A ja zapytam inaczej. Bierze ci olej??? Masz wycieki??? Olej 15w40 to jak pisał kolega - mineralny czyli najgorsze badziewie . Leje się to do silników mocno wyeksploatowanych w których zużycie oleju jest duże , które mają wycieki ( olej ten zostawia osady ,które niwelują w jakimś stopniu te wycieki ) . Jeżeli zaś chodzi o "taniość" to napewno nie wyjdzie taniej bo: olej mineralny swoje własciwosci wytraca szybciej . W praktyce jak na syntetyku zrobisz benzyną 15-20tkm do wymiany , półsyntetykiem 10-15tkm to na mineralnym bezpiecznie z 7tkm ( z własnej i nietylko praktyki ) . Mój ojciec w benzynie robił na pełnym syntetyku 25tkm i przy 200tkm wałek był tak wytarty ,że się porobiły wnęki na głębokość palca w krzywkach . A co do przejscia na 5W40 ( czyli pełny syntetyk ) to bym odpuscił . Jak już auto jest jeżdzone długo na pólsyntetyku to kto wie czy po wlaniu pełnego ci nie wypłucze silnika i się zaczną wycieki i inne ciekawe rzeczy . Na to też jest stara teoria mechaników ,że się nigdy nie przechodzi olejem w góre tylko w dół ( o ile własnie istnieje taka potrzeba )
- - - Updated - - -
Dobra nie doczytałem ,że ten 15w40 do koparek .