[156] brak dwóch świateł postojowych

SG0240

Nowy
Auto
AR156 1,6TS 1999 r.
Mam ciekawy przypadek - brak prawego przedniego i tylnego lewego światła postojowego.
Żarówki są OK, bezpiecznik nr 6 od tych świateł OK, pozostałe oświetlenie (lewy stop, prawe przeciwmgielne, prawe oświetlenie tablicy rej.) z tego bezpiecznika działa normalnie.
Kontrolka przepalonej żarówki oświetlenia zewnętrznego, która jest w obrotomierzu się nie świeci, więc wygląda na to, że system "widzi" sprawne żarówki i obwody.
Świateł tych nie ma zarówno po włączeniu zapłonu i przekręceniu manetki, jak i bez włączania zapłonu i załączeniu świateł pozycyjnych za pomocą przycisku przy stacyjce i przekręceniu kluczyka w lewo.
Może elektrycy doradzą od czego zacząć, bo nie wiem, czy mogę podejrzewać przełącznik zespolony.

Sprawdź napięcie na wtyczce.

Wymiziane z Androida!

Ostatnia edycja:
Chodzi mi o styki od kostki żarówki. Sam styk , gdzie spotyka się nóżka żarówki właśnie z nim. Oraz o styk kabli, które idą do kostki. Mogły zaśniedzić się.

Zaraz idę do garażu z miernikiem i będę walczył, ale z tego co wczoraj na szybko stwierdziłem to raczej nie dochodzi prąd do obu świateł.
Bardziej mi to wygląda jednak na brak połączenia gdzieś na stykach wyłącznika, bo mam awarię postojowych po przekątnej.
Na razie na szybko zrobię chyba podłączenie awaryjne, żeby móc jeździć - wezmę prąd przewodem z prawej tylnej postojówki i podłączę do lewej lampy, to z tyłu będzie OK, a przodu i tak nie widać jak się jedzie na światłach mijania.

swiatla postojowe sa po przekatnej pod bezpiecznik i z tego co mi sie wydaje to zaden stop ani co kolwiek wiecej nie jest podlaczone pod ten bezpiecznik . wiec od swiatel postojowych masz 2 bezpieczniki . sprawdz ten drugi

Źle Ci się wydaje, poczytaj dokładnie mój pierwszy post, to się dowiesz, co jest podłączone pod bezpiecznik od postojowych po przekątnej.

- - - Updated - - -

No, trochę pomierzyłem instalację i sprawa tak wygląda, że nie ma prądu na lewej tylnej postojówce - reszta w lampie jest ok.
Na razie wziąlem prąd dodatkowym przewodem z prawego tylnego postojowego i podłączyłem do lewego.
No i teraz jak włączę światła postojowe to już się zapala kontrolka spalonej żarówki.
Jutro jeszcze sprawdzę prawy przód, ale pewnie sytuacja będzie analogiczna.

Źle Ci się wydaje, poczytaj dokładnie mój pierwszy post, to się dowiesz, co jest podłączone pod bezpiecznik od postojowych po przekątnej.

- - - Updated - - -No niestety Tobie źle się wydaje.Bezpieczniki pozycyjnych są dwa.Światła są połączone po przekątnej.
Nawiasem nie ma fizycznej możliwości by pozycyjne mogły być na wspólnym bezpieczniku ze stopem itp
Nie ma raczej samochodu który ma jeden bezpiecznik na wszystkie pozycyjne.Względy bezpieczeństwa Kolego.
Nawet Syrenka miała dwa bezpieczniki :)

Ostatnia edycja:
Kurcze, czy ja piszę po chińsku?
Proszę czytać moj pierwszy post i tam jest napisane, co jest na bezpieczniku nr 6, który mnie interesuje.
Ja doskonale wiem, że obwody świateł postojowych są zabezpieczone 2 bezpiecznikami, nr 6 i 7, po przekątnej i nie trzeba mi pisać o syrenkach.
Zgodnie z wykazem obwodów bezpieczniki te zabezpieczają również światła stopu i przeciwmgielne tylne oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej, więc proszę nie pisać głupot, że 2 bezpieczniki obsługują tylko 4 światła postojowe.
Interesują mnie konkretne porady od ludzi z doświadczeniem przy usuwaniu podobnych awarii, ze szczególnym uwzględnieniem połączeń obwodów na przełączniku zespolonym przy kierownicy i na włączniku świateł postojowych przy stacyjce, bo sądzę, że tam trzeba zacząć szukać przyczyny.

