Alfa się sypie;( trochę problemów

przemek1126

ZBANOWANY
Auto
156 JTS
Witam w końcu znalazłem chęci aby tu napisać bo jest coraz gorzej...
Alfa kupiona jakieś 4 miesiące temu. Alfa 156 2.0 JTS
Wymienię co z nią jest nie tak:
-Od kupna wyrzucały błędy ABS, KOTROLA TRAKCJI I KONTROLKA RĘCZNEGO. Choinka się zrobiła z tego na tablicy. Osoba od której ją kupowaliśmy stwierdziła że to się stało chwile przed przyjazdem Waszym bo zmienił akumulator i wyskoczyły kontrolki. Kilka razy podczas ostrzejszego hamowania zaczeło mną rzucać na boki nie wiem dlaczego jeszcze jestem cały:) Po całej drodze latałem.

-Nierówna praca silnika, też od kupna chodził nie równo trzęsie nim miałem wrażenie że to na wydechu ale zauwazyłem że silnikiem tez telepie na biegu jałowym. Klima włączona czy wyłączona nie gra różnicy auto chodzi nie fajnie. Przepływomierz to nie jest dziś go odłączałem i było jeszcze gorzej.

-w pewnym dniu alfa troszeczkę dostała wysiłku i zaczeła klekotać przy wyższych obrotach, cały czas sądziłem że to panewki ale dziś wujek stwierdził że to glowica( dosyć obeznany jest bo sam grzebie przy swoich autkach ),

-Strasznie wpieprza olej po wymianie rozrządu i olejów alfa miała oleju ponad max po 3 tygodniach było poniżej minimum. Co może być przyczyną? dolewam prawie co tydzień litr oleju.

-Parę dni temu zaczeła mi się dusić strasznieee przy przyśpieszaniu, czasami gdy wciskam pedał gazu na max ona w ogóle nie przyśpiesza musze zredukować aby pojechała.

- Twardy hamulec się robi a raz się zdarzyło że hamulce nagle całkowicie prawie znikneły.

Z tych poważniejszych błędów póki co to tyle. Dorzucam screena z dzisiaj gdy wywaliło mi usterke silnika
http://scr.hu/2vg0/974at
Nie patrzcie na przepływkę bo musiało pokazac gdy ją odłączyłem.

Jeszcze moje pytanie się rodzi jedno. Warto remontować ten silnik czy lepiej kupić inny i wsadzić? Myślałem nawet nad 2.5 v6 190km

Prosze o pomoc bo coraz bardziej zaczynam się bać nią jeździć

-Od kupna wyrzucały błędy ABS, KOTROLA TRAKCJI I KONTROLKA RĘCZNEGO. Choinka się zrobiła z tego na tablicy. Osoba od której ją kupowaliśmy stwierdziła że to się stało chwile przed przyjazdem Waszym bo zmienił akumulator i wyskoczyły kontrolki. Kilka razy podczas ostrzejszego hamowania zaczeło mną rzucać na boki nie wiem dlaczego jeszcze jestem cały:) Po całej drodze latałem.

Masz te błędy = nie masz ABSu i jego funkcji. Trzeba sprawdzić czy można się z centralką połączyć. Czy ma zasilanie itp itd.

Co do reszty to chyba sobie odpowiedziałeś. Remont lub wymiana. Co do 2.5v6 - powodzenia w szukaniu sterownika pod nową budę.

Jak to sprawdzić? Bo mam kabel ale bez możliwości sprawdzenia absu:(

Hm co do reszty... chciał bym znać bardziej przybliżone powodu dla których tak się dzieje co się psuje?

Nie znam się zbytnio i co masz na myśli mówiąc sterownik pod nową budę? Nie koniecznie to musi bć 2.5 v6...

1.ABS/VDC - sprawdź czy nie przepalony/nie luźny taki duży żółty bezpiecznik w skrzynce na aku (60A chyba)
2.Telepanie - zobacz czy nie ma dziur w dolocie, czy wszystko szczelne

bezpieczniki z tego co się orientuje są ok:) Ale nie daje głowy uciąć. Co do telepania to dziury w dolocie podobno mechanik sprawdzał jak wymieniał rozrząd i nic nie znalazł:(

Kabelek wiem że musze zamówić;( BO mam ale bez przełącznika na abs/poduchy... więc w tym tygodniu powinienem go mieć.

Jakieś inne podpowiedzi?

Jak wpieprza olej to sprawdź czy przedmuchy są... Jak silnik odpali to najlepiej na ciepłym otwórz wlew oleju i przyłóż białą kartkę i zobacz czy pluje olejem... Możesz też wyciągnąć bagnet i sprawdzić czy nie dmucha.. Ale to takie wróżenie. Najlepiej podpinać ciśnieniomierze i sprawdzić kompresje.

P.S Na tydzień to ile to jest km do Ciebie ?

Moje pytanie brzmi jak ty kupowałeś/sprawdzałeś ten samochód i za ile go kupiłeś bo z tego co widzę to silnik kwalifikuję się do wymiany albo generalki

Dziadek kupował i stwierdził że skoro jechał 250km żeby ją oglądnąc to ją weźmie bo nie będzie paliwa tracił... ja nie miałem nic wspólnego z jej braniem :) Ale przeszła na mnie i jeżdże nią ja;)

Jak silnik odpali to najlepiej na ciepłym otwórz wlew oleju i przyłóż białą kartkę i zobacz czy pluje olejem...

Mam dziwne wrażenie, że dwa wałki sterujące pracą 16 zaworów muszą być czymś smarowane i będzie pluł olejem

Mam dziwne wrażenie, że dwa wałki sterujące pracą 16 zaworów muszą być czymś smarowane i będzie pluł olejem

Dobre:). Tym bardziej, że nakrętka od oleju jest zaraz przy wałku.

Dziadek kupował i stwierdził że skoro jechał 250km żeby ją oglądnąc to ją weźmie bo nie będzie paliwa tracił... ja nie miałem nic wspólnego z jej braniem :) Ale przeszła na mnie i jeżdże nią ja;)

To powodzenia w doprowadzeniu do ładu życzę. Swoją droga dobry argument za kupnem auta:) Kup na początek kabel, odczytaj błędy i jedź na zbadanie kompresji. Pewnie się coś wyjaśni bo na razie "widzę ciemność".

patrzyles na swiece i cewki
a rozrząd ustawiony dobrze

Kontrolki to obstawiam, że 'Pan' założył jakiś akumulator na wykończeniu, co tylko latem działa. Przy niskim napięciu akumulatora AR156 'łapie' takie błędy.
Kolega w tym samym silniku dolewał 1L na 1000km. Pomógł tylko remont silnika - około 4000 PLN.
Co do nierównych obrotów - jeden z mechaników (znających się na JTS) stwierdził, że ten silnik może na wolnych obrotach lekko falować ale bez przesady i szarpania silnikiem. Nie pamiętam jak to teraz jest u kolegi po remoncie.

pzdr,
ap2

99% postów które są opisane w necie sugeruje wymianę akumulatora i sprawdzenie bezpieczników ABS (MaxiFuse 60A)

Poduszka kierowcy - na 99% luźna wtyczka pod fotelem kierowcy (żółta).

pzdr,
ap2

Amortyzatory
Powrót