• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] Powracajacy blad P0170

• Autor wątku Autor wątku selius
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

selius

Guest
Czesc mam problem jak w opisie, skasowalem wszystkie bledy i powraca tylko jeden P0170. Wczesniej mialem jeszcze bled sondy P0130, ale wymienilem sonde i skasowalem jeszcze raz bledy i powraca tylko ten P0170 P0170 "Czujnik O2 (Bank 1) - usterka dostrajania paliwa" czego to moze byc przyczyna ze caly czas on powraca?

Jedź na egzaminer z oryginalnym oprogramowanie to się dowiesz co ten błąd wywołuje - chyba uszkodzenie przepływomierza

w tym modelu samochodu tłumaczenie kodów błędu nie bierze się z sieci tylko z dokumentacji firmowej.
- to są błędy poniżej P1xxx a więc interpretacja błędów jest tylko i wyłącznie zależna od producenta i modelu samochodu/.
- poniżej dane z AutoDaty wersja 3.16

--

Cos z powietrzem czyli wychodzi na to ze wina przeplywki? ;/ Ale samochod (chyba) ladnie sie zbiera, nie swieci mi sie marchewa w zadnych zakresach obrotow itd. chociaz szarpie jak puszcze gaz od 2.5 tys obrotow do ok 2 tys...

nie ma chyba, od tego są pomiary w testach dynamicznych.
- masz w tych pomiarach 480 kg/h mierzone za pomocą napięcia ?
- nawet jak będzie dobry przepływomierz a inne parametry będa złe to i tak będzie błąd P0170.
- poprzez pomiary i kolejne zawężanie możliwych czynników dochodzi się do skutecznego wyeliminowania usterki.
- a to nie jest takie łatwe jak się nie zna budowy modelu auta.

--

Mierzylem przeplywke do biegu jalowym i wyszlo cos ponad 400 kg/h ale nie podam dokladnie bo zawiesil mi sie program a pozniej padla mi bateria w laptopie, ale jutro zmierze dokladnie, czytalem gdzies na forum ze niektorym na nowej przyplywce pokazuje 408 kg/h? Teraz zauwazylem ze jest tak samo na Twoim wykresie czyli max 408 kg/h a min 8 kg/h, u mnie jest min 14.4 kg/h jak juz pisalem Ci wczesniej... Rozmawialem ze swoim mechanikiem ktory podpinal mi sie komputerem KTS 2000 czy te 14.4 kg/h nie jest za duzo, a on powiedzial ze widocznie tylko silnik potrzebuje powietrza...
Co nalezy sprawdzic w silniku jak pokazuje blad P0170? Bo z tego co czytam to jest blad ogolny i dotyczy chyba wszystkich czesci w naszym samochodzie... Co nalezy sprawdzic pokolei aby mozna wykluczac poszczegolne czesci?

też miałem ten błąd. Po wykasowaniu nie pojawił się, a zaraz potem wymieniłem przepływomierz

jak mam jakiś problem to staram sie dojśc do dokumentacji i ja przeczytać ze zrozumieniem ale nie po łebkach.
- a teraz przepływomierz, MAF.
- na forum szukamy dokumentacji od przepływomierza MAF, a była podawana.
- następnie określamy swój model przepływomierza oraz odczytujemy z wykresu jakie powinien dawać napięcia dla max. przepływności.
- po rozgrzaniu silnika do temperatury + 90 St C robimy pomiar napięcia na przepływomierzu przy odcięciu obrotów silnika.
- a zapis > 8 kg/h mówi tylko o tym że silnik na biegu jałowym powinien pobierać WIĘCEJ niz 8 kg/h.
- jeśli pobiera mniej to nalezy szukać przyczyny tego stanu.
- o niczym innym ten zapis nie mówi , nie dorabiajmy teorii tam gdzie jej nie ma.

- P0170 to nie bląd ogólny tylko szczegółowy --> jesli naprawa to idziemy wg. podanej ściezki
fałszywe powietrze --> zasysane powietrze --> cisnienie paliwa --> wtryskiwacze --> układ przewietrzania zbiornika paliwa --> sonda lambda
- tylko proszę nie wymieniać wszytkiego po kolei, to wszytko nalezy tylko zdiagnozować.
( no i teraz wiadomo dlaczego ASO tyle pieniędzy bierze za diagnostykę )

p.s.
- czy juz rozumiemy na czym polega problem 408 a 480 kg/h, jesli nie to czytamy ten tekst jeszcze raz.
--
Kod:
Mierzylem przeplywke do biegu jalowym i wyszlo cos ponad 400 kg/h
- kolego stosuj edycje i poprawiaj te swoje błędy, bo jak nowy adept czyta to mu się włosy stają na głowie.
powodzenia.

