Otwieranie bagażnika z pilota

Abram

Nowy
Auto
156 Crosswagon Q4
Witam, jest mnóstwo tematów dotyczących problemu otwierania bagażnika z pilota, ale nadal nie mogę znaleźć rozwiązania dla siebie.
Otóż cewka chodzi luźno prąd dochodzi, ale jak tylko wepnę kostkę do cewki to centralka widzi, że klapa jest otwarta. Czy to oznacza, że cewka jest uszkodzona?? Poza tym nie wwiem, czy tak powinno być, jak podepnę żarówkę do przewodu zasilającego cewkę to ona cały czas mruga. Może ktoś pomożę??

Nie wiem i nie wiem czy ktokolwiek pomoże. Otwieranie z pilota bagaznika nie występuje w standardzie. Najlepiej to podjedź do elektronika, ten ci to ogarnie w 15 minut

Pilot powoduje, że dochodzi napięcie do cewki elektromagnesu która pociąga za wajchę tą samą co z kabiny się ciągnie linką.

To że masz ciągle otwarty bagażnik (kontrolka) to problem jest w górnej części zamka ( w klapie)

Ostatecznie tak zrobię, ale tak samo często się psuje, jak występuje więc może ktoś miał podobny przypadek i wie jak poradzić :)
A tak przy okazji, to jak się ta cewka nazywa, bo nie mogę znaleźć nic takiego na alledrogo??

Ale kolego cewka działa w bardzo łatwy sposób - dajesz 12V na cewkę to ma ciągnąć za cyngiel. I tak też robi przycisk od sterowania. Kabelek przy cewce nie ma nic wspólnego z czujnikiem otwarcia klapy.

Pilot powoduje, że dochodzi napięcie do cewki elektromagnesu która pociąga za wajchę tą samą co z kabiny się ciągnie linką.

To że masz ciągle otwarty bagażnik (kontrolka) to problem jest w górnej części zamka ( w klapie)

No właśnie nie w górnej, bo rozbierałem, jest tam taki prosty przełącznik, który jest sprawny. Jak mam mam odpiętą cewkę i zamknę klapę to światło w bagażniku gaśnie, więc góra jest okey. Jak wsunę wtyczkę do cewki przy zamkniętym bagażniku światło się zapala. (Oczywiście siedząc w bagażniku :))

Nie sprawdziłem tak prosto tej cewki niestety i to zrobię, a wszystko przez to, że zastanawiało mnie, dlaczego zapala się światło w bagażniku jak ją podłączę:)

Ostatnia edycja:
To moim zdaniem problem jest w sterowniku centralnego zamka.

I to też podejrzewam niestety :(
Poprzedni właściciel zamontował alarm z dodatkowym immo. Jest do tego też drugi pilot i na nim jak naciskam otw bagażnika, to deaktywuje mi się immo i mogę odpalić silnik. Ale jak naciskam na otw bagażnika na "scyzoryku" to ta funkcja nie diała.

Otwierać i zamykać samochód mogę i pilotem od alarmu i "scyzorykiem"

A tak swoją drogą, to kto zakłada takie zabezpieczenia do Alfy i tak jej nikt nie ukradnie, jeszcze z selespeedem :)

Ostatnia edycja:
Kolego Abram , a trzymasz dłuższą chwile ten przycisk od otwierania bagażnika? Bo w golfie miałem np tak że musiałem dłużej przytrzymać ten przycisk żeby otworzyło klape ;)

I trzymałem i naciskałem krótko. Zdecydowanie nie działa :)

Amortyzatory
Powrót