Przepływomierz

marekhc

Nowy
Auto
AR 156 1.9JTD 2000r.
Witam

Zamierzam się do wymiany przepływomierza. Jego nr 0280218019.
Czy ktoś stosował zamiennik MaxGear? Jeśli tak czy dobrze się sprawdzał?
Nie wiem czy lepszą opcją jest kupienie zamiennika czy szukanie używki? Oryginalny Boscha 350zł na teraz za duży wydatek.
Może ktoś ma sprawną używkę na sprzedaż?

Mam na sprzedaż przepływkę do JTD. Wysłałem Ci na pw link do ogłoszenia. Zobaczy, czy taką potrzebujesz :)

Miałem chwilę Max Geara. Przez pierwsze 3 miesiące działał. Potem zaczęło dziwnymi błędami sypać. Dopiero po wymianie przepływki na oryginalną wszystko wróciło do normy.

powiem tak :
akurat ten nr jest jednym z najtańszych z boscha ...
no ale skoro i najtańsze może być "za drogie" to już nic nie pomogę
A używany to już masz :-)

Ostatnia edycja:
Witam

Zamierzam się do wymiany przepływomierza. Jego nr 0280218019.
Czy ktoś stosował zamiennik MaxGear? Jeśli tak czy dobrze się sprawdzał?
Nie wiem czy lepszą opcją jest kupienie zamiennika czy szukanie używki? Oryginalny Boscha 350zł na teraz za duży wydatek.
Może ktoś ma sprawną używkę na sprzedaż?

Ja mam MaxGeara w dwóch Alicjach już od lat i działa ok. Robiłem trochę pomiarów względem produktów Boscha i MaxGear ma większy zakres pomiarowy, co mi odpowiada, bo mogę więcej wycisnąć jeśli chodzi o AFR. Ale o tym już pisałem...
Wielu forumowiczów z nich korzysta, a problem miał tylko jeden user. Powodem był zły dobór przepływomierza.

Mam przepływomierz o numerze 0280218019 z zamiennika za 120 zł. Reklamacji brak.

Niestety tylko Bosch.Reszta tylko pozornie działa.

- - - Updated - - -

Witam

Oryginalny Boscha 350zł na teraz za duży wydatek.
Nie jest mało ale wydasz raz i zapomnisz o temacie.Każdy inny wybór to tylko odłożenie w czasie zakupu Boscha.Chyba że nie zależy Ci na osiągach.

To ciekawe, bo ja zapomniałem o przepływomierzu dopiero jak się Bosch-a pozbyłem. Zniknął problem co półrocznego ściągania przepływomierza do czyszczenia (czyżby to przez inny, lepszy konstrukcyjnie układ kanałów ?). Bosch też nie potrafił mierzyć masy powyżej 1200 mg/w. Natomiast jego znienawidzony zamiennik mierzy do 1400 mg/w. Dzięki temu mogłem przeskalować mapę AFR.

@sdero masz może przepływke Maxgeara??? z jakim nr masz przepływke, gdzie kupowałeś i jaki to mniej więcej koszt??

ja też mam MaxGear kupowałem w lokalnym sklepie a znalazłem punkt sprzedaży na ich stronie MaxGear.

Wejdz na stronkę MaxGear otwórz katalog i masz dział przepływomierze i szukaj po starym numerze tam

Jak się sprawuje u Ciebie, była różnica po wymianie?? Robiłes logi dynamiczne na tej przepływce??

Wysłane z mojego MT11i przy użyciu Tapatalka

U mnie spisuję się świetnie ten zamiennik. Zaraz po założeniu wszystkie objawy ustąpiły. I dla świętego spokoju zrobiłem reset parametrów adaptacji. bo jednocześnie wymieniałem sondę lambdę.

robiłem logi do odcinki miałem je gdzieś. muszę znów zrobić i wrzucić na forum

powyżej 4V miałem napięcia i 430 kg/h przy odcięciu. (zaznaczam powyżej) ile już nie pamiętam. Musiał bym znów wpiąć się kablem i testować.

inni narzekają na ten zamiennik, u mnie chodzi a mam go osiem miesięcy już .

@sdero masz może przepływke Maxgeara??? z jakim nr masz przepływke, gdzie kupowałeś i jaki to mniej więcej koszt??

129 zł. na allego.
To już chyba trzeci rok jak na niej moja Alicja jeździ. Druga moja też na tym pomyka.
Jak dobrze pamiętam FS-249

P.S. Bez konieczności czyszczenia co pół roku.

Ja u siebie sprawdzam na razie Magneti Marelli. Jak na razie spalanie spadło i lepiej się zbiera z moich obserwacji.

To ciekawe, bo ja zapomniałem o przepływomierzu dopiero jak się Bosch-a pozbyłem. Zniknął problem co półrocznego ściągania przepływomierza do czyszczenia (czyżby to przez inny, lepszy konstrukcyjnie układ kanałów ?). Bosch też nie potrafił mierzyć masy powyżej 1200 mg/w. Natomiast jego znienawidzony zamiennik mierzy do 1400 mg/w. Dzięki temu mogłem przeskalować mapę AFR.
Może w klekotach się sprawdza,nie wiem.W T.Sparku nie ma szans żaden chiński maxgear i tym podobne.

Może w klekotach się sprawdza,nie wiem.W T.Sparku nie ma szans żaden chiński maxgear i tym podobne.

Powiedz mi jak może się nie sprawdzić. Tak zwyczajnie na logikę. Produkują sam chłam ? Nie są w stanie wyprodukować żadnego poprawnie działającego przepływomierza poza tymi do diesli ? Nie wydaje ci się, że gdyby tak było, to zaprzestaliby produkcji ze względu na straty związane z reklamacjami, brak dopracowanego produktu ? Mając pokrycie 90% rynku Europy i Azji w rynku przepływomierzy wydaje mi się, że ma doświadczenie tak w produkcji jak i w ekonomii i nie produkują podzespołów "dla jaj".
Ja ze swojego doświadczenia wiem, że powodem złego działania tych podzespołów jest zły ich dobór. Za co z resztą winię m.in. ich przedstawicieli, bo kupujący z założenia jest tylko i wyłącznie użytkownikiem, a nie specjalistą od mechaniki i elektroniki pojazdowej. Niestety też wiedza sprzedających jest na tym poziomie, ze gdyby ich posadzić w sklepie spożywczym, to doradzaliby i dobierali pieczywo z podobna skutecznością.

P.S.
Zaznaczam, że nie jestem przedstawicielem tej firmy, nie mam w tym żadnego interesu poza zwykłą koleżeńską pomocą.
No, może jest pewny mój interes - na spotach, po tych zakupach "jedynie słusznych" rozwiązań może wam nie starczyć na postawienie mi piwa ;)

- - - Updated - - -

Katalog MaxGear, ale nie wiem czy zawiera wszystkie podzespoły http://maxgear.pl/files/component_files/katalog-maxgear.pdf

Amortyzatory
Powrót