Zmierzylem parametry przeplywki, sa widoczne na zdj zamieszczonych nizej. Oczywiscie wszystko mierzylem na rozgrzanym silniku i na biegu jalowym. Mam przeplywke o nr 0 281 002 309 moglbys mi ktos podac dla niej wartosci jakie powinna miec? Byl bym bardzo wdziewczny bo szukalem na forum jak pisal bubu321 i na google i jest troche tych tematow a w tych co czytalem nie bylo zadnej odpowiedzi na to pytanie ;/

Bubu321 - a z tym przejezyczeniem to nie spojrzalem bo spieszylem sie do pracy.

Jeszcze wtrace 3 grosze... Jest jakas zaleznosc miedzy pojawianiem sie bledu na Pb/LPG ??

- no fakt nie znalazłem dokumentacji do MAF-a.
- załączam poniżej.
- ja w silniku 156 TS 2.0 mam przepływomierz o symbolu 0 280 218 009, ten drugi w zestawieniu.
- w temacie kolegi SG0240 jest cały elaborat na temat typu i modelu przpływomierza oraz cała historia udanych i nie zakupów tego przepływomierza.

Szukalem jeszcze po forum jakiejs informacji o moim przeplywomierzu ale nie moge nic znalesc ;/ czytalem tez temat kolegi SG0240 ale tam jest mowa o innym przeplywomierzu. Bubu321 w tym pliku co mi zalaczyles to nie ma nic o mojej przeplywce.

bo ona nie jest do twego samochodu, modelu.
- tam tez się wypowiada kolega maciek-156 i podaje modele przepływomierzy , jakie do jakiego samochodu.
- nie mam charakterystyki przepływomierza
model 0 281 002 309 (Twin Sparki Euro3).

bubu321 napisał:
bo ona nie jest do twego samochodu, modelu.

Nie bylo trzeba tak od razu :) a ja tu sie trudze i szukam... Jak mowisz mi ze nie jest do mojego modelu, chociaz wiem ze takie montuja w JTD to dlaczego jest napisane w katalogu ze pasuje tez do mojego TSa? Nawet na alegro jak znajdziesz przeplywke o tych nr to jest napisane ze pasuje do TSow wiec jak to jest? Rozumiem ze podaje on inna mase powietrza dla ECU ale po co tak pisza i wprowadzaja ludzi w blad...

Bubu321 szukalem w temacie kolegi SG0240 wypowiedz macka o przeplywomierzasz i znalazlem cos takiego:

Wszystko zależy jeszcze od daty produkcji:
Czujnik masy powietrza 0 281 002 309
Kod silnika AR 32104
Kod silnika AR 32103
od roku prod. 09/2000 do roku prod. 12/2001
Pojazd ruchu lewo-/prawostronnego dla ruchu lewostronnego

Czujnik masy powietrza 0 281 002 309
Kod silnika AR 67601
Kod silnika AR 32102
Kod silnika AR 32104
Kod silnika AR 32103
od roku prod. 01/2002

Czujnik masy powietrza 0 280 218 019
Kod silnika AR 67601
Kod silnika AR 32102
od roku prod. 07/1998 do roku prod. 09/2000

Czujnik masy powietrza 0 280 217 111
Kod silnika AR 67601
Kod silnika AR 32102
od roku prod. 10/1997 do roku prod. 06/1998

Czyli wychodzi na to ze moja przeplywka o nr 0 281 002 309 jest taka sama jak 0 280 218 019? Nie wiem jak to juz z tym jest a nie chce wydac niepotrzebnie 300 zl... Sprawdzilem na eperze i mam taki kod silnika AR 32201 a nie widze takiego kodu silnika podanego przez macka.

tutaj masz swój model silnika , nie patrz na numery ECU tylko lata produkcji.
- a na alegro muszą to sprzedać i dlatego tak podają.
- ale chyba alegro nie jest jedynym żródłem informacji na temat budowy alfy ?

Kod:
Czujnik masy powietrza 0 280 218 019
Kod silnika AR 67601
Kod silnika AR 32102
od roku prod. 07/1998 do roku prod. 09/2000

selius napisał:
Czyli wychodzi na to ze moja przeplywka o nr 0 281 002 309 jest taka sama jak 0 280 218 019?

Nie jest taka sama. 0 281 002 309 jest do TwinSparków po modernizacji w 2000 (czyli tych z ME7.3.1).

Maciek nie jest mi ciezko poszukac tylko jest kilka zrodel jak sam wiesz i kazde podaje co innego. Teraz juz wszystko wiem dzieki i Pozdrawiam :)

Podałem ci źródło i tam będzie dokładnie to samo co choćby tutaj w intercarsie:
http://ekatalog.intercars.com.pl/
Nie wiem skąd u ciebie przekonanie, że różne źródła zalecają inne przepływomierze?

Amortyzatory
Powrót