Analiza logów 1.9 JTD 16V

• Autor wątku Autor wątku Remi84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Remi84

Guest
Panowie prosze o analize logow. Wszystko nibny wyglada oki. Oczekiwana masa powietrza caly czas 1200 wyciety egr progromowo przez v techa. Problem tkwi w tym, ze na zimnym silniku auto kopci i jak mu sie przydepnie tez potrafi zadymic zdrowo. Mam problem tez z odplaniem silnika jak jest rozgrzany to znaczy odpla w sumie szybko ale przy odpaleniu szarpnie silnikiem co nie dzieje sie przy odpalaniu po nocy. Pokaż załącznik logi.txtPokaż załącznik korekty 22.txtPokaż załącznik korekta wtryskow.txt

Wycinanie w ten sposób EGR'a jest nie poprawne. Przed dymił?

@sedro tez tak mi mowil. Ale co ja im mialem tlumaczyc ciency sa i tyle...Przed to mialem problem z tym egr i ciezko stwierdzic. A jak te logi?

Na pierwszy rzut oka jest ok. Oprócz tej masy powietrza
Miałem taką 147. Zrobiłem dobrze i dymienie było dużo mniejsze (jeszcze problem z geometrią miała)

Moim zdaniem te logi są mało konkretne;)

Najlepiej robić je na 3 lub 4 biegu z pedałem w podłodze i jak najszerszym zakresie obrotów, nawet od 1000rpm do 4000rpm

Twoje logi to 9 pomiarów z 16 sekund pracy silnika, trochę lipa.

Korekty to na wolnych obrotach były czy jak?

Mały w podpisie ma taki link: JAK ROBIĆ LOGI.

Logi byly zrobione na 4 biegu z pedalem w podlodze od ok 1600 do ponad 3500.

- - - Updated - - -

Korekty na wolnych obrotach z tym ze wlaczyl sie wentylator i korekty skoczyly tam w pewnhm momencie.

Jeszcze jedno co zastanawia to dużo wyższe ciśnienie doładowania zmierzone od docelowego - czujnik ciśnienia do sprawdzenia.
Ale i tak bym zaczął od EGR'a.

Ale egr programkwo wyciety to co tam patrzecz czego szukac? Zaslepka w sumie z dziurkami myslisz ze moze sie jakos otwierac? Nie zaslepialem cala zaslepka bo nie sadzilem ze jak bedzie wyciety to moze sie otwierac

Źle wycięty.
Tu nie chodzi o mechanikę tylko program.

Ja mam pytanie odnośnie zrobienia poprawnych logów w FES. Po podłączeniu kompa powinienem je robić na biegu jałowym bez dodawania gazu podczas postoju czy podczas jazdy? Jeśli podczas jazdy to jak powinien jechać, dynamicznie czy mozolnie, przeciągać na biegach czy jechać normalnie?
Silnik 1.8 TS tak jak w sygnaturze.

Chyba wszystko zależy co chcesz sprawdzć.
Zwykle wysoki bieg od niskich obrotów i gaz w podłogę. Mówimy o benzynie?

tak benzyniak 1.8.
Chciałbym sprawdzić wszystkie parametry jakie tylko są oferowane w FES.
Widziałem Twój poradnik dla diesla ale nie wiem jak jest z benzyniakiem.

Amortyzatory
Powrót