Filtry, czy warto montować

• Autor wątku Autor wątku Rost
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Rost

Nowy
Auto
AR 156 2,4JTD 01'
Zamówiłem ostatnio filtry do swojej AR156 2,4jtd miały być wysokiej jakości jednak filtr paliwa - MaxGear filtr oleju-SRLine filtr powietrza-MaxGear filtr kabinowy-MaxGear. Czy ktoś z was stosował filtry tej firmy w swojej alfie? Na szybko czytałem opinie i są podzielone; podobno z filtrów firmy MaxGear sączy się paliwo. Dopóki jeszcze nie podjąłem próby montażu chcę się coś od Was dowiedzieć i ewentualnie zwrócić te cudeńka.

A czytałeś na forum co ludzie tu proponują?

Wysłane z mojego GT-I8190 przy użyciu Tapatalka

Zamówiłem ostatnio filtry do swojej AR156 2,4jtd miały być wysokiej jakości jednak filtr paliwa - MaxGear filtr oleju-SRLine filtr powietrza-MaxGear filtr kabinowy-MaxGear. Czy ktoś z was stosował filtry tej firmy w swojej alfie? Na szybko czytałem opinie i są podzielone; podobno z filtrów firmy MaxGear sączy się paliwo. Dopóki jeszcze nie podjąłem próby montażu chcę się coś od Was dowiedzieć i ewentualnie zwrócić te cudeńka.
A jest jeszcze coś gorszego niż to co jest firmowane pod tym szyldem???

Do rzeczy - producent jednych z najtańszych zamienników wszelkich elementów składowych samochodów. Jakość adekwatna do ceny. Nie dziaduj, ile oszczędzisz na zestawie porządnych filtrów - 50 zł? Mann/Purflux/Knecht/Bosch/UFI/ewentualnie Filtron - to są marki, którym można w kwestii filtrów zaufać.

Nie warto pchać się w te firmowane filtry. Minimum kupuj Filtrona. Widziałem już te tanie filtry papierowe które po paru miesiącach się porozpadały albo popękały i później klops był bo piach w silniku. Filtry oleju za to potrafią nie mieć w ogóle zaworu bypass'owego, albo jak go mają to jest bardzo słaba sprężyna i puszcza prawie non stop bypassem zamiast olej filtrować. Cuda wianki jednym słowem.

Przecież filtry majątku nie kosztują, nie rozumiem takiego chytrego podejścia do tematu oszczędzania na Alfie. Ja miałem filtry Filtrona teraz Mann i nie narzekam na żaden z powyższych. Ważne żeby kupować z głową a nie kierować się ceną.

ja polecam jeszcze Blue w polsce może nie tak znana ale w UK robią naprawdę dobrej jakości komponent do japończyków, czasami zamawiamy do innych aut jak nie maja na stanie mana czy filtrona

Dzięki wielkie za opinie. Zamowilem zestaw ktory rzekomo mial byc wysokiej jakosci mimo to tak jak piszecie sa to najtansze chinskie zamienniki o czym sprzedawca nie wspomniał a sam zestaw sprzedał w cenie porownywalnej do Filtrona. Mam nadzieje że nie będzie problemu ze zwrotem i ładuje Filtrona badz cos innego z wyzszej polki.

Dokładnie SLR to Polcar-owska Chińszczyzna akurat jestem autoryzowanym dystrybutorem Polcar-u, jeśli chodzi o Filtry, Sprzęgła, Klocki ham. sygnowane SLR-em to jest to budżetówka, Filtron i Bosch to jedno i to samo jedna linia produkcyjna, ja zakłądam Albo Mann-a albo Knecht-a, co do Filtron-a i Bosch-a nie mam żadnych zastrzeżeń, radzę jeszcze uważać na filtry Denckermann-a jakość porównywalna do SLR-a :), jak komus szkoda kasy na Mann-a to proponuję Filtron-a jakość dobra i cena niska :)

