Kontrolka zużycia klocków

pecherzz

Nowy
Auto
alfa 156 1.9 jtd
Witam wszystkich. Mam pytanko wymieniałem ostatnio klocki hamulcowe z przodu podpiąłem czujniki które wcześniej były odpięte i problem polega na tym że teraz jak odpale auto to po jakimś czasie zapala sie kontrolka od klocków co może być tego przyczyną ??? z góry dziekuje..

Z tego co mi się wydaje, to kontrolka zapala się gdy styk od czujnika "dotyka" masy. Więc może problemem są klocki? Jakaś konkretna firma?
Albo uniwersalne rozwiązanie - odpiąć czujnik :D

klocki to jakis zamiennik nie konkretnej firmy. a powiedz mi czy ta kontrolka nie powinna zapalic sie po nacisnieciu na pedal hamulca bo slyszalem i takie opinie. Bo jezeli tak to jakim cudem zapala sie na wlaczonym silniku bez dotykania hamulca wlasnie tego nie rozumiem i prosze o pomoc

Powinna zapalać się jak się kończą klocki

Tak wiem kolego tylko że klocki są nowe a ona po odpaleniu samochodu za jakis czas się sama zapala

Tak wiem kolego tylko że klocki są nowe a ona po odpaleniu samochodu za jakis czas się sama zapala
Nie jest to skomplikowane.Przewodem który jest połączony z klockiem dostarczana jest masa na kontrolkę zużycia klocków.Czujnik to kawałek miedzi zatopiony w okładzinę przy końcu jej grubości.Jak założyłeś byle jakie klocki to pewnie mają tyle opiłków w okładzinie że masę dostaje bez problemu.

no ok ale czy ta kontrolka powinna zapalać się po naciśnięciu na pedał hamulca czy nie i czy jeżeli czujnik łapał by masę to nie powinna zapalić się odrazu a nie po jakiejs minucie może dwóch??

Amortyzatory
Powrót