Kontrolka poduszki powietrznej

• Autor wątku Autor wątku Gino
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gino

Guest
Temat popularny i wałkowany jednak nie znalazłem odpowiedzi. W trakcie czyszczenia na myjni prawdopodobnie naruszono kable od poduszek pod siedzeniami i po wyjeździe zapaliła się kontrolka airbag. Sprawdzałem łącza i wydaje się wszystko ok , rozłączyłem również i nic nadal się pali kontrolka. Czy błąd trzeba skasować przez kompa czy powinno samo zgasnąć jeśli kable są ok? :shock:

hej błąd poduszki trzeba skasować na kompie.... to że kable spowrotem są podpiete nic nie da ja mam to samo... naprawiałem fotel i rozpiołem poduszke kontrolka sie świeci do dziś dnia bo jeszcze nie pojechałem na kompa:))) mam program i kabel diagnostyczny ale jakoś nie mogę tego zainstalowac i zrobić samemu... pzdr no chyba ze ktoś zna obejście ale nic takiego nie znalazłem jak tylko ratowanie się kompem....

No tak trochę to nieszczęśliwe rozwiązanie za każdym razem jeździć i płacić za skasowanie błędów! Hmm... chociażby wyjęcie fotela wiąże się zapaleniem airbagu bo rozłączą się kable paranoja.A przy okazji czy słyszał ktoś o takim zabiegu jak odłączenie kabli akumulatora następnie zwarcie ich ze sobą na ok 15 sek i ponowne podłączenie. Ponoć to resetuje wszelkie niedomagania? Tak słyszałem od pewnego mech. zrobił tak jak pewna osoba miała problem z obrotami silnika w Fordzie nie można było tego wyregulować a ten zabieg wszystko usunął i auto śmiga jak nowe?

alfa 156 ts, interfejs VAG KKl za 74 zł z alegro od viakena + darmowy program KWp71 + noteobook zony ( sąsiada, znajomej, kolegi ).

alfa to nie Ford, jak tak zrobisz na pewno auto wyladuje w ASO.

w przypadku poduszek foteli rozłączenie układu powoduje zapalenie kontrolki , ponowne połączenie układu - zgaszenie kontrolki (temat przerabiałem w 156SW z 2000 roku gdy wymieniałem fotele na oryginalne skórzane i w obecnym GT gdy szyłem skórę - w tym drugim wypadku nawet jeździłem kilka dni bez fotela pasażera i po jego włożeniu kontrolka zgasła)

to że podłączyłeś kostki nie oznacza jeszcze że zamknąłeś obwód - styki mogą być zaśniedziałe , inny opór i centralka odczytuje jako brak podpięcia , radą na wiecznie zapalający się błąd poduszek foteli jest wycięcie kostek i zlutowanie przewodów na stałe , zajmuje to 10 minut i masz spokój 4ever

Czy jazda z zapaloną kontrolką airbagu może grozić niekontrolowanym ich odpaleniem? :shock:

To dobrze bo ktoś mnie nastraszył, że może tak się zdarzyć :? dzięki :)

Witam jezeli pali ci sie kontrolka airbagu to w razie kolizji poduszki w ogole nie zadzialaja tak samo nie zadzialaja napinacze pasow bezpieczenstwa. Tak wiec sie zastanow czy warto ryzykowac.

Sorki że sie podpinam ale mam pytanko w kwestii poduszek. Czy przy wymianie kierownicy wystarczy wyjąć airbag kierowcy, rozpiąc wtyczkę, wymienić kierownicę i złożyć wszystko do kupy? Chcę u siebie wymienić na mniej powycieraną a boję się za to zabrać samemu żeby nie narobić bigosu.

Gino napisał:
Czy jazda z zapaloną kontrolką airbagu może grozić niekontrolowanym ich odpaleniem? :shock:

a mnie w ASO powiedziano, że tak się właśnie może to skończyć. Jako przykład przytoczono mi historię pewnego Fiata Palio...

mOOn napisał:
Sorki że sie podpinam ale mam pytanko w kwestii poduszek. Czy przy wymianie kierownicy wystarczy wyjąć airbag kierowcy, rozpiąc wtyczkę, wymienić kierownicę i złożyć wszystko do kupy? Chcę u siebie wymienić na mniej powycieraną a boję się za to zabrać samemu żeby nie narobić bigosu.
Odłacz aku tylko bo bedziesz musial przekrecic kluczyk by zdjac kierownice :)

Zaświeciła mi się kontrolka poduszki powietrznej. Komputer wskazuje błąd poduszki szyby pasażera. Która to poduszka? Chodzi o kurtynę, czy może o poduszkę czołową? Po prostu nie wiem gdzie szukać przyczyny.
Pozdrawiam.
- Rafał

W styczniu maiłem poważnego dzwona praktycznie czołówka (auto na zyletki), moją starą 156 2.4 z 1999 i skąpiłem na skasowanie błedu i poduszki mi się nie otworzyły. Dlatego uderzyem czajnikiem o kierownice i byłem szyty. Jednak skonczyło się tylko na tym i ogólnych potłuczeniach.

W styczniu maiłem poważnego dzwona praktycznie czołówka (auto na zyletki), moją starą 156 2.4 z 1999 i skąpiłem na skasowanie błedu i poduszki mi się nie otworzyły. Dlatego uderzyem czajnikiem o kierownice i byłem szyty. Jednak skonczyło się tylko na tym i ogólnych potłuczeniach.
W razie takich "przygód" chcę właśnie tego uniknąć, poza tym lubię mieć w 100% sprawny samochód, a do tego razi mnie ta kontrolka, dlatego proszę o pomoc. Czy może mi ktoś powiedzieć, która to poduszka?
Pozdrawiam.
- Rafał

Ostatnia edycja:
Nie znalazłem na forum odpowiedzi na moje pytanie dotyczące airbagu a nie chcę zakładać nowego topicu.

Pytanie brzmi:

Czy ktoś z Was robił coś takiego przegląd airbagów? Na nalepce wewnątrz drzwi kierowcy jest informacja żeby zrobić go po 10 latach. Ja mam Bellę z 1999 więc niby wypadałoby teraz. Czy robienie takiego przeglądu jest niezbędne, na czym on polega (wymiana gazu?) i ile mogłoby to kosztować? :confused: Mam u siebie 4 poduszki.

Ps. nie świecą mi się żadne kontrolki dłużej niż powinny więc teoretycznie nie ma problemu z srs

w poduszkach nie ma gazu - jest materiał wybuchowy który po podaniu napięcia na zapalnik
spala się gwałtownie zmieniając w gaz

co do 10 lat - czytałem na forum że jest zakodowana data produkcji w sterowniku i że po 10 latach niby miałoby to nie działać - jak dla mnie teoria mocno nieprawdopodobna...

poduszki powietrzne są nierozbieralne i niczego się w nich nie wymienia , co najwyżej wymiana całego airbagu

witam no też sie borykam z ta kontrolka od poduszki po zakupie auta wogule jak go kupiłem to się świeciło, sprzedawca twierdził ze trzeba skasować błąd . pojechałem na kompa i nic z tego wydałem 60zł i nic nie stwierdzili tylko cos takeigo na kompie jednym i drugim się wyświetlało , mechanik nawet odłaczał tą kostkę poduszki to tylko się wyświetliło ze nie podłączone jak podłączył z powrotem to błąd wewnętrzny ciągle wyskakiwał i powiedział naprawa 200zł:eek:

Amortyzatory
Powrót