Strona 1 z 6 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 53

Temat: 2.4 Silnik zassał wodę...

Użytkownik Rowerzysta Avatar Kamilhex
    Mieszka w
    Słubice/Poznań
    Auto
    Alfa 159 SW TI 2.4 Qtronic 200KM

Domyślnie 2.4 Silnik zassał wodę...

Witam wszystkich
    Wczoraj nad moim miastem przeszła ogromna ulewa. Akurat w tym czasie wracałem do domu i na jednej z ulic zrobiła się rzeka. Wszyscy jechali to i ja pojechałem... Niestety w połowie silnik zgasł i już nie chciał odpalić. Przepchnąłem auto w bardziej suche miejsce, poczekałem kilka godzin i próbowałem jeszcze raz odpalić. Po trzeciej próbie silnik zaskoczył, jednak chodził nierówno i wydobywały się z niego stuki, tak jakby uderzać metal o metal. Po 5-7 sekundach takiego stukania silnik zgasiłem i już nic z nim nie robiłem. Okazało się, że silnik zassał wodę, bo filtr powietrza jest mokry. Nie znalazłem zbyt wiele na ten temat w necie, jedynie jakieś forum Peugeota, gdzie poradzili gościowi zakup nowego silnika! Powiedzcie proszę czy faktycznie mogłem aż tak załatwić bellę? Co mogło się uszkodzić w silniku? Jakie mogą być koszty części/naprawy? Jestem załamany, bo mam bellę niecałe 3 miesiące, włożyłem w nią kilka tysięcy żeby wszystko chodziło idealnie, a teraz gdy już cieszyłem się jazdą to przez własną głupotę takie coś... Czekam na Wasze opinie na ten temat.

jacek1968
    Gość

Domyślnie silnik i woda

Jeżeli w czasie przejeżdżania przez głęboką kałużę silnik zassie wodę, należy nastawić się na bardzo duże wydatki. W przeciwieństwie do lotnej mieszaniny paliwa z powietrzem, wody nie można sprężyć. Kiedy więc do silnika trafi więcej niż kilka kropli wody, to nawet najsolidniejsza konstrukcja zostanie zdemolowana – pogną się korbowody, może też dojść do uszkodzenia głowicy. Czasem udaje się odjechać z miejsca awarii, ale jednostka napędowa wyraźnie traci moc i głośno stuka. W większości aut fabryczne wloty powietrza zamontowano na tyle wysoko, że zassanie wody grozi tylko w przypadku wjechania w kałużę z bardzo dużą prędkością. Gorzej mają posiadacze aut po tuningu, z niefabrycznym osprzętem silnika – są one zwykle bardziej narażone na tego typu szkody.

fragment tekstu z Auto Świat z 16.03.2009

Użytkownik Rowerzysta Avatar Kamilhex
    Mieszka w
    Słubice/Poznań
    Auto
    Alfa 159 SW TI 2.4 Qtronic 200KM

Domyślnie

Czy ktoś orientuje się na jakie koszty mniej więcej powinienem się przygotować? Czy jest szansa, że silnik nie będzie kompletnie zniszczony, że coś jeszcze z niego zostanie?

jacek1968
    Gość

Domyślnie

no raczej bez rozebrania silnika i sprawdzenia co sie stalo, tak w ciemno nikt nie powie Ci jakie beda koszty .Chyba ,ze ktos mial juz taki przypadek.
    Tak jak pisza w prasie fachowej , uszkodzony moze byc wal, korbowody , ewentualnie glowica ,(czarny scenariusz), poprostu trzeba sprawdzic silnik.

SYSUNIAdq
    Gość

Domyślnie

na dodatek jest to diezel wiec podejzewam rozwalenie ktoregos tloka jesli chodzi nierowno i stuka moim zdaniem lepiej wymienic caly silnik chyba ze ma sie spokro kasy na naprawe ;/ wspolczujemy straty oczywiscie

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    DW / OP
    Auto
    AR Stelvio 2.2jtdm

Domyślnie to fotka Twojej AR jest na onecie jak ją strażacy wypychają

To fotka Twojej AR jest na onecie jak ją strażacy wypychają
    ???
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 05-07-2009 o 16:16

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

na razie zmien olej i sprobuj zapalić albo chociaz odłaczyc listwe wtrysków i zobaczyc czy na samym rozruszniku zgaśnie kontrolka oleju..

bedziesz sie martwil jesli rzeczywiscie sie cos stało złego

JFC
    Gość

Domyślnie

Niestety, obawiam się, że czeka Cię chyba poważna naprawa silnika, lub jego wymiana. W mijającym tygodniu kolega mechanik wymieniał 2 silniki w 166 i 156 obydwa JTD. Ostrzegał mnie żeby mi nie przyszło do głowy w ulewę wjeżdżać w "wysoką" wodę. Chwyt powietrza do filtra jest dość nisko i właśnie jak zassie wodę to pozamiatane, coś nie wytrzyma i się ugnie, albo rozwali.

Fred
    Gość

Domyślnie

Nie ma sie co łudzić. Zassanie wody do silnika jest chyba najgorszą z możliwych sytuacji i pociąga za sobą najwyższe koszty. Nie liczyłbym na cud.
    Jedz do mechanika i rozbierz silnik. Wtedy sie okaże. Niepotrzebnie probowales go odpalać. To mogło spowodowac jeszcze wieksze uszkodzenia.
    A jesli u Ciebie sie nic nie stalo.. to graj w totka bo to znaczy ze jesteś dużym fuksiarzem

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Lancer, Giulia quadrifoglio

Domyślnie

Widziałem 2 silniki alfoskie po zalaniu 2.0 Ts i 2.4 Jtd.
    Ts-owi się upiekło (niskie koszty naprawy), Jtd przeznaczony na złom. Nie wiem jak oni to projektowali, ale umieszczenie filtra powietrza tak nisko to głupota.