ALFA ROMEO 156 1,8TS Problem Błendy P1653 P1173 P0100

alfa97

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156
Witam ALFOHOLICY!

Niedawno zakupiłem moją czerwoną bellę 156 1.8 ts. Przy zakupie poprzedni właściciel poinformował mnie że do wymiany jest sonda lambada, a on natomiast wymieniał przepływomierz. Po kilku dniach od zakupu, gdy odpalałem silnik rano, zaczął zachowywać się jak silnik diesiel, ale po kilku minutach dodając gazu pod maską zaczęły wydobywać się dźwięki jakby "prażonego popcornu" coś na ten rodzaj, obroty spadały od 1tyś w dól, za około 3 minuty strzelanie ustępuje, ale obrotomierz dalej faluje od 1tyś w dół, przy redukcji biegów obroty również falują, a po około minucie wskakują znów na 1tyś, dodając gazu falują i tak w kółko. Wymieniałem świecie i przepływkę i nadal dzieje sie to samo. Dodam też że non stop świeci ABS. Dziś byłem u znajomego który podłączył bellę pod komputer(program: FiatECUScan 3.5) i wykryło 3 następujące błędy :
P1653 - VARIABLE CAMSHAFT TIMING CONTROL
P1173 - FRA AUTOADAPT. PARAMETER (ADDITIVE)
P0100 - AIR FLOW METER

Proszę o pomoc, ponieważ mogę się tylko domyślić o co chodzi, a nie chciałbym pchać się w niepotrzebne koszty.:(

P1653 - VARIABLE CAMSHAFT TIMING CONTROL - czujnik położenia wałka rozrządu. Czyli walnięty czujnik albo źle złożony rozrząd, skoro coś tam się kotłuje pod maską. Ogólnie zaleca się zmianę rozrządu po zakupie auta, jeśli nie mamy pewności kiedy był ostatnio wymieniany.

P1173 - FRA AUTOADAPT. PARAMETER (ADDITIVE)
P0100 - AIR FLOW METER
kasowaliście te błędy? Trzeba skasować, jeśli coś jest dalej nie tak to pojawią się od nowa. Lambda i przepływka były wymieniane, więc jeśli wszytko jest ok złożone i podłączone, to powinno zniknąć po skasowaniu.

Czy przy kontrolce ABS świeci się też kontrolka ręcznego?

meason powiedz mi jak wymienię rozrząd to muszę wymienić ten czujnik wałka wybieram się do mechanika dzisiaj żeby z tym zrobić wole mu powiedzieć żeby było jaśniej. Co do dźwięki jakby "prażonego popcornu" to dzisiaj wstałem rano o 8-00 nie było tego dźwięku po wymianie przepływki. Natomiast z początku chodzi jak diesel wydaje mi się ze wariator tez by trzeba było wymienić ???.

Ręczny mi się zaświecił raz po czym zatrzymałem się i poruszałem ręcznym góra,dół i znikło ale mam do wymiany linkę i gumę na tłoczka od Hamulca.

Z wariatorem to Ci nic nie powiem, a czujnika chyba nie trzeba wymieniać, jeśli sprawny, chociaż to też jest część, która ma dość krótką żywotność. Myślę, że mechanik powinien zdiagnozować co nie tak z tym rozrządem, może po prostu przeskoczył i wystarczy przestawić.

Co do kontrolki ABS - sprawdź na początku czy masz dobrze podłączone przewody do aku :P kiedyś miałem dość luźno i wywalało błąd ABS. Jeśli jest ok to podepnij się komputerem przez FES pod ABS i zczytaj błędy.

Jeśli czujnik Halla jest w TS-ie niesprawny i nie daje sygnału to wywala błąd P0340.
Najpierw trzeba dokładnie sprawdzić ten rozrząd na blokadach i z czujnikiem zegarowym.

Rozrząd to na pewno wymienię bo nie wiem kiedy go wymieniali
resztę zobaczę co się będzie dziać.

Co do ABSU to sprawa jasna kabel mam urwany z prawej strony da się to jakoś naprawić czy trzeba nowy czujnik ....?

AA Powiedz mi czy mogę jeździć samochodem czy lepiej nie..??

