• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Alfa 156 FL gałka zmiany b. / mieszek

gamero

Nowy
Auto
Alfa Romeo 1.9 JTD 8v PROGRESSION
Witam forumowiczów,
jako że jest to początek mojej przygody z AR przepraszam od razu za jakieś moje gafy. Mam natomiast Pytanie co do gałki zmiany biegów.
Kupiłem AR 156 FL 1.9 JTD, powoli ją ogarniam po poprzednim właścicielu, chciałbym teraz zrobić coś z gałką i mieszkiem. Czy w tej wersji była czarna gałka czy czarno srebrna?
W google wpisywałem i widziałem różne gałki czarną i srebrną.
Nie przejmował bym się tym tylko tą gałkę mam 6-cio biegową a 6ki nie ma :D
Mam taką:
21864d1300021660-alfa_156_jtd_fl_kamildg-7.jpg

A nie powinna być taka?
16307.jpg
Lub taka?
FL23.jpg

Ostatnia edycja:
Na pewno nr 1 czyli czarna

ze wstawka srebrnego jest w silniku 2,4

a ta ze zdjecia nr 3 to benzyna

A czy alfki z tym silnikiem miały 6-cio biegową skrzynie?

napisz jaki masz silnik, a sam nie wiesz ile masz biegow

Ostatnia edycja:
Może poprzedni właściciel chciał ztuningować wnętrze i dał gałkę 6biegową :D

Nie wiem co kombinował :D ale trochę muszę po nim popoprawiać ;) tak samo mieszek, ta obramówka czarna w nim jest połamana zamówiłem na allegro cały komplet i idzie już ponad tydzień :confused: Chyba facet nawet nie wysłał...

Czy mialy 6 biegową z silnikiem 1,9 ? miały np. przy silniku 140 i 150 KM

16V miały już 6biegów, ale 8V tylko 5
Poza tym tak jak już ktoś wspomniał powinieneś mieć tą pierwszą (takie są również w wersjach 16V), ta druga to w 2.4 a trzecia w benzynie

Ostatnia edycja:
Zdjęcie nr 2 to crosswagon, ale 2,4 Jtd-m też taką miały. Reszta jak koledzy pisali.

Trochę tutaj niepoprawnych teorii. Praktyka wygląda tak:

- 1,9 8V miały 5 biegowe gałki zarówno całe skórzane z wybitymi cyframi, jak i te czarno srebrne. Czarno srebrne mogły być plastikowe z plastikowym lub aluminiowym dekielkiem albo skórzane z aluminiowym dekielkiem.
- 1,9 16V mogły mieć identyczne gałki, jak powyżej tylko, że z 6 biegami na dekielku
- 2,4 10V miały przeważne całe skórzane gałki z wybitym układem biegów
- 2,4 20V miały skórzane 6 biegowe gałki ze wstecznym przed jedynką i dekielkami alu

Poza tym do każdej z tych wersji były jeszcze gałki drewniane z rysunkami biegów lub bez.

Benzyna miała kilka rodzajów gałek bez podnoszonego wstecznego. Wyjątkiem są tutaj wersje V6, które mają gałki takie, jak JTD 16V i oczywiście opcjonalne drewno.

O czymś zapomniałem?

O kurcze nie spodziewałem się tulu pomocy :), już mi się podoba to forum :D
Dzięki wielkie chłopaki za pomoc :D
A gałkę jakoś na dniach muszę zmienić ;)
I zająć się mieszkiem.

najlepiej skontaktuj się z kolegą belfrem i licz na to że znajdzie trochę wolnego czasu( przecież są ferie zimowe ) to zrobi ci gałkę i mieszek jaki będziesz chciał

najlepiej skontaktuj się z kolegą belfrem i licz na to że znajdzie trochę wolnego czasu( przecież są ferie zimowe ) to zrobi ci gałkę i mieszek jaki będziesz chciał

Obszywa na zamówienie?
Zamówiłem mieszek na allegro, i zastanawiam się nad gałką ,,podświetlaną'' co o niej myślicie, przesada?

napisz jaki masz silnik, a sam nie wiesz ile masz biegow

Wiem ile mam biegów przecież jeżdżę na co dzień tym autem :P i nie ma 6-go biegu, pytałem z ciekawości.
I też dla rozwiania wątpliwości bo początkuję w tej marce a na necie naoglądałem się tych gałek i zgłupiałem która powinna być w moim.
Nie wiem po jaką chole..e wrzucał 6 biegową:confused:
Silnik mam 1.9 JTD 16v auto z końcówki 2004 roku.

Skoro 16v to powinieneś mieć 6-tkę. Próbowałeś chociaż wrzucać 6ty bieg? Może jednak jeszcze nie wiesz, że go masz?

Wysłane z mojego LG-P500 za pomocą Tapatalk

Skoro 16v to powinieneś mieć 6-tkę. Próbowałeś chociaż wrzucać 6ty bieg? Może jednak jeszcze nie wiesz, że go masz?

Wysłane z mojego LG-P500 za pomocą Tapatalk

Wbijałem ale nie wchodziła więc nie chciałem się siłować na chama, kilka razy próbowałem wbić 6-ke i był dość duży opór:(
Jutro mam wolny dzień wsiąde spokojnie do auta poogarniam sobie w nim, bo odkąd kupiłem auto nie mam czasu na nic tylko, dom praca dom praca.
Siądę na spokojnie ogarnę papiery i dokładnie pooglądam auto. Bo czas miałem tylko przy zakupie tak konkretniej obejrzeć auto.

Tak że przepraszam za jakieś bzdury które wypisuje ale każdy uczy się na błędach :/
Wcześniej miałem prostsze auta :D i nie oszukujmy się tańsze w utrzymaniu ale była też inna praca i nie mogłem sobie pozwolić na takie autko.

Wiem pewnie każdy myśli sobie przed kompem, co za matoł, co za wieśniak kupił auto i go w ogóle nie ogarnia :p
Ale po prostu ogromnie mi się podobają Alfki
Już się ogarniam i przestaje pisać o bzdurach.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót