Zaślepienie EGR

Sprawa dotyczy tylko M-jetów. W 115KM motorze możesz EGR śmiało zaślepić

Ostatnia edycja:
Ludzie, niech mi ktoś odpowie na wcześniejsze pytania :P.. proszę łaskawie

Qki

Tak kupisz w aso fiata te części , wyżej masz numery eper (1x blaszka z otworami i 2x uszczelki).

To jest oficjalnie wdrożone i sprzedawane przez fiata (żadna prowizorka); normalnie wstawiasz, skręcasz z powrotem i uruchomisz silnik bez problemu . Przed 'robotą' nie odłączasz żadnego akumulatora , zostaw go w spokoju , wyjmij tylko kluczyk ze stacyjki . Żaden błąd nie wyskoczy. Nie musisz nic kasować na kompie po tej operacji.

tu masz manuala do czyszczenia egr (mógłbyś trochę poszukać) :

http://www.forum.alfaholicy.org/zro...zaworu_egr_alfa_romeo_156_1_9_jtd_2004_a.html

Kasowanie inspekcji: wchodzisz do menu (guzik info na konsoli) , jedziesz strzałkami do zakładki SERVICE , wchodzisz do niej (1 x guzik info) , wciskasz + i - jednocześnie i trzymasz aż zresetuje przebieg . Uwaga , nie wszędzie to działa.

Qki

Tak kupisz w aso fiata te części , wyżej masz numery eper (1x blaszka z otworami i 2x uszczelki).

To jest oficjalnie wdrożone i sprzedawane przez fiata (żadna prowizorka); normalnie wstawiasz, skręcasz z powrotem i uruchomisz silnik bez problemu . Przed 'robotą' nie odłączasz żadnego akumulatora , zostaw go w spokoju , wyjmij tylko kluczyk ze stacyjki . Żaden błąd nie wyskoczy. Nie musisz nic kasować na kompie po tej operacji.

tu masz manuala do czyszczenia egr (mógłbyś trochę poszukać) :

http://www.forum.alfaholicy.org/zro...zaworu_egr_alfa_romeo_156_1_9_jtd_2004_a.html

Kasowanie inspekcji: wchodzisz do menu (guzik info na konsoli) , jedziesz strzałkami do zakładki SERVICE , wchodzisz do niej (1 x guzik info) , wciskasz + i - jednocześnie i trzymasz aż zresetuje przebieg . Uwaga , nie wszędzie to działa.

Dziękuje bardzo kolego! Szukałem czyszczenia EGR i pisałem wcześniej że wiem jak to zrobić na podstawie 1,9 podanego w Zrób to sam.. tylko nie byłem pewien czy u mnie w 2,4 jest tak samo ale wcześniej mi odpisali. Nie wiedziałem natomiast jak z tym kasowaniem błędu po czyszczeniu EGR i przy okazji tego tematu: inspekcji oleju. Dzięki że mi to wytłumaczyłeś! Jutro pewnie zamówię części..

Pozdrawiam!

OK , nie ma sprawy ;

żaden błąd nie wyskoczy, wyczyścisz i będziesz się cieszył nowo narodzonym autem :)

też zamierzam to zamówić i przetestować

Byłem dzisiaj w serwisie fiata i po 20 minutowym lataniu dwóch serwisantów po stronach WWW, eperze i cenniku wcisnęli mi to co widać w załączniku.. mówiłem im że inaczej to wygląda, ma być kwadratowe a oni że numer się zgadza i to jest "rozwiązanie serwisowe" i ma pasować na 100%. Mam to oddać czy jednak będzie pasować?? Jutro do tego mają być jeszcze dwie uszczelki..

bo są dwa numery eper , właściwy podałeś?

to powinno spasować albo pod zawór egr (czyli na łączeniu rura recyrkulacju-egr) , albo na łączeniu rury recyrkulacji z kolektorem wydechowym (lepsze rozwiązanie - i tam bym zamontował)

Ostatnia edycja:
Byłem dzisiaj w serwisie fiata i po 20 minutowym lataniu dwóch serwisantów po stronach WWW, eperze i cenniku wcisnęli mi to co widać w załączniku.. mówiłem im że inaczej to wygląda, ma być kwadratowe a oni że numer się zgadza i to jest "rozwiązanie serwisowe" i ma pasować na 100%. Mam to oddać czy jednak będzie pasować?? Jutro do tego mają być jeszcze dwie uszczelki..
I owszem wcisneli ci do silnika 115/120KM. Powinieneś zamówić:
uszczelka między kolektor a EGR 71751468 (prostokątna z dziurkami) 1 szt
uszczelka od strony otworu wejściowego do EGR 55191883 (czarna prostokątna) 2 szt

Ostatnia edycja:
To wg. Was zostawić tą co mam i zaślepić tą "górę" czy spróbować wymienić (nie wiem czy teraz mi wymienią :/) i kupić tą co trzeba.. Następnym razem pójdę ze zdjęciem :|.

A nie mogę jej zamontować "na górę" na tym zdjęciu:

http://img48.imageshack.us/img48/4805/pict1275nl4.jpg

Będzie tak samo działało jak ta kwadratowa?
Nie bęzie działała tak samo, bo ta prostokątna jest tuż przy kolektorze ssącym. Ta uszczelka nie tyle zabezpiecza przed zanieczyszczeniami (bo ma otwory) co nie dopuszcza do spadku ciśnienia doładowania w pierwszej fazie przyspieszania, kiedy EGR się jescze nie domknął.

Zaletą tej małej 'uszczelki' jest to że jakby była możliwość zamontowania jej przy kolektorze wydechowym , nie dochodziło by do zalepiania zaworu egr . Sama uszczelka też by się nie zalepiała , bo w kolektorze nie ma na to szans. I myślę że spełnia tą samą rolę , czyli ograniczenie recyrkulacji spalin.

Chociaż chyba fiat wiedział co robi rozgraniczając te uszczelki na 2 rodzaje.

Qki podaj numer tej uszczelki.

Ostatnia edycja:
To jest ta do wersji 120 KM czyli: 71751469. Chyba ją wsadzę tam gdzie piszesz i tak będzie jeszcze lepiej..

Panowie Qki i sedici (rozumiem że kolega Qki chce wykorzystac kupiona część)zapomnieliście co napisałem na początku:
...
Dodatkowa uszczelka jest montowana gdzieś w okolicach zaworu EGR, która ma za zadanie niwelować nadmiar ciśnienia. Chyba pomogło, bo od dwóch dni, nic się nie dzieje. Alfa twierdzi, że ta uszczelka jest montowana standardowo we wszystkich nowych modelach 19 JTDm.
Proponuję, aby wszyscy posiadacze w ciemno jechali do ASO, żeby wykonać "naprawę wg. rozwiązania serwisowego nr 10801491RA", czyli dołożenie uszczelki / blaszki pod zawór EGR. ....
Teraz to jest nowy silnik. Zero szarpnięcia w tym krytycznym momencie, auto przyspiesza płynnie, co więcej mam wrażenie, że szybciej od 0,8 dochodzi do 1,5 bara.
To nie jest klasyczna zaślepka (ma otwory więc jak niby ma nieprzepuszczać zanieczyszczeń), a dławik który niweluje spadek ciśnienia i musi być w miejscu które przewidział konstruktor

Ej no panowie ,to co ja mam wreszcie kupić bo mam teraz poważny dylemat.Kolego Maciek-156 jak to dziala u ciebie?jesteś zadowolony,warto to założyć?

kasbak przecież już to napisałem kup zaślepki prostokątne od silnika 1,9 16v (140KM) - pasują na 100%.
...
uszczelka między kolektor a EGR 71751468 (prostokątna z dziurkami) 1 szt
uszczelka od strony otworu wejściowego do EGR 55191883 (czarna prostokątna) 2 szt
Po założeniu silnik ciągnie od samego dołu i szybko wkręca się na obroty. Nie ma takiego wahnięcia obrotów przy jeździe z obrotami rzędu 1500obr/min i gwałtownym wcisnięciu pedału gazu do oporu - auto od razu przyspiesza.

Maciek-156 co daje założenie tych dwóch uszczelek od strony otworu wejściowego do EGR 55191883 (czarna prostokątna) . Czy nie wystarczy tylko uszczelka między kolektor a EGR 71751468 (prostokątna z dziurkami) Jak rozbierałem EGR to miałem tylko podkładkę z tworzywa przypominającego karton -koloru czerwonego i wszystko było ok. szczelnie przylegało. Wydaje mi sie że wystarczy założyć tylko tą prostokatną z dziurkami i będzie spełniać swoje zadanie.

Amortyzatory
Powrót