Zbieżność tyłu - prawe koło poza zakresem

• Autor wątku Autor wątku dcfan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

dcfan

Nowy
Auto
156 2.5 V6 190HP 1999, 159 1.9jtdM 150KM 2006
Hej,

mam problem z ustawieniem zbieżności. Auto to 2.5V6 przed FL, zawieszenie obniżone na bilsteinach B6. Wymieniony komplet wahaczy górnych i dolnych, drążki kierownicze i końcówki, łączniki, z tyłu wahacze poprzeczne i łączniki.

Tylne lewe koło ustawione bez problemu, przód również niestety prawe tylne koło poza zakresem. Najwięcej jak udało się wyciągnąć to -0[SUP]o[/SUP]41' i koło nawet na oko jest zbieżne (tył koła wystaje).

Kupiłem dzisiaj nową śrubę z mimośrodem w ASO, wymienię ale czuję że nie tędy droga. Tylna śruba trzymająca wahacze przy zwrotnicy jest prosta. Wizualnie zwrotnica również OK. Gdzie szukać problemu?

To raczej niemożliwe, ale na wszelki wypadek sprawdź, czy poprawnie zamontowano wahacze poprzeczne - one różnią się długością - każda para dla jednego koła składa się z wahacza krótszego i dłuższego.
No i zmierz wszystkie wahacze poprzeczne - może masz jakiś wadliwy egzemplarz i jest za długi lub za krótki w stosunku do pozostałych.

Ostatnia edycja:
Wyciągałeś ją aby to potwierdzić? Bo na oko nie sprawdzisz tego :)

Wyciągałem osobiście. Sprawdziłem, jest prosta ale nie wiem jak musiałaby być krzywa żeby aż tyle brakowało.

Dodano po 2 minutes:

To raczej niemożliwe, ale na wszelki wypadek sprawdź, czy poprawnie zamontowano wahacze poprzeczne - one różnią się długością - każda para dla jednego koła składa się z wahacza krótszego i dłuższego.
No i zmierz wszystkie wahacze poprzeczne - może masz jakiś wadliwy egzemplarz i jest za długi lub za krótki w stosunku do pozostałych.

Wszystko wymieniałem sam - wszystko dobrze zamontowane. Odwrócenie tylnych spowodowałoby, że auto nie ruszy z miejsca - to jest 3cm różnicy długości.
Wahacze teknorot, obie pary poprawne. Problem z tyłem miałem przed wymianą i również z prawym kołem, ale wtedy tuleje były tak wybite że regulacja nie miała nawet sensu. Poprosiłem o ustawienie krzyżowe z przodem żeby nie darło opon i tak dojeździłem do wymiany całej zawieszki. Myślałem, że to wina luzów na tulejach ale problem leży gdzieś indziej.

Ostatnia edycja:
Wszystko wymieniałem sam - wszystko dobrze zamontowane. Odwrócenie tylnych spowodowałoby, że auto nie ruszy z miejsca - to jest 3cm różnicy długości.
Wahacze teknorot, obie pary poprawne. Problem z tyłem miałem przed wymianą i również z prawym kołem, ale wtedy tuleje były tak wybite że regulacja nie miała nawet sensu. Poprosiłem o ustawienie krzyżowe z przodem żeby nie darło opon i tak dojeździłem do wymiany całej zawieszki. Myślałem, że to wina luzów na tulejach ale problem leży gdzieś indziej.

Tuleje na wahaczu wzdłużnym są ok??
Masz pewność że sanki są nie pokrzywione?

Tuleje na wahaczu wzdłużnym są ok??
Masz pewność że sanki są nie pokrzywione?

Nie ma tam wielkiego luzu - podobny z prawej i lewej strony. Nie miałem tulei żeby to wymienić za jednym zamachem, ale czy miałoby to jakikolwiek wpływ?
Sanki wizualnie są Ok - żadnych śladów uderzenia, spawania ani gmerania w jakikolwiek inny sposób. Byłoby widać po innych elementach blacharki, gdyby coś tam się działo. Najbardziej skłaniam się ku krzywej zwrotnicy, ale to pancerna konstrukcja jest.

Luzy na tulejach mogą Ci rozjechać geometrię a jak sprawdzałeś zbieżność to robiłeś pełną geometrię z równoległością osi etc ??

Luzy na tulejach mogą Ci rozjechać geometrię a jak sprawdzałeś zbieżność to robiłeś pełną geometrię z równoległością osi etc ??
Gość ma problem ze zbieżnością. A tam tylko wahacze poprzeczne ze śrubami ją ustalają. Ja nadal uważam, że coś z nimi nie tak.

Zadymił diesel!

W 156 nie zrobisz równoległości osi ani kąta pochylenia koła/wyprzedzenia sworznia. Niestety. Tuleje owszem ale nie mają wpływu na zbieżność - nawet na wypiętym wleczonym powinno być ok.

Dodano po 2 minutes:

Gość ma problem ze zbieżnością. A tam tylko wahacze poprzeczne ze śrubami ją ustalają. Ja nadal uważam, że coś z nimi nie tak.

Zadymił diesel!

Sprawdzę tą śrubę raz jeszcze, ale jak mówię - nie wiem jak musiałaby być krzywa. 0[SUP]o[/SUP]40' to dość sporo. Wahacze są ok, problem był też przed wymianą na innym komplecie najwyraźniej powiększony o luz na tulejach.

Ostatnia edycja:
Sprawdzę tą śrubę raz jeszcze, ale jak mówię - nie wiem jak musiałaby być krzywa. 0[SUP]o[/SUP]40' to dość sporo. Wahacze są ok, problem był też przed wymianą na innym komplecie najwyraźniej powiększony o luz na tulejach.
A śruba stała od wahacza tylnego po stronie sanek?

Zadymił diesel!

Wychodzi bez problemu, prosta, wszystkie śruby odkręcałem kluczem udarowym więc nic nie zostało pokrzywione.

No to chyba dalej nie ma co szukać, tylko trzeba pojechać na specjalistyczny pomiar całego nadwozia.
Znasz historię tego samochodu - może był bity i potem naciągany?

Wiem, że w geometrii AR 156 da się ustawić tylko zbieżność P/T ale robiąc pełną geometrię mamy odpowiedz albo przynajmniej podpowiedz gdzie szukać rozwiązania problemu.

No to chyba dalej nie ma co szukać, tylko trzeba pojechać na specjalistyczny pomiar całego nadwozia.
Znasz historię tego samochodu - może był bity i potem naciągany?

Auto miało przygodę w tylne drzwi prawe, oberwały drzwi i lekko zewnętrzny próg. Wymioniono drzwi i naprawiono próg - blachy tylnego błotnika itp są ok, auto miało robiony lakier w zeszłym roku i zostało dość dobrze sprawdzone.
Nawet jeśli coś by było nie tak, to problem byłby z kątem pionowym (a ten jest prawie taki sam, jak po lewej stronie). Nie dałoby się też przykręcić belki tylnego zawieszenia a tam wszystko wchodzi idealnie.

Nie dałem rady dzisiaj wymienić mimośrodu, ale dokładnie obejrzałem auto - ewidentnie tył koła wychodzi. Do głowy przyszedł mi jeszcze jeden pomysł - zużyty ogranicznik mimośrodu na belce albo krzywa piasta. Spróbuję jutro pomierzyć odległości od śrub na belce do zwrotnicy i od śrub do wewnętrznego boku felgi. To powinno coś więcej powiedzieć.

Kiedyś miałem podobnie z jednym tylnim kołem w 156. Podczas ustawiania zbieżności, mechanik zasugerował mi, że "skończyła się regulacja na mimośrodzie".
Co mi tam jeszcze gadał, aby to rozebrać i wyczyścić.
Niestety nie zdążyłem, bo alfa dostała strzał w tył...

Kiedyś miałem podobnie z jednym tylnim kołem w 156. Podczas ustawiania zbieżności, mechanik zasugerował mi, że "skończyła się regulacja na mimośrodzie".
Co mi tam jeszcze gadał, aby to rozebrać i wyczyścić.
Niestety nie zdążyłem, bo alfa dostała strzał w tył...

U mnie mniej więcej ta sama sytuacja. Dokręcasz mimośród maksymalnie cofając do środka auta tylny wahacz ale jeszcze jest zbyt mało. Pytanie gdzie brakuje.

A porównywałeś długość nowych wahaczy ze starymi?
Może są nieco dłuższe i to wystarczy.
Jeśli samochód jest prosty i na mimośrodzie nic nie uzyskasz to jedyne wyjście to chyba będzie skrócenie tego wahacza.

Wymień wachacz bo moze byc skrzywiony na oko jest dobry ale oko sie nie nadaje do geometrii. Miałem tem sam problem w swojej 159 po tym jak uderzyłem bokiem w krawężnik . Wymieniłem kompletnie wachacz i zwrotnica i pomogło. Ustawienie idealne.

A porównywałeś długość nowych wahaczy ze starymi?
Może są nieco dłuższe i to wystarczy.
Jeśli samochód jest prosty i na mimośrodzie nic nie uzyskasz to jedyne wyjście to chyba będzie skrócenie tego wahacza.

Porównywałem. Dokładnie to samo licząc tuleja-tuleja. Ważne, po lewej stronie jest idealnie i regulacja +/- problem jest jedynie z prawą stroną. Ciąć wahacza nie będę życie mi miłe, myślałem raczej nad rozwierceniem otworów w belce. Nie wiem tylko co stanie się z równoległością osi. Wyjściem jest też komplet regulowanych (wtedy można kontrolować kąt pionowy) albo tylko tylne regulowane i tak dociągnąć brak na mimośrodzie. Wolę jednak dojść co jest nie tak.

Dodano po 4 minutes:

Wymień wachacz bo moze byc skrzywiony na oko jest dobry ale oko sie nie nadaje do geometrii. Miałem tem sam problem w swojej 159 po tym jak uderzyłem bokiem w krawężnik . Wymieniłem kompletnie wachacz i zwrotnica i pomogło. Ustawienie idealne.

Komplet nowych wahaczy jest. Wszystkie proste. W 159 jest inaczej tylne zawieszenie rozwiązane (co nie znaczy, że lepiej).

Ostatnia edycja:
Hmm tak się zastanawiam na temat zwrotnicy tylnej i nie uwierzę, że np skrzywił się sworzeń mocujący piastę.

Demontuj całą belkę i pomierz - daj znać co wyszło.

Zadymił diesel!

Amortyzatory
Powrót