Zaślepienie EGR

Ta czarna prostokątna o nr 55191883 to właśnie uszczelka (ona jest z blachy pokrytej tworzywem) - trzeba założyć dwie po obu stronach zaślepki z otworami 71751468

Założone, faktycznie turbodziura mniejsza tylko pełnego efektu nie mogłem zobaczyć bo miałem czyściutko w EGRze i okolicach tej przepustnicy.. Co mnie jednak zmartwiło to zabrudzone olejem, pochlapane to miejsce zaznaczone na czerwono na fotce:

olej.jpg

Po wyciągnięciu tej czarnej grubej rury w środku też było mokro od oleju i spadło kilka kropel.. Tak powinno być? Jeśli nie to co może być przyczyną? Bo to właśnie jak by z niej "waliło"..

EDIT:

Co zresztą widać i u mnie na fotce:

zawr.jpg

Ostatnia edycja:
Po wyciągnięciu tej czarnej grubej rury w środku też było mokro od oleju i spadło kilka kropel.. Tak powinno być? Jeśli nie to co może być przyczyną? Bo to właśnie jak by z niej "waliło"...

Turbina puszcza olej do intercoolera i dalej w dolot. Male zapocenie jest normalne / dopuszczalne.

Ile oleju żre Ci na 10.000 km, czy co ile tam wymieniasz?

No jest tak zabrudzone jak widać.. a w środku przepustnica czyściutka, troszkę wilgotna od oleju, tak samo i rura w środku.. ile mi żre to nie wiem bo dopiero pierwsza wymiana za mną - po 3000km stan ten sam.

Wsadziłem 2 uszczelki kupione w ASO uszczelniające i samoróbkę kwadratową. W ASO mi tylko oddali kasę za tamtą.. Zamówić nie mogli bo musieli by 5 sztuk brać, a wtedy 4 pozostałe by im leżały na półce więc im się nie opłaca. Jak kupię ją gdzie indziej to wymienię na oryginał - chociaż nie wiem czy warto dawać za kawałek blaszki 50 zł, chyba tylko dla estetyki..

Kolego Qki, a odktręciłeś całą przepustnicę (składa się z dwóch połówek do odkręcenia 6 śrub ampolowych). Ona będzie czyściutka ale po jej odkręceniu zobaczysz prawdziwy asfalt....-taki jak na przepisie czyszczenia. Bez czyszczenia kolektora po odkręceniu przepustnicy to cała robota na nic...
a swoją drogą co to za firmowy sklep w którym musisz zamówić 5 sztuk towaru aby ściągnęli z Bielska? - ja moge zamówić 1 spinkę za 20gr jak potrzebuję...

Ostatnia edycja:
Nie rozkręcałem dalej bo nie było tam nic syfu, przepustnica otwarta więc było widać, zresztą cały EGR i kanały tak samo nienagannie.

Sklep: ASO Fiat Zamość.

Nie rozkręcałem dalej bo nie było tam nic syfu, przepustnica otwarta więc było widać, zresztą cały EGR i kanały tak samo nienagannie.

Sklep: ASO Fiat Zamość.

Nie bądź naiwny po zdjęciu tej gumowej rury nic nie zobaczysz - cały nagar blokuje kanały na obwodzie kolektora ssącego, a one są przykryte uszczelka korpusu przepustnicy, więc oglądając bez odkręcenia nic nie zobaczysz... i żyjesz w przeświadczeniu idealnej czystości kolektora...

Do końca nie zrozumiałem- mam w Alutce (2001r,)silnik 1,9JTD 81Kw nr Ar37101 .EGR zaślepiłem silnik pracuje równo przyspiesza dobrze, czy po wymianie zaślepki na wyżej omawianą uszczelkę mój silnik zyska na mocy?

W którym miejscu najlepiej zamontować tą blaszkę w starszym silniku 2,4??

Jakim starszym? - Ta blaszka to tylko do M-jetów z EGR sterowanym elektromagnesem, który ma prostokątne wejście na kolektor ssący

Przy okazji koledzy ja mam pytanie:
Czy po 30tys km z czego 20tys. po chipie mogło dojść do zanieczyszczenia EGR-a (odczuwam lekki spadek mocy) i czy u mnie też należało by zamontować taką uszczelkę??

Z góry dzięki za odpowiedzi.

pzdr

Mogło dojść do zanieczyszczenia, ja swój czyszczę co 40tys km i zawsze jest co czyścić, a tankuję tylko na shellu i statoil.... Uciebie wręcz powinna być zamontowana ta podkładka (przeczytaj temat od początku), bo rozwiązania serwisowe nr 10801491RA zostało przygotowane dla AR159

Przecież tam jest przepustnica - nie można by po prostu odłączyć mechanizmu, który ją otwiera?
pzdr

Przecież EGR jest już przykręcony za tą przepustnicą tłumiącą (ona tylko służy do gaszenia bez wibracji silnika) i stąd konieczność podkładki. Przeczytaj kolego wszystko od początku i obejrzyj zdjęcia

Otóż na razie w ramach testu 'stworzyłem' taką blaszkę i faktycznie auto jakby lepiej reaguje na gaz w dolny zakresie (2000-3000 , poniżej nie wiem bo go nie 'ciągnę' z niższych obrotów niż max moment obrotowy - katem nie jestem).

Natomiast ciekawych rzeczy się dowiedziałem , mianowicie ta 'blaszka ' służy
do likwidacji braku mocy przy 2500 - 3000, jednak jeśli tego braku mocy nie ma to się jej nie montuje ponieważ i tu UWAGA jeszcze bardziej skraca żywotność EGR-a poprzez fakt, że zmniejsza ich przepływ do kolektora i spaliny mają w EGR większe ciśnienie i więcej sadzy przedostaje się na cewkę (elektromagnes) powodując jej szybsze zacieranie - takie jest zalecenie fiata.

Toteż zastanawiam się w chwili obecnej nad przetestowaniem tej owalnej blaszki z 3 otworami i montażu jej tuż przy wydechu .

a czy ktoś próbował patentu w 2.4 JTD 10v? Czy w tych motorach lepszym rozwiązaniem będzie zaślepienie całkowite zaworu EGR?

Amortyzatory
Powrót