• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] Wariuje sygnalizacja otwartych drzwi

• Autor wątku Autor wątku FXX
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

FXX

Aktywny
Auto
Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9
Witam!
Dziś z rana jadąc Alfą przejechałem przez dość mocną nierówność poprzeczną, co za tym idzie samochodem dość mocno bujnęło.
W tym momencie od razu Infocenter zaczął świrować z komunikatami o otwartych wszystkich drzwiach i bagażniku, a do tego działania odmówiły kierunkowskazy - przepala się cały czas bezpiecznik.
W trakcie jazdy komunikaty o otwartych drzwiach wariowały - pojawiały się, znikały, potem się pojawiał np. od tylnych drzwi i tak w kółko... Jedynie przednie prawe drzwi były sygnalizowane poprawnie.

Miał ktoś podobną sytuację bądź wie gdzie szukać przyczyny zarówno wariujących komunikatów jak i niedziałających kierunkowskazów?

Ech, wspaniałe, wielowahaczowe zawieszenie w 156;)

Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka

Witam!
Dziś z rana jadąc Alfą przejechałem przez dość mocną nierówność poprzeczną, co za tym idzie samochodem dość mocno bujnęło.
W tym momencie od razu Infocenter zaczął świrować z komunikatami o otwartych wszystkich drzwiach i bagażniku, a do tego działania odmówiły kierunkowskazy - przepala się cały czas bezpiecznik.
W trakcie jazdy komunikaty o otwartych drzwiach wariowały - pojawiały się, znikały, potem się pojawiał np. od tylnych drzwi i tak w kółko... Jedynie przednie prawe drzwi były sygnalizowane poprawnie.

Miał ktoś podobną sytuację bądź wie gdzie szukać przyczyny zarówno wariujących komunikatów jak i niedziałających kierunkowskazów?
A nie masz w aucie zamontowanego nie-fabrycznego alarmu?

Nie, żadnego alarmu nie mam.

Dodatkowo przepalił się przekaźnik nr. 13 rys. 69 w instrukcji nazwany jako Servizi Services.

Ostatnia edycja:
Witam!

ja tak mialem jak mi sie zamoczyl kabel z koncowka od fabrycznego alarmu , ktorego nie mam i sobie wisial luzno kolo zderzaka

A możesz powiedzieć jak to naprawiłeś?
Z tego co kojarzę to też mam te kable koło zderzaka...

ja tak mialem jak mi sie zamoczyl kabel z koncowka od fabrycznego alarmu , ktorego nie mam i sobie wisial luzno kolo zderzaka

BINGO!
Lakiernik demontując nadkole i błotnik nie zabezpieczył potem tych kabli i zwisały sobie swobodnie. W efekcie jeden się zaczepił o półoś i przy mocniejszym bujnięciu zawieszeniem po prostu się naderwał, a drugi szorował po asfalcie. Wywalone kostki, kable zabezpieczone, zaizolowane i Bella zaczęła znowu do mnie po ludzku gadać :D

Dzięki JTD, wiszę Ci duże i dobre piwo!

byłem u elektromechanika ale nie wiem jak to naprawił , powiedział że to było przyczyną , zapłaciłem 20 zł

Amortyzatory
Powrót