czy też mogę wszystko zostawić tak jak ustawiłem. Wtedy też wszystko będzie się automatycznie załączać po włączeniu silnika, a po wygaśnięciu wyłączać.

A instrukcja obsługi ? Jak niema napisane to niema przeciwwskazań.

Jak masz klime sprawną to jeździj cały czas na niej, zimą przy niskiej temperaturze sama się wyłączy ;)

Wysyłane z mojego Blade za pomocą Tapatalk 2

Tak, ma chodzić zawsze. Ustawiasz temperaturę w strefach i tyle Cię interesuje.

Mozna tylko dodać ze jeśli temp zew jest akceptowalna to reczne wyłączenie sprezarki oszczedzi trochę paliwa. Masz czujnik zaparowania? Jeśli tak w razie wykrycia pary sprezarka sama sie włączy.

Jeśli nie muszę nic kombinować to OK. Pamiętam jak w klimie manualnej (w Peugeocie) dużo osób mówiło, że powinno się wyłączać wcześniej niż równo z wygaśnięciem silnika - stąd moje pytanie.
W związku z tym będzie włączone cały czas. W instrukcji też nie znalazłem info, żeby wyłączać czy włączać :)
Co do czujnika zaparowania to nie wiem czy jest - nie zawracałem sobie tym głowy.

Amortyzatory
Powrót