OBD II - Kody błędów

P0130 P0150 P1177 P1178 P1176 P1173 - Jeśli ktoś posiada instalację LPG, to wszystkie te błędy mogą się pojawić przy złej regulacji LPG lub/i niewydolnym reduktorze. Dodatkowo większość z tych błędów pokazuje dopiero AlfaDiag, UniDiag ich nie widzi.
UWAGA! Na liczniku nie pali się kontrolka CheckEngin! Ale problem złej mieszanki istnieje!

Ostatnia edycja:
Witam
Sprawdzałem błędy w swojej AR i właśnie wyskakuje mi P1173. Posiadam LPG (sekwencja), zauważyłem zwiększone spalanie 16-17 l-LPG (jazda miejska), benzyny również. Czy mógłby mi ktoś pomóc w jaki sposób rozwiązać problem tego błędu? Szukałem na forach rozwiązania na ten temat, ale nic konkretnego się nie dowiedziałem. Byłem u gazownika i ustawienie LPG jest w porządku. Czy to wskazuje jednoznacznie na uszkodzenie sondy? Jakie parametry w Unidiagu sprawdzić? Co należy wykonać aby parametry spalania były prawidłowe? Z góry dziękuję za pomoc/odpowiedź.

Unidiaga wywal i sprawdź błędy w AlfaDiag. Program ma swój temat i tam wszystko znajdziesz co potrzebujesz. Łącznie z najnowszą wersją programu na stronie 26:)

Sprawdź jak tam wyglądają u ciebie przepływka i sonda. Jeśli wszystko ok i masz szczelny dolot i wydech od silnika do sondy to znaczy, że musisz zagłębić się w LPG. Pewnie się skończy na tym, że będziesz musiał sam sobie kupić jeszcze kabel do sterownika LPG:P jaką masz instalkę? Będziesz musiał sprawdzić czy reduktor trzyma cisnienie i czy sonda lambda ma bogatą mieszanke przy przyspieszaniu. Mieszankę możesz sprawdzić też w AlfaDiag obserwując napięcie na sondzie przy przyspieszaniu na PB a następnie na LPG. Musisz mieć tam podobne wskazania.

ma ktoś może kody błędów AirBag? 0012 0003 0005

- brakujące opisy blędów z rodziny P1xxx.
-
P0100 -> Air Flow Meter
P0105 -> Pressure Sensor in Manifold
P0110 -> Air Temperature Sensor
P0115 -> Water Temperature Sensor
P0120 -> Throttle Valve Potentiometer (DKG)
P0130 -> Lambda Sensor
P0170 -> Lambda Regulation
P0201 -> Injector Cylinder 1
P0202 -> Injector Cylinder 2
P0203 -> Injector Cylinder 3
P0204 -> Injector Cylinder 4
P0230 -> Fuel Pump Relay
P0325 -> Knock Sensor
P0335 -> Engine RPM Sensor [Crankshaft Position Sensor]
P0336 -> Reference Mark (teeth == 60)
P0340 -> Engine Timing Sensor [Camshaft Position Sensor]
P0443 -> Canister
P0480 -> Fan 1 Relay
P0481 -> Fan 2 Relay
P0483 -> Fans Control
P0500 -> Vehicle Speed Sensor
P0560 -> Battery Voltage
P0605 -> ECU Rom / Eprom Error
P0654 -> TD Signal for Rev Counter
P0655 -> Engine Coolant Over Temperature Warning Light
P1171 -> Self-Adaptation Parameters DTV
P1172 -> Self-Adaptation Parameters TRA
P1173 -> Self-Adaptation Parameters FRA
P1325 -> Knock Evaluation Circuit
P1511 -> Throttle Valve Potentiometer MDS (DKS)
P1512 -> MDS Motor Blocked
P1513 -> MDS Final Stage
P1531 -> Conditioner Compressor Relay
P1653 -> Timing Variator
P1654 -> Modular Manifold
U1600 -> Immobiliser
-

OBD II Fault Codes Reference Guide

The Diagnostic Trouble Code numbering follows a standardized structure. All Diagnostic Trouble

Codes have a letter

followed by a 4-digit number (e.g. P1234).

The first letter defines the system designation:

First Letter
System Designation
P Power train
C Chassis
B Body
U Network Communications systems

--------------------------------------------------------------------------------

For EOBD, first digit defines code type
First Digit
Code
0 Standard EOBD
1 Defined by vehicle manufacturer
2 Standard EOBD
3 Network Communication

--------------------------------------------------------------------------------

Second digit defines system identification

Second Digit
Meaning
0 Standard Code. Refer to generic P0 code list.

