Maciek-156
Nowy
- Auto
- AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Sprawa dotyczy tylko M-jetów. W 115KM motorze możesz EGR śmiało zaślepić
Ostatnia edycja:
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Qki
Tak kupisz w aso fiata te części , wyżej masz numery eper (1x blaszka z otworami i 2x uszczelki).
To jest oficjalnie wdrożone i sprzedawane przez fiata (żadna prowizorka); normalnie wstawiasz, skręcasz z powrotem i uruchomisz silnik bez problemu . Przed 'robotą' nie odłączasz żadnego akumulatora , zostaw go w spokoju , wyjmij tylko kluczyk ze stacyjki . Żaden błąd nie wyskoczy. Nie musisz nic kasować na kompie po tej operacji.
tu masz manuala do czyszczenia egr (mógłbyś trochę poszukać) :
http://www.forum.alfaholicy.org/zro...zaworu_egr_alfa_romeo_156_1_9_jtd_2004_a.html
Kasowanie inspekcji: wchodzisz do menu (guzik info na konsoli) , jedziesz strzałkami do zakładki SERVICE , wchodzisz do niej (1 x guzik info) , wciskasz + i - jednocześnie i trzymasz aż zresetuje przebieg . Uwaga , nie wszędzie to działa.
I owszem wcisneli ci do silnika 115/120KM. Powinieneś zamówić:Byłem dzisiaj w serwisie fiata i po 20 minutowym lataniu dwóch serwisantów po stronach WWW, eperze i cenniku wcisnęli mi to co widać w załączniku.. mówiłem im że inaczej to wygląda, ma być kwadratowe a oni że numer się zgadza i to jest "rozwiązanie serwisowe" i ma pasować na 100%. Mam to oddać czy jednak będzie pasować?? Jutro do tego mają być jeszcze dwie uszczelki..
A nie mogę jej zamontować "na górę" na tym zdjęciu:
http://img48.imageshack.us/img48/4805/pict1275nl4.jpg
Będzie tak samo działało jak ta kwadratowa?
Nie bęzie działała tak samo, bo ta prostokątna jest tuż przy kolektorze ssącym. Ta uszczelka nie tyle zabezpiecza przed zanieczyszczeniami (bo ma otwory) co nie dopuszcza do spadku ciśnienia doładowania w pierwszej fazie przyspieszania, kiedy EGR się jescze nie domknął.A nie mogę jej zamontować "na górę" na tym zdjęciu:
http://img48.imageshack.us/img48/4805/pict1275nl4.jpg
Będzie tak samo działało jak ta kwadratowa?
To nie jest klasyczna zaślepka (ma otwory więc jak niby ma nieprzepuszczać zanieczyszczeń), a dławik który niweluje spadek ciśnienia i musi być w miejscu które przewidział konstruktor...
Dodatkowa uszczelka jest montowana gdzieś w okolicach zaworu EGR, która ma za zadanie niwelować nadmiar ciśnienia. Chyba pomogło, bo od dwóch dni, nic się nie dzieje. Alfa twierdzi, że ta uszczelka jest montowana standardowo we wszystkich nowych modelach 19 JTDm.
Proponuję, aby wszyscy posiadacze w ciemno jechali do ASO, żeby wykonać "naprawę wg. rozwiązania serwisowego nr 10801491RA", czyli dołożenie uszczelki / blaszki pod zawór EGR. ....
Teraz to jest nowy silnik. Zero szarpnięcia w tym krytycznym momencie, auto przyspiesza płynnie, co więcej mam wrażenie, że szybciej od 0,8 dochodzi do 1,5 bara.
Po założeniu silnik ciągnie od samego dołu i szybko wkręca się na obroty. Nie ma takiego wahnięcia obrotów przy jeździe z obrotami rzędu 1500obr/min i gwałtownym wcisnięciu pedału gazu do oporu - auto od razu przyspiesza....
uszczelka między kolektor a EGR 71751468 (prostokątna z dziurkami) 1 szt
uszczelka od strony otworu wejściowego do EGR 55191883 (czarna prostokątna) 2 szt