“Motor Control System Failure” - co z tym zrobić

Właśnie Overboosta identycznego podmieniłem od Skody Octavii-jest identyczny jak w Alfie.
Ado tego Octavia wymiata na tym overbooscie bez zarzutów.

To e wygląda tak samo nie znaczy że ma identyczną charakterystykę pracy

Po wymianie czujnika ciśnienia doładowania na nowy, dalej muli i przy rozpędzaniu komunikat M.C.S.F. Po podłaczeniu kompa błąd P0235:@ jutro oddaje Alfe do mechanika:@

Wysłane z mojego C5303 przy użyciu Tapatalka

Witam.
Dwie strony wcześniej pisałem, że wyrzuciło mi błąd M.C.S.F po wypalaniu filtra dpf i jeździe na wysokich obrotach, o korektach wtrysków itp. Alfa była pod komputerem i co się okazało: błąd był związany z turbo (przeładowanie) mechanik sprawdził i mówił, że wszystko w porządku, błąd zgasł sam jego przyczyną była za ostra jazda ponad godzinę na trasie silnik tak dostawał ponad 3,5k obrotów na 4 biegu (prawdopodobnie turbo uratował mały przebieg auta nowe filtry, oleje i rozrząd), filtr dpf wypalił się do poziomu 20%. Co do korekty na wtryskach sprawdził je metoda "przelewu czy miarki" (ktoś tu o tym pisał) i z nimi wszystko ok, komputer ma dziwne wskazania bo może pozbywać się starego paliwa (auto stało ponad 3 miesiące na parkingu w trakcie zimy, wiosny) i z tego ma różne wskazania które się zmieniają z tygodnia na tydzień.
Podsumowując było trochę strachu ale nic poważnego, jeździć, lać wzmocnioną ropę i nie katować tak autka za miesiąc mam się zgłosić do kontroli :)

Po wymianie czujnika ciśnienia doładowania na nowy, dalej muli i przy rozpędzaniu komunikat M.C.S.F. Po podłaczeniu kompa błąd P0235...

Bo czujnik kolego to miałeś/masz dobry on po prostu prawidłowo wykrywa PRZEŁADOWANIE - na pierwszej stronie tematu masz przyczyny

błąd był związany z turbo (przeładowanie) mechanik sprawdził i mówił, że wszystko w porządku, błąd zgasł sam jego przyczyną była za ostra jazda ponad godzinę na trasie silnik tak dostawał ponad 3,5k obrotów na 4 biegu

Co za herezje. Możesz jeździć nawet tydzień w taki sposób i w sprawnym aucie nic nie ma prawa się stać. Autko ma problem i jak podejrzewam (obym się mylił) wróci do MCSF. Mechanik cię skasował i spuścił po przysłowiowej brzytwie... a wtryski metodą przelewową sprawdza się w starych wersjach 8V.

Witam
jak sprawdzić czujnik cisnienia doładowania Bosch omomomierzem ??
jakie powinny wartości mierzy pinami

Ok
juz znalazłem

Ostatnia edycja:
no nie faktycznie
Zrobiłem juz wszytsko prócz turbiny chociaz moj mechanik sprawdzał ze jest raczej ok
Egr -wyszyzczony
czujnik - 3 godziny w izporopanolu
podcisnienie - zawor rozebrany wyszczyszczony wezyki wymienione
teraz jak opuszczam gaz to mam MSCF ( poprawilo bo przedtem byl cały czas znikał tylko jak samochod stał calą noc 3 km do pracy jechałem normalnie ale po 3 godzinka zapalał sie i swiecił caly czas ) teraz jak obroty spadana do ok 1500 swieci elektronik obstawia czujnik

Mechanik mi egzaminer podączył waliło P0235 Bład cisnienia doładowania jak przepływomierz odpioł do wtedy waliło awarie przepływomierza też odpięcie nic nie zmienia dalej jest ten sam objaw

Ostatnia edycja:
takie bledy wyskoczyly
P1612 Sterowanie przekaznikiem podgrzewania filtra paliwa
P0236 Zawor overboost
P0638 Nastawnik klap wirowych/przepustnicy gaszenia
P0101 Przeplywomierz
p0380 Przekaznik plytki grzejnej termrozrusznika lub ecu podgrzewania swiec

efektem czego jest:
Motor Control System Failure i error glow plung
zamulenie silnika

jest jakis wspolny mianownik do tego wszystkiego??
Czujnik ciśnienia doładowania

Zawsze zaczynajcie od tego.

Ostatnia edycja:
Pare dni temu wyskoczyl mi check przy odpaleniu silnika, tego samego dnia zgasl check, pare dni byl spokoj i dzis znowu sie zaswiecil... co to moze byc? egr i przeplywka wyczyszczone, szczelne rury, mam je z kwasowki.

Panowie, najpierw pojawił mi się ( kilka dni temu ) błąd P0101 Wysoki sygnał - żeby nie było zamówiłem nową przepływkę. Dzisiaj w trasie MCSF - podłączam pod kompa i litania:
P0101
P0504
P1238
P0238

Wszystko odbyło się przy prędkości autostradowej - 6ty bieg i obroty powyżej 3000. Po skasowaniu błędów, zwróciłem uwagę przy jakich obrotach się pojawia MCSF - występuje powyżej 3000 obr /min. Możliwe że te błędy wywala uszkodzona przepływka?

Bo przepływka ma problem z połączeniem elektrycznym. Pewno nie potrzebnie ją wymieniałeś.
P1238 - to EGR - błąd mas powietrza.
P0504 - czujnik hamulca. Pewno się zawiesił.
Ostatni, to też problem elektryczny ale z czujnikiem A sprężarki.
Czy aby nie masz czegoś w samochodzie rozłączonego/ zaśniedziałego ?

Hmmmm poprzednia przepływka ,,niedomagała" już, dlatego ją wymieniłem. Po wymianie ( po jakimś czasie ) zaczął się pojawiać P0101, a problem powyższych błędów pojawia się przy ,,bucie" powyżej 3000 obrotów/min a jedyne co mi przychodzi na myśl to luźna klema ,,-" na akumulatorze

Amortyzatory
Powrót