Ostatnia edycja:
Kurcze, czy ja piszę po chińsku?
Proszę czytać moj pierwszy post i tam jest napisane, co jest na bezpieczniku nr 6, który mnie interesuje.
Ja doskonale wiem, że obwody świateł postojowych są zabezpieczone 2 bezpiecznikami, nr 6 i 7, po przekątnej i nie trzeba mi pisać o syrenkach.
Zgodnie z wykazem obwodów bezpieczniki te zabezpieczają również światła stopu i przeciwmgielne tylne oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej, więc proszę nie pisać głupot, że 2 bezpieczniki obsługują tylko 4 światła postojowe.
Interesują mnie konkretne porady od ludzi z doświadczeniem przy usuwaniu podobnych awarii, ze szczególnym uwzględnieniem połączeń obwodów na przełączniku zespolonym przy kierownicy i na włączniku świateł postojowych przy stacyjce, bo sądzę, że tam trzeba zacząć szukać przyczyny.
Czytam co piszesz.I piszesz bzdury.Bezpieczniki pozycyjnych zabezpieczają TYLKO pozycyjne(plus tablica,dwa obwody)!Włącznik nie ma nic do rzeczy jeśli jedna strona działa.Sprawdziłeś probówką czy na obu przyjściach prądu do bezpieczników jest napięcie?
Wyjaśniam bzdurę:NIE MA MOŻLIWOŚCI zabezpieczenia pozycji i stopu tym samym bezpiecznikiem.

Ostatnia edycja:
To sobie wyjmij bezpiecznik od pozycyjnych w swojej alfie i zobacz, czego jeszcze nie będzie oprócz pozycyjnych i tablicy rej.

A może ktoś mógłby dać schemat elektryczny - to by mi bardziej pomogło niż jałowe dyskusje kolegi Lesio o tym, jakie obwody zabezpieczają poszczególne bezpieczniki, bo to akurat nie ma nic do rzeczy.
Ja mam gdzieś przerwę na zasilaniu świateł postojowych lewy tył i prawy przód i muszę znaleźć gdzie oba te obwody nie mają zasilania.
Mam duże wątpliwości, czy grzebać się w wyłączniku zespolonym, bo świateł tych nie ma również po włączeniu włącznika przy kierownicy,gdzie zasilanie musi być wzięte bezpośrednio z akumulatora.

Ja mam gdzieś przerwę na zasilaniu świateł postojowych lewy tył i prawy przód i muszę znaleźć gdzie oba te obwody nie mają zasilania.
Bezpiecznik,lub połączenie w skrzynce'

- - - Updated - - -

Mam duże wątpliwości, czy grzebać się w wyłączniku zespolonym, bo świateł tych nie ma również po włączeniu włącznika przy kierownicy,gdzie zasilanie musi być wzięte bezpośrednio z akumulatora.
Nie miej wątpliwości.Włącznik nie jest podwójny.Rozdział na dwa obwody oświetlenia jest w skrzynce.Jedno przyjście dwa wyjścia.

- - - Updated - - -

jakie obwody zabezpieczają poszczególne bezpieczniki, bo to akurat nie ma nic do rzeczy.
.
Ma do rzeczy.

- - - Updated - - -

A może ktoś mógłby dać schemat elektryczny - to by mi bardziej pomogło niż jałowe dyskusje kolegi Lesio
Schemat z Twoim pojmowaniem elektryki nic Ci nie da bo nie rozumiesz w czym rzecz.I to jest jałowe.
Uwaga praktyczna:nie miernikiem a probówką sprawdzaj.

- - - Updated - - -

, bo świateł tych nie ma również po włączeniu włącznika przy kierownicy,gdzie zasilanie musi być wzięte bezpośrednio z akumulatora.
Wszystko jest zasilane z akumulatora...Nie ma znaczenia którym włącznikiem włączasz pozycje.Zasilanie z nich idzie na bezpieczniki.

- - - Updated - - -

To sobie wyjmij bezpiecznik od pozycyjnych w swojej alfie i zobacz, czego jeszcze nie będzie oprócz pozycyjnych i tablicy rej.
Wyjmujesz nie ten bezpiecznik.

Ostatnia edycja:
Lesio, przestań już bo nie mam do Ciebie siły. Jeśli masz alfę to wyjmij bezpieczniki od postojowych i zobaczysz, że stopu też nie będzie.
Ja wyjąłem to wiem i wiem, że sprawdzam właściwy bezpiecznik.

Na razie jedno rozsądne co napisałeś to żeby sprawdzić w skrzynce bezpieczników połączenie obwodów, też o tym myślałem - tylko to by musiał być jakiś wyjątkowy przypadek, bo na tym bezpieczniku jest prąd i pozostałe światła, które on zabezpiecza działają.
Dlatego bardziej widziałbym przerwę w obwodach za bezpiecznikiem, gdzieś dalej poza skrzynką.

Może mi ktoś pomóc, zamieszczając schemat, gwarantuję, że wiem o co chodzi, wbrew temu co twierdzi kolega Lesio.

Ostatnia edycja:
Lesio, przestań już bo nie mam do Ciebie siły. Jeśli masz alfę to wyjmij bezpieczniki od postojowych i zobaczysz, że stopu też nie będzie.
Ja wyjąłem to wiem i wiem, że sprawdzam właściwy bezpiecznik.

