I niestety. Niedługo będzie mnie czekała wymiany wtryskiwaczy. Póki co gaszę silnik na PB i rano nie mam problemu z odpaleniem.
I niestety. Niedługo będzie mnie czekała wymiany wtryskiwaczy. Póki co gaszę silnik na PB i rano nie mam problemu z odpaleniem.
Dzisiaj sytuacja ta sama, auto zapaliło od tyka po około 15h postoju, więc wynik jasny - wtryskiwacze są do kosza, włączyłem ponownie instalacje, jutro spodziewam się więc problemów z odpaleniem..
Masz rację. Dzięki Bond007 że napisałeś w moim temacie, teraz mamy jasność 100%-ową że padły wtryskiwacze.
Ważne, że mamy winowajcę!![]()
Po włączeniu instalacji auto zapaliło z problemem, - sprawa nad wyraz jasna ,
Artur , ile oringów wymieniłeś w każdym wtryskiwaczu, 2 ?, bo jest ich 3 (taki mały jeszcze), przykładowy link:
http://allegro.pl/wtryski-vialle-lpi...071670450.html
Druga sprawa, jak w butli jest duuużo rdzy i syfu, to może jeszcze da się wtryski zregenerować, przeczyścić i będą szczelne, a przy okazji czyszczenia butli można wymienić filterek i uzupełnić olej, na pewno to nie zaszkodzi pompie
Witaj Bond 007
U mnie w fioletowych były wewnątrz po dwa oringi na wtryskiwacz. Na dole i u góry.
Oczywiście jeśli masz otwartą butlę warto zerknąć na pompę i wymienić olej. Ja tego nie muszę robić ponieważ dwa lata temu miałem robioną legalizację i syfu żadnego w niej nie znaleźli a pompa działa fabrycznie. Pod koniec zeszłego roku byłem u gazownika Vialle i wpiął się interface-em diagnostycznym w instalację stwierdzając, że wytwarzane ciśnienie jest jak fabryka dała a pompa pracuje rewelacyjnie cicho i nie ma sensu tam zaglądać. Program tez nie wyłapał żadnych innych błędów w instalacji.
Ostatnio edytowane przez ArturR_1975 ; 29-03-2014 o 08:33
Zastanawiam się jeszcze nad wypięciem zasilania z wtyskiwaczy gazowych aby wykluczyć instalację elektryczną. Jeśli wtryski puszczają to po wypięciu z nich zasilania efekt powinien być ten sam. Tylko czy: po zdjęciu wtyczek z wtryskiwaczy i po automatycznej próbie przełączenia się na gaz silnik zgaśnie czy coś złego się może wydażyć?
Myśle , że najlepiej by było wypiąć zasilanie wtrysków po przejażdżce na gazie i po wyłączeniu silnika, inaczej LPI może złapać błąd,, ale tylko przypuszczam,
No bo przełączenie na benzynę przy zgaszeniu silnika nic nie da- bo ciśnienie we wtryskach jest tak duże, że będą puszczać tak długo aż ciśnienie spadnie,
nawet jeden użytkownik w touranie z 2009 ma ten sam problem- te wtryskiwacze to taki kicz, że szkoda inwestować 2tyś na nowe, wymyślił jakieś kosmiczne rozwiązania pompką i elektrozaworami na przewietrzenie kolektora, ale to już przekombinowane...
http://lpg-forum.pl/rozwiazanie-nies...pi-t38189.html
Pod tym plastikiem jest jeszcze oring o którym nie wiedziałem :/ Trzeba będzie jeszcze go wymienić i kupić jakieś cytfory do czyszczenia (zamoczenia) tych wtrysków.
Dodano po 8 minutes:
Nie mniej jednak widzę, że Grzegorz wymienił ten trzeci O-ring i nic to nie dało :/ Co nie znaczy, że akurat u nas nic nie da.
Ostatnio edytowane przez ArturR_1975 ; 29-03-2014 o 09:41 Powód: Dodano