[156] Wymontowanie i naprawa alternatora

• Autor wątku Autor wątku elmer
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

elmer

Guest
Witam :)

Zadałe pytanie niechący w innym temacie w inym dziale. Dlatego Przepraszam, bo tamtego posta nie moge usunąc.

Mam pytanie: czy procedura wymontowania alternatora w AR156 2.0TS jest taka sama jak dla wersji 1.8TS czy czymś się różni.

Pytam ponieważ znalazłęm opis wyciągniecai altka z 1.8TS:
http://www.forum.alfaholicy.org/topics14/wymiana-alternatora-156-18-ts-vt2097.htm

Chcę się tego dowiedzieć, ponieważ tylne łożysko alternatora mocno swiszczy. Nawet jak się sciągnie pasek wielorowkowy to jak sie pokreci rolka alternatora to juz przy tak małych obrotach słychać jakby trawmaj jechal po ulicy.

Pzdrawiam

elmer napisał:
Nikt nic nie wie :?
Procedura jest identyczna ja w 1.8 ( tak samo tragiczna ) jak już go wyciągniesz to jeszcze cię czeka trochę zabawy żeby rozebrać alternator ponieważ będziesz musiał rozlutowywać przewody uzwojenia stojana od płytki z diodami.Ja osobiście w swojej 156 alternator wyciągałem od góry po zdemontowaniu kolektora ssącego.

Homer155, dziekuje za odpowiedz :-) .

Dla mnie najgorsze będzie wyciągnięcie altka, jego naprwa/regeneracja to już nie problem :-) .

Ok, to jak wszystko pojdize z godnie z planem to w sobote lub niedziele zostanie przedstawiony foto-manual.

Ja podepnę się pod temat. Miałem wyciągany i regenerowany alternator bo na 2 i 3 przy przyspieszaniu zaświecała się kontrolka ładowania lub migała, zresztą alternator okazał się do kompletnej regeneracji. Gdy dostałem auto wszystko git kontrolka nie świeci. Po jakimś czasie zauważyłem lekko podświetloną kontrolkę ładowania na światłach. Była noc a kontrolka ledwo co się świeciła. Gdy dałem gazu nawet delikatnie przygasała bardziej i gasła. Cały czas tak samo bez naciskania gazu kontrolka świeci tak na połowę mocy, dziwne. Proszę o pomoc.

W 1.9 jtd łatwo jest zdemontować więc czeka cię ponowny remont, lub kupno zregenerowanego altka.

Jak to ponowne, jak 2 dni temu był regenerowany. Ona świeci bardzo lekko, w dzień niezauważalnie.

Najpewniej podjechać do jakiegoś sklepu z aku, czy warsztatu i niech Ci zmierzą ładowanie na wolnych.
Ogólnie nie powinna się świecić.

Amortyzatory
Powrót