Alfa 156 - 3 problemy

• Autor wątku Autor wątku daddy16
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

daddy16

Guest
Witam serdecznie, Alfa spisuje się rewelacyjnie ale od momentu zakupu nadal mam 3 wady, chodzi o temperature, dziwne falowanie obrotów, kontrolka wtrysku.

1. TEMPERATURA, nie wiem czy to normalne ale rano godzina 6:00 po przejechaniu 13km wskazówka pokazuje dopiero 90
°C najgorsze jest to że temepratura cały czas nie utrzymuje się tylko skacze.

2. FALUJĄCE OBROTY, redukując bieg do świateł wbijając np z 4 na 3 obroty z 2tyś wskakują na 2,5tyś i schodzą prawie do 400 znowu do 1100 i zaraz wskakują na 900, objaw ten nie zawsze się pojawia jest to poprostu loteria.

3. ŚWIECĄCY WTRYSK NA ZEGARACH, czytałem dużo ale niestety nie ma jasnej odpowiedzi, co oznacza świecąca kontrolka wtrysku

ad.1 prawdopodobnie termostat do wymiany
ad 2. o falujących obrotach jest tyle na forum, że można doktorat napisać-użyj opcji szukaj
ad 3. świecąca kontrolka wtrysku oznacza, że coś złego dzieje się ze sterowaniem silnika - trzeba, podobnie jak w każdym innym samochodzie, podłączyć auto do kompa i sprawdzić, co go boli. Niestety nie ma możliwości wywołać kodów usterek poprzez błyski lampki mil, jak to kiedyś bywało w niektórych samochodach z monowtryskiem.

1. Te alfy tak nie mają? Jak jadę to temperatura rośnie powoli i zazwyczaj jest niezmiennie 70 stopni, w korku powiedzmy 90, do 95. Termostat podmieniłem na nowy i jest identycznie

akurat Alfy mają to do sibie, że temp. na wskaźniku normalnie waha się w przedziale 80-100 stopni, jesli spada niżej i bardzo powoli się grzeje to na 100% termostat, też z resztą typowa sprawa dla koncernu Fiata.

dzięki panowie za odpowiedzi jeszcze pytanie kupując kabel pod kompa z allegro jestem w stanie odczytać błedy?

Tak. Na allegro mozna kupic u Viakena za okolo 29pln(+przesylka) z przelacznikiem. Jest sporo na forum o tym ,..unidiag, fiatecuscan, alfa diag, ...

U mnie też termostat wymieniony na nowy i temperatura utrzymuje się między drugą kreską a 90

Witam serdecznie, Alfa spisuje się rewelacyjnie ale od momentu zakupu nadal mam 3 wady, chodzi o temperature, dziwne falowanie obrotów, kontrolka wtrysku.
....

Kolego zapoznaj się z regulaminem forum, a nastepnie zmień tytuł i wysil się trochę używając opcji "szukaj", bo wszystkie twoje problemy były niejednokrotnie opisywane na forum. Zacznij od podpiecia kompa

Amortyzatory
Powrót