Chiptuning a wymiana akumulatora

gtholic

Nowy
Auto
Alfa GT 2004 1.9 JTD
Wydoiłem ostatnio przez przypadek akumulator, więc odłączyłem i ładuję pod prostownikiem. Mam zrobiony chiptuning wynonany jeszcze przez poprzedniego właściciela w Holenderskim SquadraTuning. Czy ktoś wie, czy są jakieś zalecenia co do odpalania samochodu po wymiane aku w takim przypadku? Dać mu tam pochodzić na wolnym biegu z 10 minut czy coś, czy nic nie trzeba robić?

Ostatnia edycja:
Pytam, bo wiem, że czasamy takie chipy mogą bazować na wskazaniach ECU kompa samochodu, więc kombinowałem czy może trzeba odłączyć jakoś tego chipa, żeby fabryczny komp mógł się najpierw ułożyć. Nie wiem, pytam ;D

„Chip” to zmienione oprogramowanie w sterowniku, No dokładniej spzmienione kilkanaście/kilkadziesiąt map i wartości w sterowniku, wiec tu nie ma żadnej konieczności „adaptacji”. „Boxy” to zazwyczaj układy A/D<-> D/A które modyfikują sygnał z czujników (najczęściej z czujnika ciśnienia na szynie i czasami tez boosta) wiec tu tez nie trzeba nic „adaptować”
Grzej olej i PIEC!

Btw masz boxa czy chipa?

Czyli fabryczny ecu wywalili, wsadzili boscha i mapowali na nowo, jeśli dobrze rozumiem?

Nie. Odczytali seryjny soft, zrobili czary-mary z mapami, zapisali zmodyfikowany soft do seryjnego ecu. I to wszystko przez obd.

Przeglądnęłam ich stronę, faktycznie wyglada rewelacyjnie. Masę ciekawych rzeczy maja na stronie. Wyglądają na bardzo profi firmę.

Amortyzatory
Powrót