Hałas we wnętrzu 156 2.0 ts

damian95

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 1.8 ts 144 KM teraz Alfa Romeo 156 2.0 TS 155 KM
Witam , mam problem ze swoją alfą mianowicie przy 3 tys obrotów we wnętrzu auta jest duży hałas od silnika , silnik mocno warczy i nie wiem co jest przyczyna , sprawdzilem wyciszenia , wydech wszystko jest ok nie jest to wariator a silnik podczas jazdy strasznie głośno pracuje . Czy ktoś miał podobnie ? albo może co jeszcze mógłbym sprawdzić ewentualnie wymienić ? z góry dziekuje

Ja mam to samo u siebie i tak naprawdę nie wiem co jest przyczyną. Wyciszenie maski mam, podłogę mam, wszystkie uszczelki w drzwiach spoko, dziur nie mam w podłodze i wydech cały. Raczej to nie jest chyba też wina kiepskiego wyciszenia. Nie wiem czy takie porównanie ma sens, ale kolega, który jeździ Pandą zwrócił mi właśnie uwagę stojąc obok samochodu, że silnik u mnie chodzi dosyć głośno (w Pandzie na jałowym praktycznie go nie słychać). Z kolei wcześniej osoba, której dałem się przejechać, a jeździła Alfami bardzo dużo powiedziała mi że w sumie TSy są dosyć głośne i u mnie jest standardowo lub niewiele głośniej niż u innych. Nie zmienia to faktu, że jest trochę za głośno :)

A i ktoś mi zwrócił uwagę, że jak miałem wymieniany tłumik końcowy na nieoryginalny to że może być głośniejszy, ale tak naprawdę cała ta irytująca głośność dochodzi z przodu więc to raczej nie ma nic do rzeczy.

Myślałem o wyciszeniu drzwi, ale nie wiem czy to by tutaj coś dało. Lepiej byłoby chyba wyciszyć grodź silnika, tylko znów tanie to nie jest :(

Ostatnia edycja:
Na biegu jałowym po przygazowaniu silnik tez głosno pracuje a podczas jazdy warkot silnika jest taki jakby na 3 biegu jechał na pełnym gazie , mam też alfe 1.8 ts która pracuje znacznie ciszej i nie ma takiego problemu .

Amortyzatory
Powrót