Filtron i Bosch to jedno i to samo jedna linia produkcyjna

naście lat już w Filtronie pracuję,różne marki są u nas robione(również MANN),ale akurat BOSCH-a jeszcze nie widziałem.No chyba,że Filtron w zakładach BOSCH produkują:)

naście lat już w Filtronie pracuję,różne marki są u nas robione(również MANN),ale akurat BOSCH-a jeszcze nie widziałem.No chyba,że Filtron w zakładach BOSCH produkują:)

A dał bym sobie obie ręce uciąć że BOSCH jest robiony w Filtron-ie, BOSCH sam filtrów nie produkuje, i po wyjęciu z opakowania są do siebie dziwnie bliźniaczo podobne a w zasadzie różnią się nadrukiem.

ale MANN lub WIX produkowany w Gostyniu im nie przeszkadza:)

WIX to amerykańska marka z tego co wiem. A może należy ona do jakiegoś potentata jak Champion do Federal Mogul? Jakiego typu filtry WIX są produkowane w Gostyniu? Skoro WIX jest robiony tam gdzie inne to jak się ma jakościowo do innych marek schodzących z tej samej czy sąsiedniej taśmy? Lepsze materiały, wykonanie...?

A dał bym sobie obie ręce uciąć że BOSCH jest robiony w Filtron-ie, BOSCH sam filtrów nie produkuje, i po wyjęciu z opakowania są do siebie dziwnie bliźniaczo podobne a w zasadzie różnią się nadrukiem.

które? olej? paliwo? powietrze?

Dodano po 6 minutes:

WIX to amerykańska marka z tego co wiem. A może należy ona do jakiegoś potentata jak Champion do Federal Mogul? Jakiego typu filtry WIX są produkowane w Gostyniu? Skoro WIX jest robiony tam gdzie inne to jak się ma jakościowo do innych marek schodzących z tej samej czy sąsiedniej taśmy? Lepsze materiały, wykonanie...?

Wix faktycznie pochodzi zza oceanu,ale całość należy do koncernu Affinia(poczytaj w necie).Jeśli chodzi o jakość wykonania czy surowca to najprościej mówiąc jest ZAWSZE najwyższa.Nie ważne czy na pudełku jest napisane Filtron czy WIX.I nie odbieraj tego jako reklamę,technologia wykonania dowolnego filtra w zakładzie w Gostyniu jest naprawdę na najwyższym światowym poziomie.

Ostatnia edycja:
no właśnie, jak z tym BOSHEM?? - chciałem kupić filtr paliwa tej firmy.
Taki zestaw wziąłem pod uwagę:
Filtr kabinowy(węglowy) Kod produktu: AHC107 Producent PURFLUX
Filtr powietrza Kod produktu: 1 457 433 791 Producent BOSCH
Filtr oleju Kod produktu: OC 983 Producent KNECHT
Filtr paliwa Kod produktu: 1 457 434 314 Producent BOSCH

+olej Liqui Moly TopTec 4100 5w40 lub Motul 8100 X-cess 5w40

z góry dzięki za opinie.

które? olej? paliwo? powietrze?

Dodano po 6 minutes:

Wix faktycznie pochodzi zza oceanu,ale całość należy do koncernu Affinia(poczytaj w necie).Jeśli chodzi o jakość wykonania czy surowca to najprościej mówiąc jest ZAWSZE najwyższa.Nie ważne czy na pudełku jest napisane Filtron czy WIX.I nie odbieraj tego jako reklamę,technologia wykonania dowolnego filtra w zakładzie w Gostyniu jest naprawdę na najwyższym światowym poziomie.

OLEJ i PALIWO :)

Filtronowi mozna zaufac ???? heheh tak filtr powietrza do diesla tej firmy to istna magia !:):) Filtron to dno dna!Mann/Purflux/Knecht/Bosch to jest jakosc,choc niestety coraz gorsza! TAKIE CZASY!

Filtronowi mozna zaufac ???? heheh tak filtr powietrza do diesla tej firmy to istna magia !:):) Filtron to dno dna!Mann/Purflux/Knecht/Bosch to jest jakosc,choc niestety coraz gorsza! TAKIE CZASY!

przeczytaj cały temat i zastanów się co za bzdury wypisujesz.Tak najskromniej pisząc to zwyczajnie się ośmieszasz tym wpisem.

Amortyzatory
Powrót