1 Fuel or Air Metering and Auxiliary Emission Controls

2 Fuel or Air Metering and Auxiliary Emission Controls

3 Ignition System or Misfire

4 Auxiliary Emission Controls

5 Speed control (Idle, vehicle and Auxiliary Inputs)

6 Trip Computer and Auxiliary Inputs

7 Transmission

8 Transmission

9 Transmission

Other Code Groups which may be read:

P10-- to P12-- Fuel and Air Metering and Auxiliary Emission Controls

P13-- Ignition System or Misfire

P14-- Auxiliary Emission Controls

P15-- Vehicle Speed, Idle Control, and Auxiliary Inputs

P16-- Computer and Auxiliary Outputs

P17-- to P19-- Transmission

P2--- SAE Controlled DTCs

P20-- to P22-- Fuel and Air Metering and Auxiliary Emission Controls

P23-- Ignition System or Misfire

P24-- to P29-- SAE Reserved

P3--- Manufacturer Controlled and SAE Reserved

P30-- to P32-- Fuel and Air Metering and Auxiliary Emission Controls

P33-- Ignition System Misfire

P34-- to P39-- SAE Reserved

--

Ostatnia edycja:
witam!!!

w mojej AR 147 JTDm 16V wyskoczył taki błąd; P1238 AIR QUANTITY 2

pokazał mi go program FiatECUScan.

próbowałem go kasować jednak po pewnym czasie powraca.
czy wie ktoś co on oznacza?
samochód jeździ normalnie i nie ma zadnych niepokojących objawów.

witam jestem właśnie po diagnostyce i wywaliło mi 4 błęy :0141, 0136, 0115, 0606. znalazłem opis tych błędów ale mam problem z ostatnim 0606 czy to oznzcza że pada mi ECU? dodam ze alfa czly czas jezdzi normalnie. macie dla mnie jakieś dobre wieści?

Witam wszystkich. Wyskakują u mnie błędy:
P0110 - hight signal
P1238 - low signal.

Ten pierwszy to czujnik temp. powietrza wlotowego. Co oznacza, że jest hight oraz co oznacza ten drugi kod?

Błąd 1320

Pomocy . Po wymianie rozrządu pojawił się błąd 1320 - błąd modułu zapłonu??? Co on może oznaczać - nie mogę odpalić auta. Po wykasowaniu znów pojawia się po próbie odpalenia. Zaraz po wymianie paska silnik chodził,ale z usterką wyświetlaną na kompie pokładowym. Po kilku odpaleniach- już odpalić nie można było - na kompie pokazał się błąd 1320.

Pomocy . Po wymianie rozrządu pojawił się błąd 1320 - błąd modułu zapłonu??? Co on może oznaczać - nie mogę odpalić auta. Po wykasowaniu znów pojawia się po próbie odpalenia. Zaraz po wymianie paska silnik chodził,ale z usterką wyświetlaną na kompie pokładowym. Po kilku odpaleniach- już odpalić nie można było - na kompie pokazał się błąd 1320.

1320 - to jest błąd synchronizacji pomiędzy czujnikiem wału korbowego a czujnikiem na wałku rozrządu ,

źle ustawiony rozrząd

Mam dwa bledy P1512 i P1513 wedlug opisu bubu to bledy MDS, ale jak stworzylem nowy temat to bubu napisal ze to problemy z krokowym, wiec od czego sa te bledy?

- pisałem ( chyba ) ze MDS to zespół potencjometrów, ale nie pisałem tego, że te potencjometry są zamontowane w obudowie silnika krokowego.
- z definicji raczej nie rozbieralna rzecz.
- silnik krokowy + te potencjometry to całość zespołu.

Aha to w takim razie dzieki :) krokowy juz zamowiony wiec zostaje tylko wymiana. Dodam ze przy przy takich bledach silnik sie dusi i wkreca sie max do 1.5 tys obrotow.

Witam! Poszukuje opisu do następujących błędów:
p0353 p1151 p2240 p2254 -AR 156 2.0JTS 2002
To pierwsze to chyba coś związanego z cewką, trzy następne- nie mam pojęcia, oprócz tego wyświetla także katalizator 2.
Nigdzie nie mogę znaleźć wykazu błędów dla tego silnika. Proszę o pomoc :)

witam ponownie mam problem z kodem p0141 a mianowice nie jestem w stanie usunąć usterki. wszystkie 3 sondy sprawne nawet na podmianke były podłączone nowe i nic. dodam ze było sprawdzone prrzejście na wszystkich wtykach pomiedzy sondami a kompem! i co dalej? macie jakieś pomysły?

Witam

Wyskakuje mi błąd P1320 - cam/crank sign. synch - może mi ktoś powiedziec o co chodzi ? Z góry dzieki za pomoc.

Witam!

Podłaczyłem się wreszcie do centralki AirBag (miałem zwarcie w kablu i wcześniej nie mogłem). Niestety wyskoczyło aż 5 błedów: 01, 02, 08, 09 0F. Poniżej screen:

Z nazwy mniej więcej wiem o co chodzi (tzn która poduszka) ale więcej nic. Może ktoś z Was wie od czego zacząć sprawdzanie???

Dodatkowo zauważyłem że:

Według opisu powinna byc wartość 0. Czyli jeszcze coś z napinaczami ehhh widzę że chyba bez ASO się nie obejdzie (a jeszcze mam maglownice do zregenerowania ) koszty mnie przerażają.

Już wiem co z napinaczem.... po prostu go nie ma :(. Dodatkowo pasy od Golfa III. Będę poszukiwał teraz pasów z napinaczami. Dodatkowo rozkręciłem kierownicę (dokłądnie odkręciłem poduszkę od kierownicy, poniżej foto) czy ktos mógłby mi powiedzieć czy kostka przy poduszce powinna tak wyglądać???

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót