• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

147 Koło pasowe

Defendu

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 1.6 Twin Spark
Cześć wam. Potrzebuję szybkiej porady ponieważ jestem w trakcie wymiany rozrządu i nie mogę odkręcić koła pasowego. Na forum czytałem, że wystarczy odkręcić cztery śruby na Torx i powinno zejść lecz nie schodzi. Czy Śrubę która trzyma koło pasowe również należy odkręcić? Tą na klucz 19?20230209_103835.jpg

Nie, ta śruba trzyma koło "zębate" na wale korbowym. Musisz użyć do tego trochę siły, opukać. W najgorszym wypadku zerwiesz nit na kole i wyciągniesz je w dwóch częściach (zewnętrzna zejdzie łatwo druga nie...) - to nie jest to równoznaczne z wymianą tego koła.

Amortyzatory
Powrót