Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Grubość tarczy sprzęgła

Użytkownik Alfa i Omega Avatar jankes1979
    Mieszka w
    GOSTYŃ
    Auto
    Alfa 159 1.9 JTDm 150KM+Fiat Idea 1.3 jtdm,FURA ŻONY;-)

Domyślnie Grubość tarczy sprzęgła

Panie i Panowie,jedno szybkie pytanko.Będę bardzo wdzięczny jeśli ktoś udzieli mi jednoznacznej odpowiedzi.
    Otóż brzmi ono tak:jaka jest grubość nowej tarczy sprzęgła Valeo/Sachs do silnika 1.9JTD?Kumplowi uwaliło się koło dwumasowe i ma zamiar wymieniać tylko to koło.Docisk zmęczony nie jest,łożysko?(nikt w środku nie siedzi),tarcza ma 7.5mm grubości i zastanawia się czy ją zostawiać czy nie.Więc jeśli ktoś z Was zna odpowiedź na to pytanie to będę wdzięczny.
    Odpowiedzi i porady typu "zawsze zakłada się wszystko nowe nic tutaj nie wnoszą",gość budżet ma taki i nie inny więc szukamy redukcji kosztów.
    Pozdrawiam szanownych forumowiczów.
    JEŚLI KTOŚ KIEDYŚ ZOBACZY MNIE W INNYM AUCIE NIŻ ALFA ROMEO TO ZNACZY,ŻE KUPIŁEM JE ZA POŁOWĘ WARTOŚCI I JEST NA SPRZEDAŻ

syfon
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał jankes1979 Zobacz post
    Panie i Panowie,jedno szybkie pytanko.Będę bardzo wdzięczny jeśli ktoś udzieli mi jednoznacznej odpowiedzi.
    Otóż brzmi ono tak:jaka jest grubość nowej tarczy sprzęgła Valeo/Sachs do silnika 1.9JTD?Kumplowi uwaliło się koło dwumasowe i ma zamiar wymieniać tylko to koło.Docisk zmęczony nie jest,łożysko?(nikt w środku nie siedzi),tarcza ma 7.5mm grubości i zastanawia się czy ją zostawiać czy nie.Więc jeśli ktoś z Was zna odpowiedź na to pytanie to będę wdzięczny.
    Odpowiedzi i porady typu "zawsze zakłada się wszystko nowe nic tutaj nie wnoszą",gość budżet ma taki i nie inny więc szukamy redukcji kosztów.
    Pozdrawiam szanownych forumowiczów.
    To słabe rozwiązanie, ale już tak musi być to niech przynajmniej zmieni okładziny na tej tarczy. To kosztuje grosze.

Mieszka w
    GOSTYŃ
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał syfon Zobacz post
    To słabe rozwiązanie, ale już tak musi być to niech przynajmniej zmieni okładziny na tej tarczy. To kosztuje grosze.
    to,że słabe to wiem,ale budżet też ma aktualnie słaby więc coś trzeba zaradzić.Odnośnie wymiany okładzin to zorientuję się czy ktoś w terenie taką usługę świadczy.
    JEŚLI KTOŚ KIEDYŚ ZOBACZY MNIE W INNYM AUCIE NIŻ ALFA ROMEO TO ZNACZY,ŻE KUPIŁEM JE ZA POŁOWĘ WARTOŚCI I JEST NA SPRZEDAŻ

syfon
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał jankes1979 Zobacz post
    to,że słabe to wiem,ale budżet też ma aktualnie słaby więc coś trzeba zaradzić.Odnośnie wymiany okładzin to zorientuję się czy ktoś w terenie taką usługę świadczy.
    To można zrobić samemu.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Lucas
    Mieszka w
    Chojna
    Auto
    AR 156 2.4JTD '99 136KM, AR 156 SW TI 20V 175km

Domyślnie

Jak docisk nie jest spalony to niech zakłada tą tarczę, 7,5mm wydaje mi się dużo i jeszcze sporo pojeździ.
    Wsadziłbym jednak nowe łożysko; zresztą nie wiem czy stare po 'rozpołowieniu' zaskoczy odpowiednio.
    AR 156 2,4JTD 136KM '99 Blue Cosmo met.
    Nissan Navara 4x4 D22 DoubleCab 2,5TD 103KM '01
    Polcomtex.pl - usługi brukarskie

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pawel2910
    Auto
    Były: 156 2.4 JTD 02r. AR 159 2.4 JTDM 06r. Jest: Giulietta QV 12r.

Domyślnie

Nowa tarcza z tego co pamiętam ma coś około 7.8 mm

Mieszka w
    GOSTYŃ
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał pawel2910 Zobacz post
    Nowa tarcza z tego co pamiętam ma coś około 7.8 mm
    dzięki wielkie za podpowiedź, czyli wychodzi na to,że powinno popracować.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Serock/Bydgoszcz
    Auto
    156 2,4 JTD CF2, 159 1,9JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał Lucas Zobacz post
    Jak docisk nie jest spalony to niech zakłada tą tarczę, 7,5mm wydaje mi się dużo i jeszcze sporo pojeździ.
    Wsadziłbym jednak nowe łożysko; zresztą nie wiem czy stare po 'rozpołowieniu' zaskoczy odpowiednio.
    Łożysko zaskakuje odpowiednio, wiem z autopsji, bo zrzucałem skrzynię 3 razy w na dystansie 1200 km. Nawet ten plastikowy pierścień naprowadzający zabezpieczenie łożyska w docisku cały czas był nietknięty Całość ciągle na tym samym łożysku działa do dziś.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Wrocław/Świdnica
    Auto
    146 '99 1.9JTD 105KM

Domyślnie

Kupiłem teraz sprzęgło Valeo do 1,9JTD 105km. Nowiutka tarcza ma 8mm grubości. Stara ma 6mm po 300kkm i jeszcze spokojnie by z 50kkm zrobiła gdyby nie docisk, który się tak wyrobił, że sprzęgło zaczęło się ślizgać.

Polo 86c2f -> E30 -> Polo 86c2f -> Mondeo MkI -> Mondeo MkII -> Xedos -> 146 -> Volvo V50/Opel Astra F

Mieszka w
    GOSTYŃ
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał furman Zobacz post
    Kupiłem teraz sprzęgło Valeo do 1,9JTD 105km. Nowiutka tarcza ma 8mm grubości. Stara ma 6mm po 300kkm i jeszcze spokojnie by z 50kkm zrobiła gdyby nie docisk, który się tak wyrobił, że sprzęgło zaczęło się ślizgać.
    czyli tarcza o której mowa ma 0.5mm mniej niż nówka i 1.5mm więcej niż ta którą zdemontowałeś.Wychodzi na to,że kolega pawel2910 dużo się nie pomylił i sprzęt będzie jeszcze jakiś czas pracował.Tak więc raz jeszcze dzieki wielkie dla tych którzy pomogli,a od siebie dodam tylko tyle,że od wczoraj auto śmiga,a kumpel jak dostanie info o 8mm to zapewne się pocieszy