• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Czujnik zamknięcia bagaznika

Pako1

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 1.8T.S. 2002/03r
Cześć
Mam problem z bagażnikiem. Po zamknięciu klapy bagażnika komputer nadal pokazuje że klapa jest otwarta przez co potem nie mogę zamknąć drzwi bo wykrywa otwarty bagażnik. Do tej pory wystarczyło po prostu kilka razy trzasnąć klapą i załapywało ale od kilku dni czujnik już w ogóle nie reaguje. Czy ktoś może mi powiedzieć w jaki sposób można to naprawić? Czy trzeba wymienić cały zamek?

Jeżeli to wina tego mikro wyłącznika to co należy z nim zrobić?

Cześć
Mam problem z bagażnikiem. Po zamknięciu klapy bagażnika komputer nadal pokazuje że klapa jest otwarta przez co potem nie mogę zamknąć drzwi bo wykrywa otwarty bagażnik. Do tej pory wystarczyło po prostu kilka razy trzasnąć klapą i załapywało ale od kilku dni czujnik już w ogóle nie reaguje. Czy ktoś może mi powiedzieć w jaki sposób można to naprawić? Czy trzeba wymienić cały zamek?
Najsampierw ściągnij tą gumową osłonkę, harmonijkę z przewodów z klapy.
U mnie winne były spękania na izolacji przewodów. A też męczyłem się niepotrzebnie z tym mikro-włącznikiem.

- - - Updated - - -

Jeżeli to wina tego mikro wyłącznika to co należy z nim zrobić?
Wymienić.
Da się dokupić zamiennik w sklepach elektronicznych.
Ale łatwiej kupić używany cały zamek. Są tanie.

Też mam z tym problem i jak przy otwartej klapie palcem nacisnąłem ten mikrowyłącznik, to centralny załapał od razu. Muszę chyba przejrzeć czy uszczelki dobrze leżą, ew. odbojniki lub element, który naciska na tą blaszkę przy mikro.

Wysłane z mojego LG-P500 za pomocą Tapatalk

Też mam z tym problem i jak przy otwartej klapie palcem nacisnąłem ten mikrowyłącznik, to centralny załapał od razu. Muszę chyba przejrzeć czy uszczelki dobrze leżą, ew. odbojniki lub element, który naciska na tą blaszkę przy mikro.

Powtarzam po raz kolejny.
Najpierw sprawdź kable idące do klapy. Miałem ten am objaw co Ty. Przy otwartej klapie włącznik działał a po zamknięciu klapa niby była otwarta.
Bo przy otwartej klapie wiązka kabli nie jest pozginana i kable się razem nie stykały( a miały poniszczone izolacje), a po zamknięciu klapy robiło się jakieś zwarcie między nimi.
Też pierw przez tydzień męczyłem się z regulacją klapy i zamka:-)
Dopiero jakiś kolega z forum mnie nakierował.

- - - Updated - - -

No zastanowiłbym się coś tańsze i żywotniejsze:/
http://rad-sat.home.pl/sklep/mikrow...torowy-do-lutowania-p-1835.html?cPath=135_136
3 zł za nówkę taniej używanego starego zamka raczej nie kupisz
To prawda. Ale jest trochę zabawy z wymianą tego stycznika.
Bo on nie jest przykręcany, tylko nitowany. Zamek klapy chyba za 15zł kupiłem.

Ok, to jutro po pracy przejrzę te kable, bo coraz dłużej zajmuje mi zamknięcie samochodu.

U mnie kable były już przeglądane, niby wszystko było ok,tam troche pogrzebali mi cos i jak zamknąłem klapę to wydawało się że jest już ok ale po 2 dniach problem wrócił.

To prawda. Ale jest trochę zabawy z wymianą tego stycznika.
Bo on nie jest przykręcany, tylko nitowany. Zamek klapy chyba za 15zł kupiłem.

dwie małe śrubki rozwiążą problem, a używany zamek pociągnie 10 lat a może 3 miesiące, jak sam pisałeś jest z tym troche zabawy

Bardzo dziękuję za rady. Postaram się to rozebrać i dam znać co z tego wyszło :) Ten plastik zabezpieczający mechanizm raczej da się ściągnąć bez problemu, nie połamie się w rękach? :)

Czujnik już działa. Okazało się że to tylko wiązka była uszkodzona :)

Amortyzatory
Powrót