Na razie jedno rozsądne co napisałeś to żeby sprawdzić w skrzynce bezpieczników połączenie obwodów, też o tym myślałem - tylko to by musia byc jakis wyjątkowy przypadek, bo na tym bezpieczniku jest prąd i pozostałe światła, ktore on zabezpiecza działają.

Może mi ktoś pomóc, zamieszczając schemat, gwarantuję, że wiem o co chodzi, wbrew temu co twierdzi kolega Lesio.
Nie mam zamiaru się z Tobą sprzeczać bo nie o to tu chodzi.
Pierwszy krok to:wyjmij oba bezpieczniki pozycyjnych,włącz światła pozycyjne i zobacz czy na obu gniazdach bezpiecznika(z jednej strony) jest prąd(wyłącz i zobacz czy prąd znikł-będziesz miał pewność czy to te bezpieczniki).Nie miernikiem a probówką.

Przecież od samego początku piszę, że mam prąd na bezpiecznikach, bo pozostałe światła, które są na nich działają.
Dla pewności wyjąłem oba bezpieczniki i przestała świecić tablica, stop i pozostałe sprawne pozycyjne - przeciwmgielnych już nie sprawdzałem.
Dlatego potrzebuję pomocy od fachowców, gdzie mam szukać przerwy w obwodach poza bezpiecznikiem, czyli na drodze od wyjścia z bezpiecznika do oprawek żarówek.

Ostatnia edycja:
Przecież od samego początku piszę, że mam prąd na bezpiecznikach, bo pozostałe światła, które są na nich działają.
Dla pewności wyjąłem oba bezpieczniki i przestała świecić tablica, stop i pozostałe sprawne pozycyjne - przeciwmgielnych już nie sprawdzałem.
Dlatego potrzebuję pomocy od fachowców, gdzie mam szukać przerwy w obwodach poza bezpiecznikiem, czyli na drodze od wyjścia z bezpiecznika do oprawek żarówek.
Kolego sorry ale jesteś w błędzie.Nie znasz się na elektryce i nie dasz sobie nic powiedzieć.Chciałem Ci pomóc a Ty się unosisz bo wiesz lepiej,a nie wiesz.Poraz chyba czwarty Ci napiszę że bezpieczniki (dwa)od pozycyjnych zabezpieczają tylko ten obwód(dwa obwody na krzyż).
Zrób prosty test jak Ci napisałem.Włącz pozycję i sprawdź czy jest prąd(na bezpieczniku),wyłącz i tam już prądu być nie może.Jeśli jest tzn nie jest to bezpiecznik pozycyjnych.

- - - Updated - - -

Dla pewności wyjąłem oba bezpieczniki i przestała świecić tablica, stop i pozostałe sprawne pozycyjne
.
Wyjąłeś jeden bezpiecznik od pozycyjnych.
Ten po którym nie masz stopu to nie ten.
Nie pamiętam kolejności ale mylisz się w skrzynce o jeden bezpiecznik w górę albo dół.

Lesio - na miły Bóg - właśnie wróciłem z garażu, sprawdzałem wszystko po kolei. Na bezpiecznikach nr 6 i 7 są światła stop, pozycyjne, przeciwmgielne i tablica rej.
Po wyjęciu bezpieczników nie ma ani jednego z ww. świateł.
Jeśli mi nie wierzysz to mi daj na priv swój adres mailowy, to Ci wyślę skan oryginalnej instrukcji obsługi mojego samochodu z opisem wszystkich bezpieczników lub idź do swoj alfy i się przekonaj, czy też tak masz.
No i jest nie tak, jak piszesz - akurat na tych bezpiecznikach jest prąd cały czas, nawet po wyłączeniu stacyjki - sprawdziłem i miernikiem, i probówką na żarówkę, żeby nie było, że mierzyłem prądy błądzące - co jest zrozumiałe bo przecież postojowe muszą też działać bez włączonego zapłonu na stacyjce i to miałem na myśli, pisząc, że muszą być zasilone bezpośrednio z akumulatora.
Przy okazji wyłapałem błędy w instrukcj obsługi mojego samochodu, bo w tabeli na str. 136 są zamienione numery bezpieczników ze stronami odpowiadających im świateł - już teraz wiem, że muszę sprawdzać obwody zabezpieczone bezpiecznikiem nr 7, a nie nr 6, co wynikałoby z instrukcji obsługi.

Ostatnia edycja:
Masz rację z p.mgielnym.Spojrzałem w instrukcję i rzeczywiście tak jest opisane.Stop ma bezpiecznik w schowku z tego co widzę.
Pozycyjne przechodzą przez moduł,może tam jest problem.

przełóż sobie obrotomierz ze sprawnego auta i jeśli będą światła to spalony moduł kontroli żaruwek
(miałem taki przypadek tylko że ze światłami stopu wymiana obrotomierza pomogła)

Amortyzatory
Powrót