temperatura

Auto
156 2.0 TS ; 147 1.6ts 105km
czy jak na wolnych obrotach temperatura skacze do 102C, załacza sie wentylator, chlodz do jakis 95C i potem znowu skacze do 102 itd itd to tak ma byc ? normalnie jak jade rano do roboty 15km do na wskazniku pokazuje kolo 70C ale na komputerze pokazuje 90C. czy moze to byc pompa wody !? jesli walnie pompa wody to jakies są szkody ?:D

Jak walnie pompa to masz duże prawdopodobieństwo zerwania paska rozrządu jak nie od razu to za jakiś czas się przetrze i strzeli.

a płynu w układzie masz na stanie?

płyn jest na maksa. zaciekawilo mnie to ostatnio jak obserwowalem tempreatura pod komputerem. przy jakiej temp sie włączam wentylator ?

u mnie jak wirnik w pompie pękł( był plastikowy ) to bardzo mi skakała temperatura i cieżko było ją zbić.. A co do temperatury to jest wydaje mi się za wysoka, z tego co się orientuje to wentylator powinien się załączyć przy 92ci zbić.. może czujnik temp padł ale to niech sie wypowiedzą bardziej zorientowani

znalazłem coś takiego, Silniki 1.8 i 2.0 TS samochody bez klimatyzacji: 98C samochody z klimatyzacją: I bieg 98C II bieg 101C Termostat temperatura otwarcia 81-85C temperatura pełnego otwarcia: 101-105C

czy to prawda ?

Tak to prawda. Pozatym jak powszechnie wiadomo wskaźnik temperatury w naszych alfach żyje swoim życiem i zawsze jak są jakieś podejrzenia to podpinamy kompa i po sprawie.

Tak to prawda. Pozatym jak powszechnie wiadomo wskaźnik temperatury w naszych alfach żyje swoim życiem i zawsze jak są jakieś podejrzenia to podpinamy kompa i po sprawie.

wiem o tych wskaznikach. wszystko sprawdzalem pod komputerem dlatego podałem takie wlasnosci. czyli wychodzi na to ze wszystko wporządku

W porządku. Jeśli sprawdzałeś na komputerze i jest prawidłowa temp to nie masz się czym martwić. Ewentualnie odpowietrz sobie układ chłodzenia :)

lub popsikaj kontakt sprayem styki przy czujniku.koledze tez tak dziwnie pokazywalo przeczyscil popsikal i z bani.

Amortyzatory
Powrót