[156 FL] Programowanie kluczyka

dziorki

Nowy
Auto
156FL 2.4 JTD 175KM 2003
Witam,

Od nie tak dawna stałem się szczęśliwym posiadaczem AR niestety egzemplarz, który mi się trafił nie posiada drugiego kluczyka. Czy ktoś z Panów się orientuje czy jest możliwość dodania kluczyka w AR 156 FL 2003 2.4 JTD. Posiadam interfejs ELM327 pozostałość po starym aucie. Ewentualnie co moglibyście polecić jeżeli chodzi o Alfę? Generalnie jeżeli chodzi o kluczyk, myślałem kupić jakąś używkę na allegro i spróbować go zaprogramować. Czy ktoś z szanownych kolegów robił już coś takiego? Jak wygląda sprawa z transponderem? A i pech chciał, że na dodatek nie mam PINu.

Dzięki za cenne rady ;) Pozdrawiam

Najtaniej ok 700 zł nowy kluczyk z immo.

@creaf Twoja odpowiedź mnie nieusatysfakcjonowała ;) Nie ma możliwości zrobienia tego samemu? nie wierze, że wszyscy koledzy płacili 1k za dorobienie kluczyka. Pytałem już u jednego gościa. Biorą 250 za transponder i grot bez centralnego, ale i tak mi się wydaje za dużo :)

Ostatnia edycja:
To jedź tam i zrób ;)

Jeśli się uda to koniecznie napisz o tym na forum gdzie bo wiele osób by się skusiło.

Sama karta kodowa to obecnie koło 200-250zł, trzeba by do ASO zadzwonić.

ja równiez zakupiłem ar z jednym kluczykiemi niedawno dorobiłem kluczyk tylko nie pilot jak mam orginalnym tylko moge nim otworzyc z kluczyka i odpalic normalnie auto koszt tego kluczyka to 200zł zapłaciłem a jak bym chciał kupic taki jak mam scyzoryk z centralka i otwieranie bagaznika to koszt od 500 do 650zł.

- - - Updated - - -

aha i nie musiałem miec zadnej karty kodów bo przy zakupie mojej ar rowniez nie było tej karty.

aha i nie musiałem miec zadnej karty kodów bo przy zakupie mojej ar rowniez nie było tej karty.

Pin jest potrzebny do zaprogramowania kluczyka, czyli w zasadzie do otwierania zdalnie samochodu, bagażnika - jak się mylę proszę mnie poprawić. O ile się orientuje jest możliwość zczytania tego z eepromu, ale szczegółów nie znam. Jakby ktoś miał jakieś namiary jak to zrobić chętnie się dowiem i obadam. Transponder z tego co mi się wydaje jest klonowany.

- jeśli w aucie masz puszke immo, np taka zielona to w środku siedzi eeprom.
- po jego odczytaniu np. oprogramowaniem Effi (chyba euroscan dawał ten plik na forum, lub ja ale na pewno w temacie 147.) można odczytać CODE lub jak kto woli LOGIN.
- transpondery do alfy jest trudno sklonowac, ot takie zabezpieczenie.
- ale mając binaria z pliku puszki IMMO, można łatwo zrobić dzialający transponder.
- te dywagacje dotyczą kluczy tzw CODE-2.
- jak widzisz sprawa jest dość prosta

Załączniki

• EFFI-3.jpg
    EFFI-3.jpg
    74.4 KB · Wyświetleń: 274
Ostatnia edycja:
Z tego co widzę w 147 i 156 po FL są te same typy transponderów Megamos Crypto.

image001.jpg

Ja miałem jeden kluczyk więc transponder przyczepiłem koło stacyjki,kupiłem uniwersalną centralkę z kluczykami scyzoryk,instrukcję podłączenia znalazłem gdzieś na forum.Dorobienie grotu kosztowało 30 zł więc sprawę rozwiązałem za 100 zł a za dorobienie kluczyka z transponderem bez pilota wołali 350 zł.Mam nowe kluczyki i awaryjne mrugają,dodam że stary oryginalny pilot też działa.

A orientuje się ktoś z szanownych kolegów czy w wersji po lifcie jest możliwość zczytania eepromu BSI, bądź z samego ECU - "pin CODE"u? bo z tego co wyczytałem na forum nie ma problemów z wersją sprzed liftu, natomiast nie znalazłem nic o wersji po FL.

Ostatnia edycja:
Nie ma najmniejszego problemu z odczytem kodu z BSI, tak jak i z zaprogramowaniem nowego klucza.
Klucz można zakodować na dwa sposoby, przez złącze ODB (transponder musi być wcześniej prekodowany i potrzebny jest pin) lub odczytując i odpowiednio modyfikując pamięć w BSI (kod nie jest potrzebny) Klucze z transponderem ID46 bez problemu daje się sklonować, ID48 na chwile obecną nie da rady skopiować (trwają nad tym prace) i najwcześniej będzie to możliwe w przyszłym roku.

Ostatnia edycja:
- czyli 156 TS po liftingu ma BSI i z niego odpowiednim interfejsem odczytujemy CODE, no nareszcie.
- ze jest tak w 147 TS to wiedziałem od dawna ale w 156 po liftingu.
- tylko dlaczego tak nie mozna zrobic w giuliettcie, odczytac eeprom z BSI i ma sie CODE lub binaria do kluczyka.

No wiesz, sprzętu za 50zet nie używam ;)
Zresztą tmpro2 o którym wspominałeś kilka postów wyżej też do tanich nie należy.

Nie ma najmniejszego problemu z odczytem kodu z BSI, tak jak i z zaprogramowaniem nowego klucza.
Klucz można zakodować na dwa sposoby, przez złącze ODB (transponder musi być wcześniej prekodowany i potrzebny jest pin) lub odczytując i odpowiednio modyfikując pamięć w BSI (kod nie jest potrzebny) Klucze z transponderem ID46 bez problemu daje się sklonować, ID48 na chwile obecną nie da rady skopiować (trwają nad tym prace) i najwcześniej będzie to możliwe w przyszłym roku.

Ale trzeba wymontowywać BSI, czy jest możliwość zczytania jakoś przez OBD bez rewolucji w samochodzie?

Amortyzatory
Powrót