Skrzynia

Clubers

Nowy
Auto
Alfa 156 1.9 JTD 2001r.
Witam zauważyłem ostatnio pewną różnicę w pracy skrzyni , gdy temperatura jest bliska zeru lub poniżej skrzynia chodzi jak nowa , każdy bieg wchodzi idealnie ,a gdy wzrasta tak do 5-7 biegi zaczynają ciężko wchodzić tzn 1 i 2 ,wie ktoś co może za to odpowiadać?Olej w skrzyni to tutela zc75 synth i mówię o alfie 1.9 jtd pozdrawiam.

Tylko tutaj chodzi o tą różnicę z czego ona się bierze że przy niskich temperaturach chodzi idealnie ?

Na pewno różnica bierze się z tego jak gęsty masz olej i przy jakiej temperaturze osiąga on optymalną lepkość

wymien ten olej na Fuchs Sintofluid 75W80 API GL5, jest rzatszy, on jest zalecany do tych skrzyń, wlej troche mniej, najwyżej dolejesz póżniej, jak masz za dużo oleju to na gorącym silniku i skrzyni olej się pieni, i robi się ciśnienie za duże, i sprawdż czy linke na skrzyni masz do regulacji, jak tak to możesz ustawić płynność biegów, żeby np chodziły lużniej

Skrzynia biegów alfa romeo 159 1.8 MPi

Witam, mam pewien problem, w mojej alfie 159 1.8 po zapaleniu na zimnym silniku podczas wrzucania biegu wstecznego ciężko chodzi, słychać zgrzyt ten problem nie występuje gdy silnik się już zagrzeje. Czy to może być wina oleju czy już raczej sprzęgło powolutku nie daje rady? i jeszcze jedno pytanie czy w tych silnikach 1.8 MPI występuje 6 biegowa skrzynia biegów? u mnie na lewarku jest 6 ale ten 6 nie wchodzi( czy zostałem oszukany przez sprzedawce)?

Witam, mam pewien problem, w mojej alfie 159 1.8 po zapaleniu na zimnym silniku podczas wrzucania biegu wstecznego ciężko chodzi, słychać zgrzyt ten problem nie występuje gdy silnik się już zagrzeje. Czy to może być wina oleju czy już raczej sprzęgło powolutku nie daje rady? i jeszcze jedno pytanie czy w tych silnikach 1.8 MPI występuje 6 biegowa skrzynia biegów? u mnie na lewarku jest 6 ale ten 6 nie wchodzi( czy zostałem oszukany przez sprzedawce)?

Nie ten dział kolego. Sprawdź stan oleju w skrzyni.

Amortyzatory
Powrót