podpora wału przedniego crosswagon

• Autor wątku Autor wątku Wuziu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Wuziu

Nowy
Auto
Alfa Crosswagon
Witam jak w tytule usiłuję zdobyc przednia podpore wału.
Nowej tej częsci nie da sie dostac bo jest sprzedawana w komplecie z wałem za jedyne 7 tysiecy :P
Mam przerabiany wał wiec moge sobie ja wymienic tylko problemem jest zdobycie samej podpory...
Jesli ktos ma dostep do tego prosze o kontakt może byc nawet używana zuzyta

Tam gdzie miałeś przerabiane tam pytaj się jaką podporę wsadzili i gdzie ją zdobyć bo na 100% nie jest to oryginał od crosa. A jeżeli nie wiesz gdzie było przerabiane to ściągnij podporę i po wymiarach niech ci w sklepie dobiorą. Spawanie do uchwytu i tak cię nie ominie.

Mi wstawili jakąś z forda. Generalnie nie ma problemu z doborem bo dużo jest modeli w takim rozmiarze ale trzeba ją zdjąć i zawieść do serwisu lub sklepu z tymi częściami neistety.

Na pewno musiał spawać, lub zrobili to w serwisie. Chodzi o to, że zakupisz podporę (zamiennik), ale mocowania do podłogi nie dostaniesz i musisz odciąć swoje stare od łożyska i wspawać do niego nowe.

Rozumiem.
No nic najpierw wymienie samo łozysko a potem bede szukał kogos kto podejmie mi sie wymiany tego

Nic nie spawali w tym zakładzie. Wzieli za to ok. 400zł. Kolega co się bardziej ode mnie zna, był ze mną zobaczyć ich robote i mówił, że jest ok. Ale kierownik nie chciał zdradzić jak to zrobili bo to niby ich tajemnica firmowa. Tzn coś tam tłumaczył ale nic z tego nie zrozumiałem. ;)

a fakt... na przeglądzie mówili mi że jest takowa możliwość. Jest pare zakładów w polsce, które się tym zajmują. Wymieniają łożysko a element elastyczny "regenerują". zewnętrzny pierścień pozostaje oryginalny.

za ta kase na pewno warto ale czy na ślasku może gdzies cos takowego jest?:D

august a ty masz przerobiony wał na rozbieralny czy oryginał? Mi w bielsku wymieniali na oryginale (rozcinanie, wymiana, spawanie, wyważanie i malowanie) za całość wzięli nieco ponad 600zł. Za przeróbkę na rozbieralny krzyknęli 1600zł więc wolałem się zadowolić tylko wymianą która i tak myślę że mnie przeżyje :)

W tym zakładzie kierownik powiedział, że spawanie to za duże ryzyko i może łatwo puścić spaw w tym miejscu. Chciał przerabiać na rozbieralny za ok 700-800zł ale w końcu udało mu się właśnie cały ten myk zastosować, że ani to ani to nie było potrzebne. Nie wiem jak ale działa i wał ładnie siedzi.

No ja mam przerobiony własnie wujek robił to u jakiegos goscia w bielsku ale nie mam na niego namiarów.
Złoty a ten Twoj gosc z bielska umiał by podpore ogarnąc?

Ostatnia edycja:
Właśnie wróciłem z tego serwisu co polecił kolega Złoty i dowiedziałem sie że naszego wału nie trzeba przerabiac :D podpory da sie bymienić bez przeróbki wału na rozbieralny :D
Za dorabianą podpore cenia sobie około 300 zł z montażem.
Więc nie potrzebnie przerabiałem wał :P

IMG_20160627_191819248.jpgIMG_20160627_191731500.jpg Witam, chciałbym odświeżyć temat. Szukam zawieszenia podpory tylnego mostu, ponieważ jedna tuleja jest uszkodzona.

Amortyzatory
Powrót