1.9JTD Buczenie podczas jazdy

gismo

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 1.9JTD 105KM
Koledzy,

mam dość denerwujący problem w swojej 156. W okolicach 2000 obr./min coś niejednostajnie buczy/huczy, z prawej strony auta :( Próbowałem zlokalizować dźwięk przy otwartej masce, ale niestety nie mam pojęcia skąd on dobiega (na luzie nie jest już tak słyszalny).

Rozrząd był wymieniony, wymienione również koło pasowe, napinacz, rolka paska wielorowkowego oraz alter. Opony nowe. Niżej link do filmu. Proszę o jakieś sugestie co to mogło by być :)

http://www.youtube.com/watch?v=fhOHMpj7INk&feature=youtu.be

Koledzy,

mam dość denerwujący problem w swojej 156. W okolicach 2000 obr./min coś niejednostajnie buczy/huczy, z prawej strony auta :( Próbowałem zlokalizować dźwięk przy otwartej masce, ale niestety nie mam pojęcia skąd on dobiega (na luzie nie jest już tak słyszalny).

Rozrząd był wymieniony, wymienione również koło pasowe, napinacz, rolka paska wielorowkowego oraz alter. Opony nowe. Niżej link do filmu. Proszę o jakieś sugestie co to mogło by być :)

http://www.youtube.com/watch?v=fhOHMpj7INk&feature=youtu.be

Czy nikt nie jest w stanie pomóc ? :(

Może powietrze w jakjejś szczelinie ,źle dokręcona osłona albo cuś?,

Jedyne co mi przychodzi do głowy to brak osłony koła pasowego, która powinna być na zdjęciu poniżej, ale czy jej brak może wydawać takie dźwięki ?

WP_000027.jpg

Jedyne co mi przychodzi do głowy to brak osłony koła pasowego, która powinna być na zdjęciu poniżej, ale czy jej brak może wydawać takie dźwięki ?

Pokaż załącznik 108465

Jeździłem dłuższy czas bez tej osłony i takiego buczenia nie było. Ale i tak weź załóż tą osłonkę. Nie będzie się dostawał brud z drogi.
Co do buczenia ? Może z jedna z osłon blach tarcz hamulcowych się styka z tarczą i tak hałasuje. Ciężko powiedzieć.
Przed wymianą części osprzętu silnika też miałeś ten hałas?

Czasem nie dobiega to z okolic nóg pasażera? Może łożysko wentylatora pada i właśnie przy 2000rpm wpada w rezonans?

Czasem nie dobiega to z okolic nóg pasażera? Może łożysko wentylatora pada i właśnie przy 2000rpm wpada w rezonans?

Właśnie dobiega on gdzieś z tamtych okolic. Tyle, że dźwięk ten jest słyszalny nawet jak wentylator od nawiewu nie chodzi. Zastanawiam się jeszcze nad pompą od wspomagania, czy ona może wydawać taki dźwięk ? (przy kręceniu kierownicą nic nie wyje).

- - - Updated - - -

Jeździłem dłuższy czas bez tej osłony i takiego buczenia nie było. Ale i tak weź załóż tą osłonkę. Nie będzie się dostawał brud z drogi.
Co do buczenia ? Może z jedna z osłon blach tarcz hamulcowych się styka z tarczą i tak hałasuje. Ciężko powiedzieć.
Przed wymianą części osprzętu silnika też miałeś ten hałas?

Tak, też był. Tyle, wtedy to myślałem, że winne są stare opony.

- - - Updated - - -

Jestem po dochodzeniu i oględzinach :) Sprawa ma się następująco: Podniosłem auto z prawej strony, zdjąłem koło, włączyłem silnik i wrzuciłem 2. Po puszczeniu sprzęgła pojawia się huczenie - półoś się kręci, po wciśnięciu cisza. Nasłuchiwałem skąd może dokładnie dobiegać dźwięk, ale w okolicach tarczy oraz przegubu nic nie słychać. Czy to skrzynia, półoś, czy może łożysko podpory półosi może wydawać taki dźwięk ?

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót