• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Chlapie olejem z pod korka wlewu.

maxiking

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 1.9 jtd 115 koni 2001/2002r
Witam .
Mam problem ponieważ na zapalonym silniku mowa o 1.9 jtd 105 koni chlapie olejem z pod korka wlewu a u kolegi w 2.4 jtd 136 koni nie ma to miejsca. Oba auta rzekomo mają po 250-260 tyś przebiegu. Czy mam powody do obaw? Silnik jest mocny i zrywny ;)

kolego odkręć ten korek jak masz zgaszony silnik i Twoim oczom ukaże się krzywka wałka rozrządu, który jest tuż nad korkiem, więc siłą rzeczy jak silnik pracuje i olej jest podawany to krzywka kręcąc się będzie chlapała olejem na około ;) Objaw normalny nie masz się co martwić.

Tylko kurcze czemu w 2.4 jtd nie chlapnie ani troszeczke .... a też jest chyba wałek przy korku . Może przez to że olej już mój się do wymiany nadaje i ma 20tyś przebiegu, na dniach będę wymieniał .

Tylko kurcze czemu w 2.4 jtd nie chlapnie ani troszeczke .... a też jest chyba wałek przy korku . Może przez to że olej już mój się do wymiany nadaje i ma 20tyś przebiegu, na dniach będę wymieniał .

Nie przejmuj się, dobrze jest i tak ma być :)

Olej wymień przed zimą. Lepiej częściej niż rzadziej. Koszt z filtrem nie jest duży.

PS. Olej po tych 20 tys. nie jest już nowym olejem, stracił trochę swych właściwości, w tym lepkość... trochę już przeżył.

W tym, że olej dawno nie wymieniany nie szukaj przyczyny ;) Mój wymieniony 2 tys temu(a nawet po części 5km temu bo Alfa raczyła 3/4 oleju wyrzygać przez uszczelkę...) i też mi bryzga na odpalonym, że potencjalnego kupca ochlapało :P

No mi też ochlapało potencjalnego kupca i mi wcisnął kit że jakiś jego mechanik tylko od alf mu doradził żeby nie brał bo będzie silnik do remontu :O Jak ten silnik jest w idealnym stanie .... masakra

No mi też ochlapało potencjalnego kupca i mi wcisnął kit że jakiś jego mechanik tylko od alf mu doradził żeby nie brał bo będzie silnik do remontu :O Jak ten silnik jest w idealnym stanie .... masakra

Widać taki z niego mechanik jak z tego studencika co moją oglądał co ja miałem śmiechu co wymyślał to moje :D

hehe ;d u mnie podobnie tyle że niepotrzebnie zrobiłem 300km bo przez taką głupotę nie doszło do zamiany...

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót