Jakie świece Twin Spark 16V ?

Auto
156 2.0 T.S.
tak jak w temacie chce kupic swiece i nie wiem jakie ....
te czy te które lepsze???

dedykowane czyli platynówki ngk cena ok 500zł

500 złotych? Ja płaciłem za te małe 240 a za duże 204 złote.

Ja kupiłem 3 elektrodowe firmy NGK, komplet 8szt. za 125zł z przesyłką 150zł. Wpisz sobie na allegro, a na pewno je znajdziesz. :) I jestem bardzo zadowolony, duża różnica. I sporo pieniędzy zaoszczędzone. Polecam części z allegro, bo są dużo tańsze. W sklepach sami zdziercy :)

Jakie masz symbole - oznaczenia świec, które kupiłeś ?

Ja kupiłem 3 elektrodowe firmy NGK, komplet 8szt. za 125zł z przesyłką 150zł. Wpisz sobie na allegro, a na pewno je znajdziesz. :) I jestem bardzo zadowolony, duża różnica. I sporo pieniędzy zaoszczędzone. Polecam części z allegro, bo są dużo tańsze. W sklepach sami zdziercy :)
Świece za 150zl które się zmienia 3 razy częściej jak te platynowe,i nie przekonuj mnie nawet ze jest inaczej wiem to przetestowane i przerabiane w parunastu wozach. Faktycznie oszczędziłeś a ludzie w sklepach to wyzyskiwacze.
Reasumując zakładasz platynówki i zapominasz nadługo prawdopodobnie część z was zdazy wóz sprzedać nim zblizy się czas ich wymiany.

Te z allegro za 150 nie mają nawet podanych symboli w opisie aukcji, więc diabli wiedzą co to jest tak naprawdę.Jeśli nie platynowe , to przynajmniej ze sklepu przyzwoitego czy hurtowni, a nie z allegro, i z tych podanych przeze mnie w linku w dyskusji na alfaclub.pl (ciepłota, ilość elektrod itd.) . Zapytałem z ciekawości o symbole tych tanich z allegro , jakieś kompletnie nie pasujące do oznaczeń NGK gość mi przysłał (23256 , 555885 - ??? NGK inaczej oznacza świece np. BKR6EKC )Jest jedna zaleta dodatkowa nieplatynowych - w TSach dość często puszcza uszczelka pod deklem , i to taka wewnętrzna część wokół świecy, wtedy leje się do jej gniazda. Częściej zmieniając można wcześniej to wychwycić.

Świece za 150zl które się zmienia 3 razy częściej jak te platynowe,i nie przekonuj mnie nawet ze jest inaczej wiem to przetestowane i przerabiane w parunastu wozach.

Tia... Ciekawe który z forumowych TS-ów przejedzie kolejne 1OO.OOOkm. Nawet jeśli znajdzie się jakiś pancerniak to ciekawe kto się będzie chciał bawić w św. Mikołaja i przyszłemu właścicielowi robić prezent.

Były już tematy o świecach. Jak poszukasz to na pewno znajdziesz.

Powiem, tak - właśnie kupiłem komplet "takich" świec i przewodów - dałem poniżej 400zł za całośc - auto szarpało, nie miało mocy, do tego kable miały przebicia po 3 miesiącach - musiałem kupić ponownie tym razem bez oszczędności, wybrałem Beru , przewody i świece platynowe 4 i 2 elektrodowe - wszystkie problemy zniknęły, szkoda tylko ,że na ngk straciłem 4 stówki: decyzja należy do was ...

Ja (zresztą nie tylko ja) kupiłem zwykłe (nie platynowe) NGK. Zapłaciłem 100-150zł. Nawet jeśli mam je wymieniać 3x częściej niż platynowe to nie będę płakał. Zaznaczam że alfa raczej dużo nie jeździ. Gdybym kręcił kilkadziesiąt tysi rocznie to wskoczyły by platynowe. Z drugiej strony kto kupuje teesa żeby tyle jeździć? :P

... szkoda tylko ,że na ngk straciłem 4 stówki: decyzja należy do was ...
Jeśli już tak piszesz, to podaj symbole tych NGK, bo niekoniecznie właściwe zastosowałeś (a raczej na pewno niewłaściwe lub jakieś właśnie niewiadomoco - bez oznaczeń, z allegro) - będzie jakaś informacja z doświadczenia płynąca _które konkretnie_ (symbol) są niewłaściwe.

Jeśli już tak piszesz, to podaj symbole tych NGK, bo niekoniecznie właściwe zastosowałeś (a raczej na pewno niewłaściwe lub jakieś właśnie niewiadomoco - bez oznaczeń, z allegro) - będzie jakaś informacja z doświadczenia płynąca _które konkretnie_ (symbol) są niewłaściwe.
Nie mam możliwości podania numeru bo wszystko wyrzuciłem (poszukam jeszcze w histori transakcji) , ale właśnie świece były z allegro za kwotę około "stówy"

Więc mamy wniosek - nie kupować świec z allegro najtańszych, a już na pewno nie takich które są nijak nie oznaczone.W mojej 1,6TS od coś około 20tys jeżdżą NGK BKR6EKC + NGK CR7EKCI mają się świetnie one jak i silnik. I te konkretne świece (a nie "jakieś ngk") z czystym sumieniem mogę polecić z doświadczenia, silnik chodzi kompletnie bez najmniejszych różnic w porównaniu z platynowymi .

Dajcie sobie spokój ze świecami NGK. Przecież to straciło jakość już dawno. Ktoś wierzy w bzdury o kilku iskrach na raz w świecy elektrodowej?

Tylko japońskie Denso albo amerykańskie SplitFire.

Irydowe i platynowe wkładałem do motocykli klientom. Różnica w spalaniu i osiągach była tak mała, że pomijalna. Nie należy zapominać, że z wiekiem w świecy przestrzeń pomiędzy izolatorem a jego obudową oraz izolatorem i elektrodą środkową się powiększa co skutkuje słabszą iskrą, przedmuchami itd. Świece co pewien czas trzeba sprawdzać optycznie oraz fizycznie poprzez pomiar luzu pomiędzy elektrodami. Z czasem pojawiaja się pęknięcia izolatora w komorze spalania, które też osłabiają iskrę (mikro przeskoki znajdują się wewnątrz świecy).

Świece tylko od sprawdzonych sprzedawców lub z hurtowni, gdzie jest duży ruch. Lepiej wydać więcej niż w internecie i mieć pewność.

Z doświadczenia bkr6ekc i cr7ekc

Wysłane z mojego MT15i za pomocą Tapatalk

Popieram Darka. Jedyny pakiet swiec ktory w miare chodzi w TS. Inne tez dzialaja ale slychac ze czasem powypadaja zaplony.

Amortyzatory
Powrót