Drobne awarie Alfa 156 2004 rok?!

Auto
Alfa Romeo 156 sportwagon 1.9 JTD 140 KM 2004 rok
Witam, od niedawna jestem posiadaczem Alfy Romeo 1.9 JTD sportwagon 2004 rok. Mam pare usterek dlatego zwracam sie do was z prosba.
1 z usterek to czujnik oleju (sprawdzenie przed odpaleniem auta) pokazuje raz full za chwile pusty....
2 z usterek to pomiar spalania auta, zacielo sie na 2,5 litra i sie nie zmienia. Co moze byc przyczyna i jak to rozwiazac?:confused:
3 chyba nie usterka tylko czysta niewiedza, ale nie moglem znalezc nigdzie odpowiedzi, mianowicie nie moge wejsc w menu wczesniej po przycisnieciu nacisku info wyswietlalo mi sie menu a teraz wchodzi odrazu do "speed limit" i nie moge z tego wyjsc, po przycisnieciu plusa lub minusa reguluje mi sie jasnosc podswietlenia jak z tego wyjsc??
:):):):):):)

Ostatnia edycja:
Co do trzeciego problemu, fo komputer działa tylko na postoju. Podczas jazdy będzie tak, jak opisujesz. Co do drugiego problemu, to spróbuj zresetować komputer może?
A poziom oleju sprawdź sobie na bagnecie i po kłopocie. Przy rozruchu pewnie jest pokazany pełny stan, jako test, a potem faktyczny stan oleju.. Więc czym prędzej sprawdź na bagnecie. Druga sprawa, że ten czujnik jest tylko pomocniczy

Odnośnie nr.1
Czujnik ten akurat pokryw się ze bagnetem (u mnie pokazuje dokłądnie tyle samo ile na bagnecie jest)
Miałem kiedyś taki przypadek, że podczas testu poziomu oleju przed uruchomieniem pokazał mi zero oleju w silniku i wyskoczyła kontrolka na wyświetlaczu miarki oleju oraz napis GO TO DEALER. Wyjąłem ten czujnik poziomu oleju (znajduje się przy bagnecie) - dostęp najlepiej z kanału, wyczyściłem go, a właściwie przepłukałem w benzynie, wysuszyłem i zamontowałem. Problem już się od tego czasu nie pojawia.

Z tego co pamiętam to w trakcie jazdy tez po nim latałem, próbowałem na postoju i jest to samo.
Spróbuje zrobić reset dam znać czy pomogło...
Wiem ze jest pomocniczy tylko denerwujący jest fakt ze daje na zapłon pojawia się napis alfa romeo następnie check.... i po chwili pipczy pokazując brak oleju "go to diler" niby wystarczy wyłączyć zapłon i włączyć lecz jest to uciążliwe.

Dodano po 3 minutes:

majster mam dokladnie tak jak piszesz, ogarnalbys jakies foto gdzie jest ten czujnik?

Ostatnia edycja:
To jest takie coś:
215.jpg

Pozycja nr. 16 na poniższym foto:
60657303%201.jpg

Jak będziesz patrzył od spodu, czyli np. z kanału to jest po prawej stronie silnika obok wejscia "rurki" bagnetu poziomu oleju do miski. Łatwo go dostrzeżesz, bo jest na tej samej wysokości co owo wejscie bagnetu. Kolor wtyczki ma zielony.

Ostatnia edycja:
Odnośnie nr.1
Czujnik ten akurat pokryw się ze bagnetem (u mnie pokazuje dokłądnie tyle samo ile na bagnecie jest)
Miałem kiedyś taki przypadek, że podczas testu poziomu oleju przed uruchomieniem pokazał mi zero oleju w silniku i wyskoczyła kontrolka na wyświetlaczu miarki oleju oraz napis GO TO DEALER. Wyjąłem ten czujnik poziomu oleju (znajduje się przy bagnecie) - dostęp najlepiej z kanału, wyczyściłem go, a właściwie przepłukałem w benzynie, wysuszyłem i zamontowałem. Problem już się od tego czasu nie pojawia.

Dzięki za info, właśnie od dwóch dni mam taki problem, mam nadzieję, że wyczyszczenie pomoże :)

Amortyzatory
Powrót