Przerwa w przyspieszaniu

krzyzie

Użytkownik
Auto
Alfa Giulia 2,0 280KM MY21
Witam.
Podczas szybkiego przyspieszania auto w pewnym momencie na ułamek sekundy traci moc po czym zaczyna ciągnąć dalej dostając w tym momencie jakby więcej mocy.
W ostatni weekend czyściłem czujnik doładowania,przepustnicę oraz EGR - który jest częściowo zaślepiony.
Z lektury forum doczytałem, że może to być przepływomierz - zrobiłem pierwszy raz logi i prosiłbym abyście rzucili na nie okiem i podpowiedzieli czy szukać przepływki czy coś jeszcze innego może jeszcze trapić moją Alfę.
Jeszcze jedno pytanie do zaworu EGR czy on powinien mieć podczas logowania wartość "0"
Alfa 156-2,4JTD20v 175KM.jpg

krzyzie

A te logi to robiłeś na postoju? Przepływomierz pokazuje praktycznie stałą wartość...

A te logi to robiłeś na postoju? Przepływomierz pokazuje praktycznie stałą wartość...

Maciek-156 logi robione na 4 biegu - około 1400 obrotów/min włączenie start w MES i wduszenie gazu do podłogi i tak aż do tych około 4000obr/min.
Robiłem jeszcze na 3
Alfa 156-2,4JTD20v 175KM-3 bieg.jpg ale tutaj w ogóle chyba nic nie widać.
Nie wiem może na piątce zrobić logi, bedzię większe obciążenie - tylko muszę poszukać długiej spokojnej prostej.

Jeżeli chodzi o wartości przepływomierza to rozumiem że mówimy o "Zmierzona masa powietrza"?

krzyzie

Dla mnie zmienna geometria szwankuje.

Dla mnie zmienna geometria szwankuje

Teraz to zupełnie nic nie wiem. Myślałem, że skoro zmierzone ciśnienie doładowania nadąża za oczekiwanym to z turbina wszystko ok.
Czy pisząc zmienną geometrię masz na myśli działanie overboosta, przewody podciśniania, zapieczone łopatki.
Czy można logować jakieś parametry jeszcze aby bardziej się temu przyjrzeć ?

A może ja źle przeprowadzam procedurę logowania? Włączamy logowanie w programie i rozpędzamy auto z wciśniętym do podłogi pedałem gazu od w miarę najniższych obrotów do wysokich obrotów?

krzyzie

Ostatnia edycja:
Ciśnienie doładowania spada wg logów a potem zaś rośnie. Możliwy też jest dziurawy dolot.

Ciśnienie doładowania spada wg logów a potem zaś rośnie. Możliwy też jest dziurawy dolot.

ciśnienie idzie do góry według mnie dobrze to widać na logach poniżej:
Alfa 156-2,4JTD20v 175KM-przerwa.jpg tylko w pewnym momencie (zaznaczyłem w czerwoną ramkę) overboost przymyka się do 34,8% przez co ciśnienie spada. Po tym momencie overboost otwiera się i później już w miarę liniowo działa. Według mnie ten moment to przerwa w mocy.
I teraz dlaczego akurat w tym momencie następuje przymknięcie overboosta - dzieje się to przy największej zmierzonej masie powietrza.
Postaram się dzisiaj porobić kilka logów i zobaczyć czy jest to powtarzalne.
oczywiście wszelkie wskazówki mile widziane :)

Cześć.
Poniżej wstawiam logi które udało się zrobić - niestety ze względu na zbyt duży ruch podczas testów nie osiągnąłem pełnego zakresu obrotów.
Jednak w obydwu przypadkach, zarówno na 6 biegu
6 bieg.jpg

jak i na 5 biegu
5.jpg

widać jak przy pewnej wartości obrotów (zaznaczyłem na czerwono) - wzrasta gwałtownie zmierzone ciśnienie doładowania (jest ono większe od oczekiwanego), po czym overboost próbując nadążyć przymyka się co skutkuje spadkiem ciśnienia doładowania.
Natomiast jeżeli spojrzeć na wcześniejsze logi z siódmego posta tam widzę tylko przymknięcie samego overboosta bez wzrostu ciśnienia doładowania ponad oczekiwane - chyba, że coś źle tam robiłem.
Wydaje mi się, że jest to moment w którym auto łapie przerwę po czym do końca obrotów przyspiesza już bez żadnych przerw.
I teraz pytanie co może powodować owe zbyt szybkie przeładowanie i nie nadążanie overboosta za regulacją lub nagły spadek i zamknięcie oerboosta?
Od czego proponujecie zacząć poszukiwania.

Ostatnia edycja:

Dzisiaj zabrałem się za overboosta i przepływkę - wymieniłem przewody overboosta, wyczyściłem przepływkę wg manuala na forum. Natomiast po zdjęciu dolotu - rura między filtrem a turbo zauważyłem na połączeniu tej rury z karbowaną rurą która idzie do turbiny wgniecenie przez które mogło iść lewe powietrze. Musiałem podgrzać plastik i wyprofilować go. Jutro jak zdąże porobię logi - mam wrażenie że przerwa nie jest już odczuwalna - niestety ze względu na brak czasu nie dałem rady zrobić porządnych jazd testowych i logów.
Jutro czyszczę overboosta i porobię logi to zobaczymy.

Jak czyszczenie overboosta nie przyniesie efektów to jest do wymiany, bo się przycina

Amortyzatory
Powrót