Jeździłem z rok z pełną zaślepką. Błąd był - trudno. Do wywalenia programowo w okolicy nikogo nie mam.
Arek, czyli albo z dziurami (http://allegro.pl/11-zaslepka-egr-jt...859938344.html) albo całkowita + wywalenie z programu?
Jeździłem z rok z pełną zaślepką. Błąd był - trudno. Do wywalenia programowo w okolicy nikogo nie mam.
Arek, czyli albo z dziurami (http://allegro.pl/11-zaslepka-egr-jt...859938344.html) albo całkowita + wywalenie z programu?
Arek166 no i własnie o to mi sie rozchodziło. Wcześniej co czytałem przed założeniem tematu, pisaliście ze najlepiej tak zrobić, zatkać całkowicie i usunąć -- ze to jedyna dobre rozwiązanie.
Czyli ta zaslepka jest dobra do całkowitego zaślepienia EGR, czy może sa jakieś lepsze ?
Lepiej dołożyć parę zł jeśli ma to zdawać ;eppszy egzamin czy to nie ma sensu bo każda tak naprawdę jest taka sama
![]()
Ostatnio edytowane przez Parker ; 15-03-2016 o 17:27
Witam,
może nie dokładnie w temacie ale myślę, że problem może być powiązane z EGR i ktoś potwierdzi lub zaneguje moje przypuszczenia
Od jakiegoś miesiąca mam problem z bellą. Objaw to dławienie przy lekkim dodaniu gazu podczas ruszania, podobnie jest na wyższych biegach jadąc z niską prędkością obrotową jak i przy zredukowaniu na niższe biegi podczas gdy chcę znów lekko przyśpieszyć. Jadąc na wyższych obrotach autko "śmiga" normalnie. Czujnik ciśnienia doładowania w kolektorze ssącym jak i overboost sprawdzone, przepływomierz po sczytaniu parametrów przez MES również pokazuje porównywalne wartości zmierzone z zadanymi. O dziwo po odpięciu przepływki samochód jedzie normalnie, poprawnie.
Kolejnym krokiem jest czyszczenie i zaślepienie EGR "na próbę" bo już kończą mi się pomysły i tutaj również proszę o sprawdzenie mnie.
Samochód to Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD 115 2002r, czyli powinienem użyć pełnej zaślepki, a sam EGR zaślepić od spodu tak?
Z góry dziękuję za odpowiedź i ewentualne wskazówki.
Gdyby po odpięciu przepływki chodził lepiej to by oznaczało jej koniec, a że różnicy nie ma to i nie jej wina...
Zaślepiasz tu (obrazek w środku strony):
http://www.aditech.net.pl/index.php/...00km-2-4-10v-1
czyli między karbowaną a EGR patrząc od spodu. Może i Ci to pomoże, ale zapisałby się błąd P0404, a Ty o nim nie wspomniałeś... Tak czy inaczej zaślep EGR. Jeździłeś z laptopem czy na postoju ? Może potencjometr gazu?
Ostatnio edytowane przez gramian ; 23-03-2016 o 13:06
Może ja coś zle zrozumiałem, ale kolega napisał, że po odpieciu przepływów auto jeździ normalnie, czyli to wskazuje właśnie na przepływomierz.
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Dzięki za błyskawiczną odpowiedź i bezpośredni odnośnik
gramian; FXX, testy zmierzonej i oczekiwanej masy powietrza robiłem zarówno w trasie jak i na postoju. W obu wypadkach wskazania były porównywalne. Błędów zapisanych w ECU również nie miałem.
Hmm... Skoro sugerujecie, że to jednak może być wina przepływki to spróbuję ją z kimś podmienić na próbę, po odłączeniu przewodu autko jedzie elegancko bez mulenia (zmyliły mnie tylko te porównywalne wartości zmierzone i oczekiwane).
Dziękuję za wskazówki![]()
Imho skoro po odpięciu przepływki jest lepiej to w niej szukałbym na początek problemu.
Mam pytanko. Od dwóch lat mam zaślepiony egr. Wszystko było ok. Ostatnio przy spokojnej jeździe 1400-1500obr wyskakuje mi check. Fes pokazuje błąd 0404. Auro jedzie normalnie. Po którymś tam odpaleniu gaśnie kontrolka na desce. Rozkręcałem egr ostatnio i wszystko chodzi lekko. Nic się nie zacina. Silnik 2.4 10v cf3.
Ma ktoś jakiś pomysł?
Jest Fiat Tipo SW Lounge 1.4 t-jet
Była 166 FL 2.4 JTD R5 10v Black Metallescente
Była 145 1.4 TS Edizione Sportiva
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
Dzięki za info. Myślałem o tym ale na razie mam inne wydatki.
Tylko dziwne ze zawsze przy tych samych obrotach sie to dzieję....
Jest Fiat Tipo SW Lounge 1.4 t-jet
Była 166 FL 2.4 JTD R5 10v Black Metallescente
Była 145 1.4 TS Edizione Sportiva