Jaki kabelek polecacie z Allegro?
Jaki kabelek polecacie z Allegro?
bubu321, witam mam pytanie przy odpaleniu alfa td diag wyskakuje mi bład run-time-error 53 file not foun sciagnołem dwa pliczki do wstawienia w system 32 mam net frame work z service pack 1 i taki błąd co to moze byc napisze iz uruchamia program bez podpietego kabla
pozdrawiam marcin busiek
już od jakiegoś czasu jestem szczęśliwym posiadaczem kabelka VAG KKL ale dopiero od kilku dni zacząłem z niego korzystać (bubu jeszcze raz wielkie dzięki...bez ciebie nic bym nie zdziałał). wszystkie pomiary wykonałem według opisu który bubu zamieścił tutaj:
http://forum.alfaclub.pl/viewtopic.p...r=asc&start=30
no wiec sprawa wygląda tak:
-dane mojego kompa:
zimny silnik:
tra i fra
throtle minimum opening
i błędy
po zapaleniu silnika:
temp/napiecie sondy lambda
lambda regulation row 1
przeplywomierza nie będę wrzucał bo jest nowy oryginalny dopiero co wymieniony
po skasowaniu błedów i odpaleniu jeszcze raz
nie bardzo wiem co znaczy błąd który się wyświetlił. jeśli ktoś ma objaśnione wszystkie rodzaje błędów albo zna linka do jakiejś ściągawki to będę wdzięczny.
co możecie powiedzieć na temat tego motoru na podstawie danych które zamieścilem?? jeśli potrzeba coś jeszcze to mówcie...dorzuce
z góry dzięki za pomoc i jeszcze raz wielkie dzięki bubu za czas i cierpliwość
pozdrawiam
/dawid
runtime error 53
- to bład systemu windows, spowodowany brakiem konkretnej biblioteki DLL ( nie podałes całego komunikatu brakuje nazwy dll ) lub nie wykonaniem restartu systemu po instalacji sterowników lun nowego oprogramowania.
- z praktyki wiem że czasami jest to efekt zamulenia komputera, reinstalacja systemu w takim przypadku zalecana.
Dzięki za zrzuty.
auto posiada oprogramowanie fabryczne, bez modyfikacji ( czyli ma wszytkie wady takie jak brak mocy na zimnym silniku ).
- sonda lambda sprawna, działa. Brakuje wykresu komparatora sondy lambda.
- temperatura wskazywana przez Unidiaga jest obarczona bledem - 20 st C.
- skład mieszanki poprawny.
bledy:
P0170 to bląd adaptacji świadczący o prawdopodobnych problemach z torem powietrza.
- dziura w rurze przed przepływomierzem
- uszkodzony łacznik elastyczny pod samochodem.
- tor odsysania oparów benzyny niesprawny
- zaworek odmy
- kolektor ssacy nieszczelny
- uszkodzona rurka podcisnieniowa na elektromagnesie wariatora.
- cisnienie pompy paliwa oraz wtryskiwacze żadko sa uszkodzone, chyba że masz gaz w samochodzie.
- jak tam z akumulatorem, nie czas na zmianę.
- ale lepiej powiedz nam co sie dzieje w tej maszynie, duzo pali, muli, nie zapala.
--
![]()
dzięki bubu za interpretacje. po tym co napisałeś nasunęło mi się kilka rzeczy:
1. napisałeś że oprogramowanie jest fabryczne bez modyfikacji...jak można je "zupdatetować"?? to jakaś filozofia czy można to zrobić samemu?? tak jak mówisz...zaraz po odpaleniu auto jest słabiutkie, przez chwile auto nie ma ochoty na żwawsze przyspieszenia. po rozgrzaniu jest już ok. tzn jest mały problem ale o tym potem...
