• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Nie świecą się światła w kabinie po otwarciu drzwi

compel

Nowy
Auto
156 1.9 jtd 16v 150 km sportwagon
Witam. Jeśli temat już był to proszę o odesłanie ponieważ nie znalazłem nic podobnego na forum.

Problem: Po otworzeniu drzwi przednich (kierowca, pasażer) nie zapalają się światła na podsufitce z przodu. Sprawa o tyle dziwna, że tylne światła działają normalnie :/
żarówki działają ponieważ po włączeniu ich na stałe świecą.

Do auta będę miał dostęp dopiero w poniedziałek dlatego jeszcze nic nie sprawdzałem.

Proszę o porady, wskazówki co sprawdzić ewentualnie jak naprawić.

Dziękuje i pozdrawiam.

Witam. Jeśli temat już był to proszę o odesłanie ponieważ nie znalazłem nic podobnego na forum.

Problem: Po otworzeniu drzwi przednich (kierowca, pasażer) nie zapalają się światła na podsufitce z przodu. Sprawa o tyle dziwna, że tylne światła działają normalnie :/
żarówki działają ponieważ po włączeniu ich na stałe świecą.

Do auta będę miał dostęp dopiero w poniedziałek dlatego jeszcze nic nie sprawdzałem.

Proszę o porady, wskazówki co sprawdzić ewentualnie jak naprawić.

Dziękuje i pozdrawiam.
Nie pamiętam dobrze(na pewno ktoś sprostuje jeśli się mylę)ale idzie wyłączyć/włączyć światło po otwarciu drzwi.

Ostatnia edycja:
A jak to zrobić? Kompem pokładowym czy trzeba się podpiąć?

albo pstryczek na funkcji świecenia przy otwartych drzwiach jest zdupczony

Albo żarówki do wymiany :P

Ja miałem podobny problem w 147. Jeżeli wymiana żarówki nie pomoże (rozwiązanie najprostsze) to znaczy, że nie ma styku i najprawdopodobniej gdzieś urwał się kabelek (oczywiście przy założeniu, że pstryczek jest na "ON"/"Auto"). Możesz sprawdzić z miernikiem czy prąd dochodzi przy otwarciu drzwi. Wymiana o tyle kłopotliwa, że trzeba zlokalizować przerwanie/przetarcie/brak styku, a niestety często gęsto jest tak, że nie jest ono na wierzchu, ale trzeba rozebrać pół auta. Możesz też złapać inny "+ przy otwarciu drzwi"/"+ stały" i robić rzeźbę, ale tego osobiście nie polecam - no chyba, że jako ostateczność.

Edit:
Nie wiem jak jest w 156, ale w 147 jest jeszcze lampka z tyłu. Czy ona świeci przy otwarciu drzwi?

Ostatnia edycja:
Ja miałem podobny problem w 147. Jeżeli wymiana żarówki nie pomoże (rozwiązanie najprostsze) to znaczy, że nie ma styku i najprawdopodobniej gdzieś urwał się kabelek (oczywiście przy założeniu, że pstryczek jest na "ON"/"Auto"). Możesz sprawdzić z miernikiem czy prąd dochodzi przy otwarciu drzwi. Wymiana o tyle kłopotliwa, że trzeba zlokalizować przerwanie/przetarcie/brak styku, a niestety często gęsto jest tak, że nie jest ono na wierzchu, ale trzeba rozebrać pół auta. Możesz też złapać inny "+ przy otwarciu drzwi"/"+ stały" i robić rzeźbę, ale tego osobiście nie polecam - no chyba, że jako ostateczność.

Edit:
Nie wiem jak jest w 156, ale w 147 jest jeszcze lampka z tyłu. Czy ona świeci przy otwarciu drzwi?

A u mnie ostatnio jest problem z tymi lampkami w drzwiach w AR 147. Przy otwieraniu auta i drzwi światełka w drzwiach i światła w podsufitkach nie zapalają się. I to jest losowo raz to działa raz nie. Gdzie szukać przyczyny?

Amortyzatory
Powrót