Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: problemy z Alfą 156 - praca silnika i inne

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar kerzysztof
    Mieszka w
    Wieliczka
    Auto
    Alfa Romeo GT 2.0 JTS

Unhappy problemy z Alfą 156 - praca silnika i inne

Witam!
    To mój pierwszy post na tym forum - na początku więc pozdrawiam wszystkich forumowiczów serdecznie - i proszę o wyrozumiałość.
    W listopadzie kupiłem AR 156 - 2.0 TS '99. Bardzo polubiłem ten samochód. Od początku jednak objawiło się kilka problemów. Czytałem co nieco o nich na naszym forum. Jednak nie do końca znalazłem wszystkie odpowiedzi. Będę wdzięczny za uwagi i podpowiedzi.

Problem 1: praca silnika. W zasadzie jest ok (choć przez - jak mi się wydaje - pękniętą rurę wydechową strasznie hałasuje - głównie podczas przyspieszania). Problemem jest to, że od czasu do czasu (ok. 20% czasu jazdy) silnik pracuje nierówno - podczas ruszania/przyspieszania, jazdy pod górę - dławi się jakby był problem z dopływem paliwa - ew. może to problem ze świecami - można wykluczyć inne powody?

Problem 2: Auto lekko pływa - mam wrażenie jakby uciekało mi nieznacznie spod tyłka w lewą stronę - tyłem - ale tylko na nierównościach drogi (na trasie dom - praca jest ich niestety sporo). Mam wrażenie że głównie podczas skrętu w prawo. i nie wiem - zawieszenie? koło? a może coś innego?

Problem 3: podczas gwałtownego startu przednie koła kręcą się w miejscu (co może być zrozumiałe), ale dodatkowo przód podskakuje - takimi krótkimi cyklicznymi zrywami. Nie jestem pewien czy to jest ok... Opony są w dobrym stanie, tak przy okazji.

Problem 4: Rzęzi przy starcie (zanim się nie rozgrzeje - do 5 minut od początku jazdy) taki dźwięk jakby jakieś małe silniczki - brak płynu wspomagania kierownicy?

Dziękuję z góry za wszelkie rady!

Użytkownik Alfa i Omega Avatar barsliw
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2.5 V6

Domyślnie

Przede wszystkim zaopatrz się w kabel diagnostyczny niebieski od Viakena. Google pomoże. Ściągnij Multi ecu scan i zobacz co w Alfie piszczy. Co do uciekającej dupy to możliwe tuleje wahaczy i/albo amortyzatory. Skakanie przy ruszaniu to jakiś problem z przegubami/półosiami, tak bym obstawiał. Odgłos na zimno rzeczywiście wskazuje na wspomaganie. Ale nie rozumiem, pytasz nas czy powodem może być brak płynu...a może by tak sprawdzić czy masz ten płyn?? Jak pracuje wspomaganie.

Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka

Mieszka w
    Wieliczka
    Auto
    Alfa Romeo GT 2.0 JTS

Domyślnie

Dzięki za radę - nie wpadłbym na to, że sam mogę go zdiagnozować w taki sposób No tak, to płyn, a raczej jego niedobór. odnośnie kabla - chodzi o to?
    http://viaken.pl/pl/diagnoza-fiat/in...tyku-obd2.html
    Rozumiem, że Multi ecu scan w wersji dowolnej (im nowsza tym lepsza)?

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2.5 V6

Domyślnie

Dokładnie taki kabel. Co do programu to ważniejsze żeby był "registered"

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Dębica
    Auto
    BMW E46 330i

Domyślnie

Cytat Napisał kerzysztof Zobacz post
    Problem 3: podczas gwałtownego startu przednie koła kręcą się w miejscu (co może być zrozumiałe), ale dodatkowo przód podskakuje - takimi krótkimi cyklicznymi zrywami. Nie jestem pewien czy to jest ok... Opony są w dobrym stanie, tak przy okazji.
    To akurat jest normalne jak auto walczy na granicy przyczepnosci. Zmień opony na gorsze to tego nie będzie :p

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Maniak resoraków Avatar KRS94
    Mieszka w
    Biłgoraj
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.5 v6 Sport Wagon 2000r

Domyślnie

Problem 1: masz gaz czy czystą benzynę? Świeca może mieć przebicie

Problem 2: sprawdź czy nie masz wylanego amortyzatora, ew. jakiś luz na tulejkach z tyłu.

Problem 3: to całkowicie normalne, ja mam w mojej 156 całe nowe zawieszenie i nowe opony, to samo się dzieję

Problem 4: Jakaś rolka albo napinacz Ci rzęzi, możesz sprawdzić która to psikając na nie np. WD-40 powinno na jakiś czas przestać.

Mieszka w
    Wieliczka
    Auto
    Alfa Romeo GT 2.0 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał KRS94 Zobacz post
    masz gaz czy czystą benzynę? Świeca może mieć przebicie
    tylko benzyna - chyba rzeczywiście muszę sprawdzić świece - gość od którego kupiłem to auto twierdzi, że kiedyś w jednym gnieździe miał wodę i stąd mogą się pojawiać problemy - sprawdzę jutro i dam znać.
    Ostatnio edytowane przez kerzysztof ; 17-03-2014 o 17:51

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    3miasto
    Auto
    156 2.4 JTD

Domyślnie

moim zdaniem to ci rzęźi wariator co może też być problemem z pkt 1 najlepiej porównaj z tym na filmiku http://www.youtube.com/watch?v=h1QdmFmgyds

Mieszka w
    Wieliczka
    Auto
    Alfa Romeo GT 2.0 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał matias21 Zobacz post
    moim zdaniem to ci rzęźi wariator co może też być problemem z pkt 1 najlepiej porównaj z tym na filmiku http://www.youtube.com/watch?v=h1QdmFmgyds
    chyba nie o to chodzi - problem występuje tylko podczas ruchu kierownicą - stąd moje podejrzenia co do sprawności układu wspomagania kierownicy. Co do pracy silnika, to wydaje mi się, że po wymianie wydechu - lub jego części i po sprawdzeniu świec - będzie ok, ale chyba dopiero po wykonaniu tych czynności bedę mógł stwierdzić czy to tyle, czy coś jeszcze brzydko brzmi...

Reasumując, wydaje mi się, że muszę sprawdzić świece, naprawić wydech i przejrzeć stan zawieszenia (zwłaszcza tył - tuleja i amortyzatory) - to podstawa. Dzięki za rady - jeśli uda mi się nagrać jakieś sensowne video to prześlę je tu jutro - to chyba najlepiej pokaże z jakimi problemami się borykam

Cytat Napisał barsliw Zobacz post
    Przede wszystkim zaopatrz się w kabel diagnostyczny niebieski od Viakena...
    Firma z Krakowa - chyba ich odwiedzę w tym tygodniu - jednak mam problem z brakiem laptopa - mam tylko komputer stacjonarny. Coś trzeba wymyślić, bo perspektywa zajrzenia w samochód od tej strony jest bardzo kusząca (dzięki barsliw za sugestię) Ale czy w ten sposób sprawdzę np. nieprawidłową pracę świec?.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2.5 V6

Domyślnie

Sprawdzisz wypadanie zapłonu na konkretnym cylindrze. Kiedyś Lybrze miałem wodę w gnieździe i objawy były podobne. Raz jechał a raz tylko przerywał.
    Jest też chyba opcja tego kabla na bluetooth i wtedy można się połączyć np ze smartphonem. Aplikacje też jakieś na telefony są.