OBD II - Kody błędów

Naprawdę nikt nie potrafi powiedzieć i nie spotkał się z czymś takim ???

Dziś Tomek Magiera podpiął się pod moją Alfę, bo raz, że jak wchodzi na wyższe obroty to głośno pracuje, klekocze, stuka. W programie FiatECUScan pokazały się trzy błędy:
P0215 - Uszkodzenie elektromagnesu wyłączania silnika - zaworu odcinającego;
P0404 - EGR Circuit Range/Performance*
i co najgorsze
P1320 - com/crank signal sinchroniztion, czyli albo przestawiony rozrząd albo czujniki?? ale jak ewidentnie głosno pracuje, stuki sa słyszalne i ewidentnie, żre jak smok

A czy ew. usterki takie jak panewki są jakoś sygnalizowane? bo kiedyś też ktoś mi powiedział, że te stuki to może być któraś panewka.

Co oznaczają te dwa pierwsze błędy?

A mi alfa zaczęła strasznie dużo palić . czy przyczyna tego mogą być poniższe bledy ?

Jest to wydruk z diagnostyki w feuvercie.

Uploaded with ImageShack.us

Mnie wyskoczył błąd poduchy nr 22-airbag kurtyna ład. wybuch. ze str. pasażera - wartość zbyt wysoka, obecny(ciągły)
Nie chcę na marne rozkręcać tapicerek itp itd może ktoś się spotkał z takim błędem dodam, że nie da się go wykasować fiat ecu scan

A mozecie mi napisac jak skasowac blad Airbag,kabel oczywiscie przerobiony?

Błąd P1320 - który czujnik za to dopowiada???

Witam, ma pytanie błąd P1320 oznacza uszkodzenie czujnika położenia wału korbowego lub wałka rozrządu.
W moim przypadku silnik pracuje bez zarzutu, jak zimny pali bez problemu, nie gaśnie samoczynnie. Jednak zdarza się że nie chce odpalić jak jest gorący. Rozrusznik kręci, świeci się marchewa i nic. Po podpięciu błąd P1320, po jego skasowaniu pali bez problemu.
I tu mam pytanko który z czujników obstawiacie za ten problem??? Bo nie chcę wymieniać w ciemno. :agree:

Cześć, dziś podłączyłem do kompa moją AR [147, 1,9 140km], i wyskoczyły 2 błędy.
Jeden z nich mam od dłuższego czasu, choć wszystko ze świecami raczej cacy, ponieważ w zimie normalnie odpalał,czasem nawet tego błędu nie pokazuje. Drugi to coś z ilością powietrza, błąd polega na tym że przy ruszaniu momentalnie traci obroty i chce gasnąć wtedy trzeba lekko przy gazować i można ruszać dalej. Przepisze to tak jak pokazuje FiatEcuScan
( \ - oddziela te tabelki w programie):
p0683- glow plug heater module \signal low (czasem jest stored) \ fatal
p1237- air quanity 1 \signal high\none\light on
- Light on choć nic się nigdzie nie wyświetla.
Proszę o pomoc
wink.gif
Pozdro

dzieki juz zanazłem odpowiedź w innym temacie- przeczyściłem egr, przepustnice i narazie zakleiłem dziurę w rurze od intercoolera i błąd 1237 znikł. Teraz tylko 0683

Ostatnia edycja:
Podłączyłem swoją Alfe pod kompa bo zapala i gaśnie mi kontrolka poduszki - występuje błąd 33.... czy może ktoś pomóc ... hmm ??
numer 33 - lewa kurtyna, lub poduszka w fotelu pasażera - brak komunikacji

Podłączyłem swoją Alfe pod kompa bo zapala i gaśnie mi kontrolka poduszki - występuje błąd 33.... czy może ktoś pomóc ... hmm ??
numer 33 - lewa kurtyna, lub poduszka w fotelu pasażera - brak komunikacji

Jeśli chodzi o poduszkę w fotelu to sprawdź kostki pod fotelem. Jeśli kurtyna to kostki w bagażniku przy prawym nadkolu pod tapicerką.

Dzięki Kobe za podpowiedź -- puki co kontrolka już się nie świeci :confused:, ale jak błąd powróci to będę wiedział gdzie sprawdzać .... i jak tu nie kochać belli :wub:

od czego zaczas ,jesli mam blad P1238 :/ po zapaleniu sie MCSF wyskoczyl ten blad, wymienie egr bo mam mozliwosc kupic tanio uzywany ,od alfaholika ktory rozbil swoja alfe, daje gwarancje rozruchowa :) ,przeplywomierz mam nowy oryginalny made in Germany te same numery...wczesaniej mialem blad wskazujacy usterke overboostu ,wymienilem go oraz wezyki i juz MCSF nie pojawial sie przy duzych predkosciach na wyzszych biegach ,tak jak zawsze, wiec raczej byla to wina overboostu ,ale teraz to nie wiem ,licze na to ze to EGR zobaczymy po weekendzie

Ostatnia edycja:
Co oznacz błąd P0704 - Obwód wejściowy przełącznika sprzęgła - usterka* (P0704 - Clutch Switch Input Circuit Malfunction*)?
Mam również problem z poduszkami:

W jaki sposób usnąć te błędy, którą poduszkę mam sprawdzić? Auto to Bravo 98r 1.9JTD 105

Może mi ktoś przetłumaczyc te błędy na polski??(dodam ze nie pochodzą one z alfy tylko z opla jeżeli to ma znaczenie)Theft Deterrent - PCM in Learn Mode............MAP Cooling Control Circuit Signal High......Fuel Temperature Sensor A Circuit Malfunction

Mógłby ktos rozszyfrowac mi błedy :

U0500
U0900

Alfa 156 1.9 JTDm 2003 r.

U0500- nieprawidłowe dane otrzymane od różnych modułów
są to kody "Diagnostic Trouble" i są odczytywane przez połączenie CAN

kolejny raz FES pokazał błędy P1177 oraz P1178. Jak to ugryźć, co sprawdzić, z czym one są związane ?

edit:
Przeczytałem, że są one związane z instalcją LPG. A może mieć coś do tego sonda lambda ?

witam wie ktos o co chodzi z błedem P032D....bo mam problem z alfa 1.6 ts 120 LPG. zapala sie zolta kontrolka od silnika i alfa niechce zapalac albo gasnie

Amortyzatory
Powrót