[156]Twardy pedał hamulca, hamulce nie odpuszczają.

Magik

Nowy
Auto
Była:156 SW 2,4 20V Jest: Kia Sorento 3,5 V6+VW GOLF V PLUS 1,9 TDI[EGR off/pwrd conmir.pl]
Taki problem:
1. Wymieniłem tylne klocki hamulcowe, układ odpowietrzony (musiałem wymienić jeden zacisk). Próba i ZONK - pedał hamulca robi się twardy a hamulce nie odpuszczają, za każdym naciśnięciem pedału hamulca jest coraz bardziej wyczuwalny mocniejszy opór na przednie koła.
2. Serwo myślę sobie - szrot i szukam serwa. Znalazłem. Wymiana. Odpowietrzenie - ZONK. Sytuacja analogiczna do poprzedniej. Pedał hamulca robi się twardy, hamulce trzymają. Tarcze grzeją się.
3. Co zrobiłem: rozebrane, przeczyszczone i nasmarowane prowadnice klocków, sprawdzone gumki na tłoczkach (brak przetarć, dziur), sprawdzone pod względem szczelności (wizualnie - płynu nie ubywa, w około tłoczków sucho), profilaktycznie wymieniłem odpowietrzniki hamulców, pompa vacum wytwarza podciśnienie (niestety nie mam wakuometra więc sprawdzenie na zasadzie - "zasysa palec" - po wyłączeniu samochodu trzyma podciśnienie, po wyciągnięciu z serwa rurki z zaworkiem zwrotnym jest słyszalny charakterystyczny syk).
4. Brak mi już pomysłów co i jak sprawdzić dalej. Sugestie?

Jakbyś poszukał to byś znalazł na forum taki przypadek - wymiana pompy abs rozwiązała problem. Sam nie poszukam teraz bo z tel nie za wygodnie. Powodzenia i opisuj boje. Jaki masz przebieg?

Szukałem, szukałem nie znalazłem.
Spróbuje z tą pompą ABSu.

Mi się wydaje że to pompa hamulcowa, zaciągnęła jakiś syf i tak się dzieje, u mnie było podobnie :)

Miałem też ten problem i regulacja trzpienia o ktorym koledzy wspominają pomogło. Pół roku spokuj. A dlaczego tak się "zrobiło" z hamulcem nie znalazlem odpowiedzi :)

Wysłane przez Tapatalk

Panowie, dzięki za sugestie. Zapomniałem o tym wspomnieć - ale trzpień regulowałem od razu przy wymianie serwa - wkręciłem nakrętkę, licząc, że będę musiał ją wykręcać. Ale po zablokowaniu hamulców, odkręcając pompę hamulcową (jeżeli byłaby to wina zbyt długiego trzpienia - brak przepływu pomiędzy sekcjami pompy) hamulce nie zwalniają ścisku.

Podmieniłem pompę ABS - brak wyników. Hamulce nadal trzymają.

A daje coś odpięcie przewodu podciśnienia od serwa ? Nie popuszczają wtedy hamulce ?

Wysłane przez Tapatalk

Nie, słyszalny wyraźny syk powietrza. Hamulce trzymają.

A może teraz warto by było trzpień wyregulować ?

Wysłane przez Tapatalk

No jeżeli by to coś dało to z miłą chęcią. Ale jak odkręcam pompę (czyli usuwam trzpień z pompy - płyn może przepłynąć pomiędzy sekcjami) hamulce nie odpuszczają. Czyli regulacja trzpienia nie da nic, bo on pompy nie... uciska :P

Tak, wyciągałem wtyczkę (wtykę bardziej :D), bez zmian. Tak samo po podmianie na inną, używaną o tych samych numerach.

Magik , a nie masz pompy na podmianę? Ja bym obstawiał ją, też się z tym męczyłem aż w końcu kupiłem pompę + serwo wymieniłem i problem znikł :)

Pompę hamulcową? Razem z serwem kupiłem używkę. Na tych dwóch hamulec zachowuje się tak samo.
Wszelkie standardowe pomysły przerabiałem.

Wszystkie koła ci trzyma? W jakim stanie masz gumowe przewody hamulcowe przy kołach?
Stare, sparciałe przewody lubią działać jak zawór zwrotny.

Jak kupowałeś używaną pompę, sprawdzałeś czy wszystko w niej ok i tłoczki chodzą bez zarzutów?

Wszystkie trzymają. Pompa wydaje się być w porządku. Właśnie mam zamiar kupić zestaw naprawczy i mieć pewność.

Tak, sprawdzałem. W jedną stronę puszcza - na zasysaniu.

A może spróbuj spuścić trochę płynu np. przez odpowietrznik prawego tylnego koła i zobacz ile płynu wypłynie na pracującym silniku.
Zastosuj wężyk i naczynie z płynem, żeby nie zapowietrzyć układu.
Może wtedy hamulce odpuszczą.

Jutro ogarnę temat upuszczenia płynu. Mam też zestaw uszczelniaczy do pompy.

Amortyzatory
Powrót