Wysprzęglik?

Absentee

Nowy
Auto
156 SW 2.4 JTD
Witam, otóż się stało. Alfa po raz pierwszy odmówiła jazdy.

Wyjechałem z parkingu, i odczułem takie lekkie "chrupnięcie" na pedale sprzęgła. Przełączyłem się na dwójke, potem trójkę. Dalej światła i włączam jałowy. Pedał ucieka i już nie wraca. Zjechałem na bok i stanąłem.

Płynu w sumie nie powiem że ubyło, chyba, ale jest 4-5 mm poniżej wskaźnika MAX. Auto odpala, pedał w podłodze, biegu zmienić nie mogę. Pedał ręką chodzi w tą i inną stronę.

Co to może być? Wysprzęglik? Pompa?

Jaki jest ew. kost naprawy tego z robotą? Warto do Alfaholika jechać, czy moża w dowolnym warsztacie próbować?

Zajżyj jeszcze raz do zbiorniczka wiesz że jest dzielony i że jest w jednej komorze nie znaczy że jest w drugiej. Jaki masz wysprzęglik w skrzyni czy na zewnątrz. Jak na zewnątrz i na 100% masz płyn to łatwo sprawdzić czy pracuje w pełnym zakresie.

W każdym aucie na skutek awarii sprzęgła hydraulicznego hamulce nie mają prawa odmówić posłuszeństwa. Zbiorniczek jest jeden ale sposób zasilania obu układów powoduje, że mimo braku płynu w układzie sprzęgła w zbiorniczku poziom jest praktycznie normalny.
Jak "chrupło" to obstawiam pompkę sprzęgła przy ścianie grodziowej. Sprawdź ją pod maską i również w aucie. Szukaj wycieków płynu, znajdziesz na 100%

Właśnie kolega pisał że pompa wymieniana, tyle tylko że może na jakiś szrot.

Albo źle założona, można ją wtedy uszkodzić przy zwykłej zmianie biegów. U mnie w S60 uderzonym lekko w przód też sprzęgło zginęło i wielkie zdziwienie. Okazało się, że chłodnice popchnęły do tyłu sztywną rurkę od sprzęgła a ta wyłamała plastikowe kolanko przy samej pompce, taka sytuacja :)

Płynu w sumie nie powiem że ubyło, chyba, ale jest 4-5 mm poniżej wskaźnika MAX. Auto odpala, pedał w podłodze, biegu zmienić nie mogę. Pedał ręką chodzi w tą i inną stronę.

Sprawdź czy pompa (część która jest mocowana do samego pedału) nie zesunęła się z trzpienia na pedale sprzęgła, na którym jest mocowana.
Miałem podobnie i też myślałem, że będzie grupsza wymiana a skończyło się na dorobieniu tulejki w miejscu gdzie oryginalnie jest zwulkanizowana guma z tulejką która nachodzi na trzpień.

No i mam to samo co krzyzie raczej. W salonie pedal sprzegla nie laczy sie z pompa. Ten trzpien jest rozwalony tulejka i sprezyna w nim chyba jest

Sent from my LG-E975 using Tapatalk

Amortyzatory
Powrót