No z tym popcornem pod maską to nie polecam :P żeby Ci rozrząd bokiem nie wyleciał jak niektórym :)
Kabel jakoś można pokombinować, to jest ten na klemie minusowej czy plusowej? podrzuć jakieś zdjęcie to coś się wymyśli.

podesle ci zaraz foto co mam pod maska czy lepiej filmik ci nagrac

Dodano po 5 minutes:

popcornu nie mam już od kad wymieniłem przepływke ale skoro mówisz ze lepiej nie jeździć skoro nie muszę mechanik weźmie samochód w poniedziałek duzo aut ma.

Ostatnia edycja:
attachment.php

attachment.php
filter stożkowy

attachment.php

attachment.php

attachment.php

attachment.php

tak mam pod maska jak na zdjeciu

Dodano po 15 minutes:

[video]http://www75.zippyshare.com/v/92079787/file.html[/video]

plik 3gp z telefonu

Załączniki

• IMG_20140626_161613.jpg
    IMG_20140626_161613.jpg
    116.4 KB · Wyświetleń: 867
  • IMG_20140626_161655.jpg
    IMG_20140626_161655.jpg
    76.6 KB · Wyświetleń: 653
  • IMG_20140626_161702.jpg
    IMG_20140626_161702.jpg
    94.3 KB · Wyświetleń: 982
  • IMG_20140626_161709.jpg
    IMG_20140626_161709.jpg
    82.4 KB · Wyświetleń: 868
  • IMG_20140626_161722.jpg
    IMG_20140626_161722.jpg
    85.8 KB · Wyświetleń: 823
  • IMG_20140626_161746.jpg
    IMG_20140626_161746.jpg
    101.3 KB · Wyświetleń: 744
Ostatnia edycja:
Widzę ze ie łapiecie sie do pomocy wiec wróciłem teraz od mechanika i wymienił mi cewki na świecach to było powodem strzelania pod maska a co do błędów podłączył profesjonalny komputer sprawdzał czy są błędy co się okazało ze błędów w silniku nie ma wiec do dobra wiadomość jedyny błąd jaki jest to abs. Sprawdzałem tez sondę i jest dobra... Wiec zalecił mi przyjechać w poniedziałek wymieni mi rozrząd bo jest w kiepskim stanie bo są odbite już ząbki na pasku. myślę ze wszystko będzie w porządku z moja bella napisze wam jak naprawie co było przyczyną:)

Wiec zalecił mi przyjechać w poniedziałek wymieni mi rozrząd bo jest w kiepskim stanie bo są odbite już ząbki na pasku. myślę ze wszystko będzie w porządku z moja bella napisze wam jak naprawie co było przyczyną:)

Jak by mechanicy mieli zwracać uwagę na zewnętrzną warstwę paska rozrządu, to do wymiany trzeba by było jeździć co 3tyś km... Moim skromnym zdaniem nie da się wizualnie ocenić paska rozrządu aż do momentu poszarpania krawędzi / zjedzenia zębów czyli rzeczy patologicznych w przypadku paska - to nie występuje przy normalnej eksploatacji, poprawnym założeniu i w miarę terminowych wymianach.

Nie zmienia to faktu, że jeśli po kupnie nie wymieniłeś rozrządu to jest to najwyższa pora bo nigdy nie będziesz wiedział kiedy poprzedni właściciel wymienił ten pasek, a mała jest szansa że działał charytatywnie i specjalnie dla Ciebie postanowił rozrząd zmienić przed sprzedażą.

a ABS ma jakieś błędy czy nie da się połączyć do niego? Jeśli nie łączy to możliwe, że odłączony. U mnie w JTD dochodzi oddzielny kabel na klemę minusową, tutaj nie widzę, ale nie wiem czy w TSach też takie rozwiązanie, może niech się benzynowcy wypowiedzą ;)

meason ja mam kabelek urwany od czujnika ABSU dlatego ie świeci tylko się zastanawiam czy da się to jakoś naprawić samemu czy trzeba będzie kupić nowy czujnik

tak czy siak rozrząd trzeba wymienić powiem szczerze że nie ufam sprzedającym już raz się wykosztowałem ....

Witam a wiec dziś odbieram moja Alfke od mechanika zmienił mi rorząd ale nadal wachluje obrotomierz nawet zmieniali przepływke i to samo sie dzieje podejrzewam ze to będzie albo silniczek krokowy lub wariator

Amortyzatory
Powrót