2. komparator sondy lambda - powiedz która to funkcja w unidiagu to dorzucę
3. jeśli chodzi o błąd to przy wymianie przepływki i filtra powietrza rozmontowałem cały dolot i składałem go w miarę dokładnie...ale nie dam głowy że jest szczelny - jeszcze raz zajmę się dolotem i innymi przypuszczalnymi powodami tego błędu przy okazji czyszczenia przepustnicy i krokowca...ale zrobię to jak obcykam temat kasowania parametrów adaptacyjnych![]()
4. faktycznie akumulator to straszna malaria...jedna z pierwszych rzeczy do wymiany (a tak btw...sprawny ale za mały aku może mieć wpływ na pracę auta??)
jeśli chodzi o subiektywne odczucia to:
- auto po uruchomieniu klekocze..pewnie wariator
- do 3-4 tys obr ma strasznego muła...pewnie wariator
- powyżej 3 tyś słychać z silnika terkotanie (tylko w czasie jazdy, dodawanie gazu na postoju nie powoduje tego hałasu)...liczę że to też wina wariatora
- pali trochę ponad 10 litrów (dokładnie nie badałem ale kolo 12) i nie wiem czy to dużo czy mało (jeżdżę po mieście raczej oszczędnie...staram się nie przekraczać 4 tys obr bo nie wymieniłem jeszcze rozrządu)
- dziwnie zachowuje się wskazówka temperatury (jak będę miał chwile to wrzucę wykres)...to sie wspina do 110 to spada do 80...przy okazji rozrządu wymienię pompę wody a jak to nie pomorze to też termostat. zauważyłem też sporo kamienia w okolicy zbiornika wyrównawczego...wygląda to tak jakby ciśnienie wywalało wodę przez korek lub gdzieś w jego okolicach...spotkał się ktoś z czymś takim??
- dziwnie zachowuje się też centralny zamek..działa raczej w porządku ale czasem coś mu odwali i przestaje funkcjonować..pomaga odłączenie aku na moment. spotkał się ktoś z czymś takim??
to kilka rzeczy które zauważyłem do tej pory. będę wdzięczny za rady i sugestie
pozdrawiam
/dawid
ps. przyjemnego weekendu wszystkim zyczę![]()
1. to żadna filozofia ale auto musi być na 100 % sprawne, szczególnie akumulator, musi miec U > = 13.6V.
ECU zle działa jeśli jest słaby akumulator, chyba wykrywa słaby aku podczas rozrzuchu, jako jeden z pierwszych parametrów do testowania.
2. komparator to funkcja zespolona z przebiegiem sondy lambda, szukaj w Unidiagu:
Lambda sensor Pre-cat status lub Lambda sensor integrator.
3. montaz / demontaz przpływomierza , filtru powietrza , to nie chodzi o bład montażu tylko o fałszywwe powietrze . Czyli np. jest mała dziura w tej rurze gumowej przed przepływomierzem, szczególnie tutaj na harmonijce, kojarzysz ?
4. akumulator o odpowiedniej pojemności, stary, zasiarczony do wymiany, ECU sie będzie odzywać.
Wariator: test jest prosty, wypnij sterowanie elektromagnesem i po uruchomieniu silnika posłuchaj podczas jazdy czy sa te same hałasy.
Czy ten kabel bedzie dobry do alfy 156?
http://www.allegro.pl/item450422257_...100zl_szt.html
prawdopodobnie TAK, ale musisz sam to przetestować.
ja testowałem ten ponizej i tego sie trzymam i sie jeszcze nie zawiodłem.
--
http://www.allegro.pl/item451250429_..._promocja.html
a czy zamontowanie filtra stożkowego też spowoduje błąd zasysanego powietrza??
Mi po ostatoniej wycieczce wywalilo blad p0300, p0301 wiem ze to wypadanie zaplonow w cylindrze z 301 wnioskuje ze z pierwszego. Ostatnio tez moje sondy dziwne wskazania maja bo caly czas cos kolo 1 sie kreca. Co z tym zrobic? alfadiaga wlasnie sie ucze i jeszcze nie zabardzo wiem co i jak. Jak by trzeba i ktos bylby zainteresowany zazuce screeny ekranu.