Kompresor klimatyzacji

Marcin08

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 sportwagon
Witam
Jestem od tygodnia szczęśliwym posiadaczem alfy 156 w dieslu, do pełnego szczęścia brakuje mi tylko działającej klimatyzacji, sprawdziłem, nabiłem, czynnik nie ucieka, wszystkie kontroli działają, a klima nie rusza. Rozebrałem wszystko i okazało się, że z kompresora wychodzi przewód i urwany w okolicach osłony rozrządu. Gdy podpinam na krótko pod akumulator elektromagnes działa i klma chłodzi. Proszę o pomoc pod co podłączyć ten przewód, rozebrałem okoliczne wiązki i żadnego urwanego nie znalazłem.

Witam
Jestem od tygodnia szczęśliwym posiadaczem alfy 156 w dieslu, do pełnego szczęścia brakuje mi tylko działającej klimatyzacji, sprawdziłem, nabiłem, czynnik nie ucieka, wszystkie kontroli działają, a klima nie rusza. Rozebrałem wszystko i okazało się, że z kompresora wychodzi przewód i urwany w okolicach osłony rozrządu. Gdy podpinam na krótko pod akumulator elektromagnes działa i klma chłodzi. Proszę o pomoc pod co podłączyć ten przewód, rozebrałem okoliczne wiązki i żadnego urwanego nie znalazłem.
W twin sparku przewód do sprężarki wisi na wiązce od cewek zapłonowych. Poszukaj, gdzieś musi być urwany...

Wysłane z mojego motorola edge 20 przy użyciu Tapatalka

Przewód powinien iść do przekaźnika w skrzynce bezpieczników pod maską. Weź pomocnika i przy odpalonym silniku niech włącza i wyłącza klimę w kabinie, a ty macaj przekaźniki pod maską. Ten od klimy będzie klikał, ale silnik może to zagłuszyć więc najlepiej sprawdzić palcem, będzie to wyraźnie czuć. Wiedząc już który to przekaźnik możesz tymczasowo podprowadzić na krótko dodatkowy przewód, podłączając go do nóżki "87" przekaźnika (będzie na nim opisane). Tylko nie pomyl się, bo jak zrobisz zwarcie to usmażysz sterownik silnika. Będziesz miał dzięki temu w pełni sprawną klimę zanim nie znajdziesz gdzie jest ten urwany przewód. Sprawdź też bezpiecznik klimy czy nie jest przepalony, bo jak kabelek się urwał to pewnie wisiał sobie gdzieś luzem i mógł zewrzeć się do masy.

Przewód sterujący elektromagnesem sprezarki leci pod pokrywa silnika w wiązce z której zasilane są cewki. Tam szukaj urwanej częsci. Powinien wychodzić z pod niej w lewym dolnym rogu razem z kablem od sondy lambda jeśli masz 3.

Amortyzatory
Powrót