• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

2.0 JTS 16V Czujnik temperatury

Krzychu_19

Nowy
Auto
156 TI 2.0 JTS 16V 2004
Witam wszystkich Alfaholików, trzy dni temu stałem się szczęśliwym posiadaczem Belli 156 2.0 JTS 16V 2004r.

Dwa dni temu wymieniłem czujnik temperatury silnika, dziś znów (po 2 dniach prawidłowych wskazań temperatury na zegarze, około 90oC-100oC) wskazuje on początkową wartość 50oC lub trochę więcej po 30 minutowej przejażdżce.
Termostat raczej otwiera się prawidłowo. Na domiar złego klimatyzacja zaczęła włączać się sama, nawet po kilkukrotnym wyłączeniu uruchamia się po pewnym czasie na nowo. Nie mam pojęcia czy to wina elektryki, czy może mam zacząć kupować czujniki hurtowo? :)
Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu problemu.

Ostatnia edycja:
Jeżeli chodzi o klime problemem może być panel sterowania od climatronica. Miałem tez taki przypadek. I dobrze by było sprawdzić układ czy nie jest przypadkiem za bardzo nabity czynnikiem bo wtedy klima tez potrafi swirowac. A jeżeli chodzi o wskaźnik temperature to roznie one dzialaja, temperature najlepiej sprawdzić na komputerze będziesz miał wtedy pewność czy termostat dobrze trzyma.

Po odpaleniu silnika na dolocie jest ciepło a na wylocie nie, więc jestem w miarę pewny, że termostat nie jest stale otwarty. A po małej rundce otwiera się, ponieważ nagrzewają się już oba przewody. Zastanawia mnie, czy nie mam problemu z instalacją elektryczną, jakiegoś zwarcia czy coś?, ponieważ w jednym momencie (na 40minutowej trasie) zaczęła mi szaleć klima, padła przetwornica ksenonu i nowa czujka temperatury sil.

Termostat to się może otwierać ale już nie zamyka i dlatego nie możesz osiągnąć odpowiedniej temperatury - to nie czujnik masz do wymiany tylko termostat

Termostat pewńie do wymiany. Nie wymienia sie praktycznie samego czujnika ze względu na to ze w większości przypadków leci termostat. Sam czujnik żadni, ale dla pewności zawsze wymienia sie jedno z drugim alby nie trzebabylo rzucać powtórnie płynu.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Było przy tym trochę zabawy, ale termostat wymieniony i wszystko już funkcjonuje poprawnie.
Dziękuję za pomoc.

Amortyzatory
Powrót